MINISTAR CVETKOVIĆ URUČIO 110 SERTIFIKATA U OBLASTI TRADICIONALNIH, STARIH I UMETNIČKIH ZANATA Zanatlije čuvari etničkog, kulturnog i ekonomskog nasleđa

Ministar privrede Slobodan Cvetković uručio je juče 110 sertifikata u oblasti tradicionalnih, starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti i tom prilikom poručio da će resorno ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku preduzetnicima u toj oblasti.

Cvetković je iskazao zadovoljstvo što je resorno ministarstvo uspelo da u nepunih godinu dana po drugi put organizuje dodelu sertifikata, a u cilju promovisanja i pružanja podrške zanatlijama koji, kako je rekao, znanjem, vrednim radom i predanošću čuvaju zanate od zaborava.

Foto: Ministarstvo privrede

– Kroz postupak sertifikacije i dodele sertifikata stvara se mogućnost dodatnog brendiranja proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti kao ručno izrađenih proizvoda tehnikama i alatima tradicionalnih zanata sa estetskim obeležjima izraženim narodnom umetnošću, rekao je Cvetković na svečanosti pre dodele sertifikata, u Palati Srbija.

Dodao je da se time utiče na očuvanje i prepoznatljivost etničkog i kulturnog nasleđa Srbije, a što može doći do izražaja u stvaranju izvozno orijentisanih proizvoda i suvenirskog tipa, čime se doprinosi stvaranju bogatije i raznovrsnije turističke ponude zemlje. „Pored toga, podstiče se korišćenje domaćih sirovina i resursa kao što su glina, drvo, trska, kamen, vuna, ali i zapošljavanje i opstanak stanovništva, a posebno mladih u ruralnim sredinama”, rekao je Cvetković.

Foto: Ministarstvo privrede

Dodao je da nosioci sertifikata u oblasti starih i umetničkih zanata zbog načina izrade i drugih elemenata prozvodnje nisu konkurentni na tržištu, zbog čega im je omogućeno niz pogodnosti u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou. „Povećan broj zahteva za sertifikacijom kao i broj izdatih sertifikata je pokazatelj da su dosadašnje mere podrške i podsticaja dale rezultate, a Ministarstvo će u narednom periodu pružati podršku” , poručio je Cvetković.

Related articles

Najhladnija zima u poslednjih 50 godina, UGINULO 4,7 MILIONA ŽIVOTINjA

ULAN BATOR: Mongoliju je pogodila najhladnija zima u poslednjih 50 godina, a zbog ekstremne hladnoće uginulo je više od 4,7 miliona životinja i ugroženi su egzistencija i snabdevanje hranom više hiljada ljudi, upozorila je Međunarodna federacija Crvenog krsta (IFRC). Od novembra prošle godine najmanje 2.250 porodica koje se bave stočarstvom izgubilo je više od 70 […]

OTKRIVENO 59 NOVIH EGZOPLANETA „U BLIZINI“ SUNČEVOG SISTEMA Četiri bi mogle da budu naseljive kao Zemlja

Modernim teleskopom Karmenas, naučnici u španskoj Almeriji otkrili su 59 egzoplaneta, od kojih bi četiri mogle da budu „naseljive kao Zemlja“. Egzoplanete su nebeska tela koje kruže oko zvezda, a nalaze se van Sunčevog sistema. Naučnici su teleskopom posmatrali najbližu solarnu galaktičku okolinu u potrazi za „mogućim stanarima“. Glavni autor studije Injasi Ribas rekao je […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *