Ministarka Tanasković: Sada je najpovoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručila je danas na Kopaonik biznis forumu da ulaganja države u poljoprivredu nikada nisu bila veća i da nikada nije bio povoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu.

„Ako neko razmišlja gde da plasira svoj kapital u Srbiji, mislim da je poljoprivreda trenutno najbolji izbor“, rekla je Tanasković i dodala da su otvoreni mnogi programi preko kojih se nude bespovratna sredstva za nove mlade poljoprivrednike.

Tanasković je naglasila da država prvi put u svojoj krovnoj investicionoj uredbi prepoznaje poljoprivredna gazdinstva i pojasnila da će svako ko uloži od 100.000 do milion evra, imati povrat od 50 odsto, a ako uloži preko milion evra, dodatan povrat je od 25 odsto.

Kao jedan od razloga zbog čega je sada pravi trenutak za ulaganje u poljoprivredu, ministarka je navela i sitauciju na evropskom i svetskom tržištu i izrazila nadu da će u narednih nekoliko meseci proizvođačima jabuka i drugih voćnih kultura biti otvoreno kinesko tržište.

Govoreći o merama Ministarstva poljoprivrede, Tanasković je kazala da će u martu biti objavljen novi javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, za pravna lica, preduzetnike i zadruge koji se bave otkupom, preradom, skladištenjem i plasmanom poljoprivrednih proizvoda, a biće obezbeđeno 12 miliona evra.

Do sada je potpisano ukupno 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje ukupne vrednosti 47 miliona evra, od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Fokus investicija biće obnovljivi izvori energije, u svetlu globalne energetske krize, oprema za podizanje konkurentnosti proizvodnje, ali i inovacije, digitalizacija i automatizacija procesa.

Podsećamo da u okviru ovog projekta Ministarstvo poljoprivrede obezbeđuje bespovratna sredstva za naše poljoprivrednike u visini od 50 odsto ukupnog iznosa investicija. Preostalih 50 odsto sredstava, korisnici imaju prilike da finansiraju tako što mogu da potpišu ugovor o kreditu sa jednom od 11 poslovnih banaka sa kojima Ministarstvo ima saradnju u visini od 40 odsto investicije, dok ostatak od 10 odsto obezbeđuju kao svoje učešće u finansiranju investicije.

Ministarka Tanasković je takođe najavila da će poljoprivredni proizvođači od ove godine moći da nose mleko na analizu u referentnu državnu nacionalnu laboratoriju u Batajnici.

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) do sada nije mogla da bude otvorena ka tržištu, jer nije mogla da izda fiskalni račun, objasnila je ministarka.

„Otvorili smo evidencioni račun i spremamo se da izmenimo zakonodavni okvir koji je obavezuje da za to naplaćuje taksu. Ona će već ove godine postati otvorena za tržište i moći će da radi superanalize za poljoprivrednike“, rekla je Tanasković.

Tanasković je na panelu „Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti“ istakla da je eAgrar izuzetno značajan za naše poljoprivrednike i saopštila podatak da se do danas 187.000 poljoprivrednika prijavilo i uzelo eID broj za novu platformu eAgrar.

„Jasno je koliko je velika zainteresovanost. Od 16. marta krećemo sa podizanjem registra i sa prijavom, gde će naši poljoprivrednici moći da kažu da li to što imamo u registru i to što oni imaju, njihovo realno stanje, što i jeste ideja“, rekla je ministarka. Kako je pojasnila, svi registri će biti u okviru eAgrara i država će moći da ukršta te podatke i ima dobru statistiku.

„Moći ćemo da gledamo gde eventualno pada proizvodnja, da bi u narednoj godini pojačali subvenciju u tom delu. Poljoprivrednicima će biti mnogo lakše. Ovaj prvi trenutak je težak, ali kada prvi krug subvencija budu odradili preko eAgrara uvideće koliko im je život lakši sa eAgrarom“, istakla je ministarka Tanasković.

Izvor: minpolj.gov.rs

Related articles

Vrhunski stručnjaci posetili Dom vode u Banji Vrujci

U naše najkvalitetnije vode spada arteška voda iz Zapadne Srbije, sa lokaliteta gde je priroda netaknuta. Ovoj vodi priroda je dala savršen balans minerala i sama je filtrirala, ističu geolozi. Više od 200 stručnjaka okupilo se od 1. do 4. juna na Divčibarama, na 18. kongresu geologa Srbije pod nazivom „Geologija rešava probleme“ u organizaciji […]

ZA RAZVOJNE PROJEKTE U DEVET GRADOVA I OPŠTINA 1,4 MILIJARDE DINARA

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potvrdio je da je doneo odluku o izboru jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Ovčarsko-kablarske klisure, kao i na jugu i zapadu Srbije, kojima će biti ukupno dodeljeno 1,4 milijarde dinara iz budžeta radi sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata. On je precizirao da je za sufinansiranje razvojnih projekata u Ovčarsko-kablarskoj klisuri […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *