NAPAO IH MEDVED NASRED ULICE Dvoje povređeno HAOS U SLOVAČKOJ

BRATISLAVA: Dve osobe su hospitalizovane nakon što ih je napao medved u slovačkom gradu Liptovski Mikulaš, saopštile su danas lokalne službe za hitne slučajeve.

Žena stara 49 godina zadobila je povredu ramena, dok je 72-godišnjem muškarcu sanirana posekotina na glavi, potvrdili su zvaničnici, piše BBC.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako medved skače po putu, a na jednom juriša na čoveka na trotoaru, dok je, prema izveštajima, policija kasnije oterala medveda iz grada u šumu.

Prema rečima muškarca, on i žena su pobegli u različitim pravcima, a nju je kasnije otkrio pas tragač.

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Nekoliko napada medveda u Slovačkoj se dogodilo poslednjih godina, uključujući jedan smrtonosni napad 2021. godine, za koji se tada izveštavalo da je bio prvi u Slovačkoj posle jednog veka.

Bolja zaštita životne sredine u centralnoj i istočnoj Evropi od 1989. godine znači da su se medvedi vratili u svoja prirodna staništa širom Karpatskog planinskog lanca, koji se proteže od Rumunije preko zapadne Ukrajine i dalje do Slovačke i Poljske.

Neki članovi slovačke populističko-nacionalističke koalicije pozvali su na slabije zakone o zaštiti medveda kako bi se sve veći broj mogao regulisati lovom.

Ministarstvo životne sredine saopštilo je da će zajedno sa Rumunijom na sledećem Savetu ministara životne sredine EU izneti predlog da se medvedi ponovo klasifikuju na listu zaštićenih vrsta, umesto ugroženih, jer njihov broj znači da im više ne preti nestanak i da se mogu selektivno odstreliti.

Istraživači, međutim, kažu da nije došlo do ekspanzije u procenjenoj populaciji medveda u Slovačkoj, za koju kažu da je i dalje stabilna na oko 1.275.

U subotu je 31-godišnja Beloruskinja umrla pokušavajući da pobegne mrkom medvedu u obližnjim planinama Niskih Tatra.

Related articles

ŠTA PRIVREDA OČEKUJE U CILjU POBOLjŠANjA USLOVA POSLOVANjA Prioritet inovacije i suzbijanje sive ekonomije

Najveći izazovi privatnog, javnog i civilnog sektora u ovoj godini predstavljaće dostupnost radne snage i rast cena, pokazuju rezultati ankete predstavnika članova Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj iz sva tri sektora. Anketa je, kako se navodi u NALED biltenu, pokazala da bi unapređenje javnih finansija, borba protiv sive ekonomije i bolji uslovi za preduzetnike […]

CENA KAFE NASTAVLjA DA OBARA REKORDE Stručnjaci najavljuju dalje poskupljenje omiljenog napitka miliona i narednih meseci OVO SU RAZLOZI

Analitičari banke City predviđaju da bi rekordne cene kakaa i kafe mogle dalje da rastu, navodeći kao okidače nepovoljne vremenske uslove i očekivanu potražnju. City očekuje da će se trgovina kakaom stabilizovati u rasponu od 9.000 do 10.000 dolara po metričkoj toni u naredne tri do četiri nedelje. Analitičari navode da će mlevenje kakaa, koje […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *