MIROĐIJA SA RAZLOGOM U SVAKOJ ČORBI Koji su benefiti ove lekovite biljke

Osim što nam je poznata iz izreke „U svakoj čorbi mirođija“, i po tome što se koristi za dodatak arome kiselim krastavčićima, mirođija ima iznenađujuća blagotvorna dejstva za zdravlje – i fizičko i psihičko.

Seme mirođije kao i ulje ove biljke često se koriste u prehrambenoj industriji za dodatni ukus pekarskim proizvodima, grickalicama, začinima i mesnim proizvodima – i kao sastojak likera. Koristi se i u procesu proizvodnje sapuna, parfema, deteryenata, krema i losiona.

Mirođija je biljka koja je dobar izvor kalcijuma, mangana i gvožđa, a kao antioksidativna hrana, njeni flavonoidi pružaju antiinflamatorna i antivirusna svojstva, piše RTS.

Foto-ilustracija: Pixabay

Pripada porodici bilja u koj su još i peršun, kim, lovor… Poreklo vodi sa Mediterana, a još su ga stare civilizacije koristile i kao začin, ali i kao lek.

Najraniji poznati zapis o mirođiji kao lekovitoj biljci pronađen je u Egiptu i datira od pre 5.000 godina, kada se biljka nazivala „umirujućim lekom“. Oko 3.000 godina pre nove ere, Vavilonci su mirođiju uzgajali u svojim baštama. Mirođija može da naraste u visinu do oko 50 santimetara, ima šuplje vitke stabljike i meke, delikatne listove duge 10 do 20 santimetara.

Kada cveta, cvetovi su joj beli ili žuti, oblikovani poput malih kišobrana. Ova biljka je takođe bila široko korišćena i poznata biljka u grčkoj kulturi. Esencijalno ulje biljke korišćeno je prilikom pravljenja vina.

Jedna šolja (približno 8,9 grama) svežih grančica mirođije sadrži oko četiri kalorije, 0,6 grama ugljenih hidrata, 0,3 grama proteina, 0,1 grama masti, 0,2 grama vlakana, 675 međunarodnih jedinica vitamina A, 7,4 miligrama vitamina C, 0,1 miligrama mangana, 13,1 mikrograma folata i 0,6 miligrama gvožđa.

Studija koju je sprovelo Odeljenje za biostatistiku i demografiju na Univerzitetu Kon Kajen na Tajlandu proučavala je efekte mirođije među studentkinjama sa bolnim menstruacijama i grčevima.

Studentkinje su koristile biljne lekove koji sadrže, osim mirođije, đumbir, guavu, valerijanu, riblje ulje i kamilicu. Rezultati su pokazali da su bolovi i grčevi smanjeni. Drugo dvostruko ispitivanje pokazalo je da je „mirođija bila efikasna kao i mefenaminska kiselina u smanjenju jačine bola“.

Mirođija može biti efikasan prorodan lek protiv depresivnih stanja.


Efekat odbijanja buba
Mirođija je pokazala i efekat odbijanja buba, prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Food Protection.

Dvadeset ulja biljnog porekla je procenjeno na njihovu insekticidnu aktivnost. Rezultati su varirali u zavisnosti od vrste, biljnih ulja i vremena izlaganja. Ulje mirođije je izazvalo najveću smrtnost kod štetočina, a zatim ulje hajdučke trave i ulje eukaliptusa.


 

Studija objavljena u American Journal of Therapeutics imala je za cilj da istraži antidepresivna i analgetička svojstva ekstrakta mirođije iz južnog Maroka. Ekstrakt biljke je davan ispitanicima i pokazao je značajan antidepresivni i analgetički efekat u poređenju sa referentnim lekovima.

Pored toga, mirođija nije proizvela štetne efekte, a fitonutrijenti u vodenom ekstraktu biljke pokazali su dodatne koristi od polifenola, flavonoida i tanina koje sadrži.

Otkriveno je da mirođija pruža neverovatne prednosti u snižavanju holesterola. Pažljivim studijama utvrđeno je da je efekat ekstrakta i tableta mirođije na lipidni profil, enzime jetre, ekspresiju gena i enzimsku aktivnost pozitivan kod hrčaka sa visokim holesterolom.

Ispitanici su nasumično podeljeni u šest grupa i dobijali su dnevne doze mirođije u različitim oblicima. Posle mesec dana, u poređenju sa grupom koja nije primala ovu biljku lipidni profil, glukoza u krvi i enzimi jetre su bili značajno izbalansirani u svim grupama tretiranim tabletama ili ekstraktom ove biljke.

Koristite mirođiju što svežiju, organsku, raslu u čistom okruženju, kako ne biste morali intenzivno da je perete. Pošto se vrlo brzo suši, obezbedite joj dosta vlage, ili držite u posudi sa vodom, a listove iznad vode obmotajte navlaženim ubrusima. Mirođiju možete i staviti u čistu plastičnu kesu i čuvati u frižideru, a možete koristiti i staklenu posudu sa hermetičkim poklopcem.

Zamrzavanje je još jedan odličan način skladištenja mirođije i trajaće nekoliko meseci. Nežno iseckajte listove na male komade i zamrznite u porcijama koje vam odgovaraju.

Iseckana ili cela grančica mirođije može se dodavati u supe, variva, čorbe, jela od mesa, testenine i jaja. Odličan je dodatak sosovima i umacima, kao što je humus, a prilično je dobar dodatak uz obrok od dimljenog ili pečenog lososa. U svakom slučaju, vaš obrok sa mirođijom će biti ukusan ali i lekovit.

Izvor : Dnevnik.rs

Related articles

photo: Vecteezy

Španija domaćin Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše

Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše obeležava se svakog 17. juna od 1994. godine, kada je i usvojena Konvencija UN za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD). Konvencija predstavlja jedini pravno obavezujući međunarodni okvir u ovoj oblasti, a čini je 197 članica. Domaćin globalnog obeležavanja ovog dana za 2022. godinu biće Španija. Ujedinjene nacije i Vlada Španije 16. […]

NAJVEĆI VITEŠKI FESTIVAL U EVROPI: Beli orlovi u Manasiji ugostili saborce iz 20 zemalja

Najveći viteški festival Evrope, „Just out“ održan je proteklog vikenda u veličanstvenom manastiru Manasija u znak sećanja na 600 godina od kada je Despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjevekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula. Domaćini manifestacije, Beli Orlovi vitezovi iz Srbije, ugostili su saborce iz više od dvadeset […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *