Naselje u Sremskoj Mitrovici ima najbezobraznije ime na svetu JESTE LI BILI U PIČKOVCU?

Kada pitate Mitrovčane za naselje „Severno od Planinske“, malo ko će znati da vas uputi na pravo mesto, ali, ako kažete „Pičkovac“, e to je već druga stvar.

Foto: pexels

Kao iz topa svaki prolaznik će objasniti da se radi o naselju iza pruge, sa skretanjem nešto malo pre Kazneno-popravnog zavoda ako se ide iz centra grada.

Na prvi pogled i za neupućenog reklo bi se naselje kao svako drugo. Ali naselje sa zvaničnim nazivom „Severno od Planinske“ razlikuje se od drugih krajeva Sremske Mitrovice po nesvakidašnjem nadimku Pičkovac.

Stariji meštani vele da su se 70-ih godina, kada je izgrađeno u, tada elitno naselje, prvi počeli naseljavati i graditi kuće baš mitrovački ginekolozi, te otuda neobično ime „Pičkovac“, koje učiteljice i dame iz Mitrovice ne izgovaraju, već za njega kažu „ono naselje sa bezobraznim imenom“.

Drugi pak tvrde da se ne radi o tome, već da nadimak datira iz perioda stvaranja urbanističkog plana tog dela grada, kada je neko od mitrovačkih urbanista na pitanje znatiželjnika: „Gde će biti to naselje?“, odgovorio: „Tamo u pičkovcu“, što je u slengu trebalo da znači – tamo negde u nedođiji.

– Bilo nam je neobično u početku, ali smo se navikli. Napravili smo ovde kuću među prvima. Supruga je radila u „Žitoprometu“, ja sam bio majstor u Velikim Radincima. Gradilo se malo-pomalo, podizala se deca, odvajalo od plate i kredit se plaćao. Naselje je plansko, svi imamo jednake parcele od pet ari. Iza kuće neko je plac iskoristio za baštu, neko za radionicu, garažu, snašli su se ljudi, pričao je pre nekoliko godina Josip Frajdinger, u „Pičkovcu“ poznat kao Jožika.

Njegova supruga Jela kazala je da je zadovoljna životom na periferiji, koji ima svojih prednosti, ali i mana. U suštini meštanima „Pičkovca“ malo šta fali – u neposrednoj blizini su Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja“ i vrtić „Đurđevak“, naselje sa ukupno četiri ulice ima tri prodavnice, a nedavno pre izvesnog vremena otvorena je i nova savremena ambulanta.

Izvor: Dnevnik.rs

Related articles

ČIM SU SE POJAVILI PRVI SLUČAJEVI MALIH BOGINJA, POVEĆANA VAKCINACIJA MMR! Dr Mitrović: Roditelji se uplašili!

Od kada su se male boginje ponovo pojavile u Srbiji, strah roditelja je pojačao interesovanje za vakcinaciju MMR cepivom, koje štiti od opasnih boginja, koje su samo pre pet godina odnele 15 života u Srbiji. Morbile su do sada potvrđene, prema podacima „Batuta“, kod osam osoba. FOTO :PRIVATNA ARHIVA Dr Jelena Mitrović, načelnica službe pedijatrije […]

Photo Vecteezy

PUTNICI ŠIROM PLANETE PRESUDILI: Istanbul proglašen najboljom destinacijom za provod u Evropi

Ugledni američki turistički časopis “Global Traveler” proglasio je Istanbul “najboljom destinacijom za provod u Evropi”. Pobednici za 2022. godinu proglašeni su na ceremoniji dodele nagrada u Njujorku. U sklopu dodele nagrada “Best Leisure Lifestyle Awards” (Nagrade za najbolji stil života), koju već 10 godina organizuje časopis “Global Traveler”, jedan od vodećih časopisa za putovanja i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *