Napadi ADF pobunjenika u Kongu: Ubijeno najmanje 80 ljudi

Najmanje 80 ljudi je ubijeno između utorka, 4. maja, i petka, 7. maja, u napadima Savezničkih demokratskih snaga (ADF) u selima grupe Baswagha-Madiwe, teritorija Beni, Severni Kivu, u Demokratskoj Republici Kongo (DRC).


Napadi su se uglavnom dogodili u petak uveče u selima Masala, Mapasana i Mahini i pripisani su ADF-u, prema rečima potpukovnika Maka Hazukaya, portparola vojske u provinciji Severni Kivu.

Dve nedelje terora:

Ovi pobunjenici su takođe ubili 30 drugih civila u selima Masau, Mununze, Kabweke i Manlese tokom protekle dve nedelje. Napadači su takođe ukrali 25 motocikala i zapalili nekoliko kuća tokom svojih napada.

Populacija napadnutih zajednica pobegla je iz svojih domova i potražila utočište u Kyatsabi, nekim kvartovima u zapadnom delu grada Beni, kao i u Mabalaku, gde je Generalna referentna bolnica preopterećena pacijentima, uključujući i povređene.

Od 3. maja, civilno društvo teritorije Beni izveštava da je 123 civila ubijeno u raznim napadima pripisanim ADF pobunjenicima u regionima Bapakombe-Pendekali, Mangina, Mantumbi, Kudukudu, Kalmango i Beu-Manyama.

Veza sa Islamskom Državom:

ADF, koja je sada smeštena u istočnom Kongu, obećala je vernost Islamskoj državi i često izvodi napade, dodatno destabilizujući region u kojem je aktivno mnogo militantnih grupa.

 

Izvor: AfricaNews

Related articles

Lepe vesti, država isplaćuje DODATNIH 5.000 DINARA MESEČNO ZA OVU GRUPU GRAĐANA

Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija potpisala je Sporazum o saradnji sa Bankom Poštanska štedionica kojim se omogućava otvaranje dinarskih platnih računa na ime korisnika odnosno učenika, gde će se vršiti isplata novčanih sredstava za deficitarna zanimanja na mesečnom nivou u iznosu od 5.000 dinara. Učenici će zaključiti ugovore sa bankom Poštanska štedionica, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *