Naselje u Sremskoj Mitrovici ima najbezobraznije ime na svetu JESTE LI BILI U PIČKOVCU?

Kada pitate Mitrovčane za naselje „Severno od Planinske“, malo ko će znati da vas uputi na pravo mesto, ali, ako kažete „Pičkovac“, e to je već druga stvar.

Foto: pexels

Kao iz topa svaki prolaznik će objasniti da se radi o naselju iza pruge, sa skretanjem nešto malo pre Kazneno-popravnog zavoda ako se ide iz centra grada.

Na prvi pogled i za neupućenog reklo bi se naselje kao svako drugo. Ali naselje sa zvaničnim nazivom „Severno od Planinske“ razlikuje se od drugih krajeva Sremske Mitrovice po nesvakidašnjem nadimku Pičkovac.

Stariji meštani vele da su se 70-ih godina, kada je izgrađeno u, tada elitno naselje, prvi počeli naseljavati i graditi kuće baš mitrovački ginekolozi, te otuda neobično ime „Pičkovac“, koje učiteljice i dame iz Mitrovice ne izgovaraju, već za njega kažu „ono naselje sa bezobraznim imenom“.

Drugi pak tvrde da se ne radi o tome, već da nadimak datira iz perioda stvaranja urbanističkog plana tog dela grada, kada je neko od mitrovačkih urbanista na pitanje znatiželjnika: „Gde će biti to naselje?“, odgovorio: „Tamo u pičkovcu“, što je u slengu trebalo da znači – tamo negde u nedođiji.

– Bilo nam je neobično u početku, ali smo se navikli. Napravili smo ovde kuću među prvima. Supruga je radila u „Žitoprometu“, ja sam bio majstor u Velikim Radincima. Gradilo se malo-pomalo, podizala se deca, odvajalo od plate i kredit se plaćao. Naselje je plansko, svi imamo jednake parcele od pet ari. Iza kuće neko je plac iskoristio za baštu, neko za radionicu, garažu, snašli su se ljudi, pričao je pre nekoliko godina Josip Frajdinger, u „Pičkovcu“ poznat kao Jožika.

Njegova supruga Jela kazala je da je zadovoljna životom na periferiji, koji ima svojih prednosti, ali i mana. U suštini meštanima „Pičkovca“ malo šta fali – u neposrednoj blizini su Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja“ i vrtić „Đurđevak“, naselje sa ukupno četiri ulice ima tri prodavnice, a nedavno pre izvesnog vremena otvorena je i nova savremena ambulanta.

Izvor: Dnevnik.rs

Related articles

Photo Vecteezy/Goran Bogicevic

NAUTIČKI TURIZAM U CVATU Sve više turista u Novi Sad dolazi brodom, samo u junu više poseta nego za ČITAVU PRETHODNU GODINU

Prva polovina 2022. godine odaje nam utisak da se novosadski turizam u potpunosti oporavio od zastoja uzrokovanog pandemijom korona virusa i vratio uobičajenom trendu rasta turističkog prometa iz meseca u mesec. Tako su jun obeležile organizovane posete putnika sa kruzera, masovni dolasci vozom, kao i mnogobrojni festivali i sportski događaji. Sve ovo rezultiralo je povećanjem […]

Photo zlatarinfo.rs

STAJAĆA MORA SRBIJE SVE POSEĆENIJA: Za letovanje na jezeru traži se mesto više

Poslednjih godina sve veći broj građana se odlučuje da umesto mora, leto provede na srpskim jezerima. Za manje novca, možete boraviti duže i uživati u sjajnim prirodnim predelima, uz osvežavanje u nekom od jezera u Srbiji. Palićko jezero Palićko jezero je odlično poznata turistička destinacija u Srbiji i jedno od najposećenijih jezera u zemlji. Palić je lokacija koja, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *