Najveće zimovalište sova utina na svetu nalazi se u Srbiji! Zašto male ušare obožavaju ovaj grad?

Foto-ilustracija: Pixabay
Foto-ilustracija: Pixabay

Iako sove utine naseljavaju celu Srbiju, od nizija do visokoplaninskih staništa, jedan grad vole najviše na svetu.

Domaći i svetski ornitolozi utvrdili su da se u Srbiji, u Vojvodini, nalaze najveća zimujuća jata sova utina. Takođe je utvrđeno da se u banatskom gradu Kikindi, nalazi najgušća gnezdeća populacija sova utina na svetu. U samom centru ovog grada ih je na stotine ih je raspoređeno po stablima u gradskoj pešačkoj zoni.

Zašto su se sove odučile za Kikindu?

Sove utine su se odlučile za Kikindu iz više razloga. Celo područje Vojvodine je slabo pošumljeno, pa im je u gradovima toplije, jer ih kuće štite od vetra. Takođe, opasnost od grabljivica ne postoji.

Foto-ilustracija: Pixabay

Međutim, ono što je izgleda presudilo – su Kikinđani koji su se saživeli sa ovim životinjama i o njima brinu toliko da se to našlo i u posebnoj odluci koju je donela Skupština grada.

Centar Kikinde, kao najveće zimovalište sova na svetu zaštićen je posebnom odlukom SO Kikinda. Ovom odlukom zabranjuje se svako oštećivanje ili uništavanje gnezda i legla sove utine, kao i područja njihovog razmnožavanja, orezivanja i seča stabala na kojima je registrovano zimovalište.

Mala ušara ili utina

Mala ušara ili utina spada u sove srednje veličine i dužina tela se kreće između 31 i 40 centimetara, a raspon krila od 85 do 100 centimetara, dok je prosečna jedinka teška manje od 350 grama. Glava utine je okrugla i prepoznatljiva po tome što na vrhu ima „uške“ — uzdignuto perje koje podseća na uši, a po tome je ova sova i dobila naziv.

Sove imaju veoma značajnu ulogu u ekosistemu. Skorija istraživanja u Srbiji su pokazala da su njihova osnovna hrana mali glodari (poljske voluharice i miševi). Tokom jedne godine utine samo u Vojvodini pojedu više od 500 tona glodara! – objasnili su stručnjaci iz Centra za zaštitu sove Srbije.

Svake godine u jatu one dolaze početkom novembra, odlaze tokom aprila kada sa sobom odnose i svoje mlade.

One su u ovaj grad dovele mnogobrojne turiste iz zemlje i inostranstva, a Kikinda je jedini grad koji ima mesec SOVEMBAR, kada se održava i istoimena manifestacija.

Izvor : Nacionalna geografija Srbija

Related articles

Photo Vecteezy

BORBE BIKOVA ODLAZE U ISTORIJU: Sud u Meksiko Sitiju trajno zabranio tradiciju dugu 550 godina

Najveća arena na svetu više ne slavi borbe bikova. Monumental Plaza de Toros de Meksiko zatvorio je svoja vrata do daljnjeg. Sud je 10. juna proglasio potpunu zabranu priredbi borbe bikova u meksičkoj prestonici. Zahtev je stigao iz udruženja Justicia Justa, na osnovu člana lokalnog ustava Meksiko Sitija koji garantuje “pravo na zdravu životnu sredinu” […]

SRBIJA UŠTEDELA 171 MILION EVRA ZAHVALJUJUĆI VETROELEKTRANAMA

Srbija je u periodu od avgusta prošle do kraja jula ove godine zahvaljujući vetroelektranama uštedela 171 milion evra, otkrio je za portal Klima101 Marijan Rančić, direktor razvoja poslovanja u kompaniji New Energy Solutions. Pitanje stabilnosti energetskog sistema postalo je posebno aktuelno tokom zimskih meseci 2021/22. kada se naša zemlja suočavala sa smanjenim kapacitetom rada termoelektrana na ugalj […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *