NAUČNICI UPOZORAVAJU: TEMPERATURA OKEANA POČETKOM APRILA NAJVIŠA U ISTORIJI

Okeani su sve topliji, njihova prosečna temperatura početkom aprila, dostigla je čak 21,1 stepen. Naučnici upozoravaju da su dobijeni podaci najviši u istoriji od početka satelitskog snimanja okeana.

Prema saopštenju Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) oboren je rekord iz 2016. kada je u istom periodu godine temperatura okeana iznosila 21 stepen.

Kako kažu klimatolozi, rast temperature okeana obara sve prethodne rekorde, a prema svim izgledima ove brojke biće sve veće.

Naučnici su u ranijim istraživanjima objavili da globalno zagrevanje utiče i na najdublje delove okeana. Dugo se pretpostavljalo da dubine okeana miruju, ali na žalost, ustanovljeno je i njihovo zagrevanje, koje može biti posledica klimatskih promena.

Ono što posebno zabrinjava sve istraživače okeana jeste što nije u potpunosti poznato na koji način i koliko ovo zagrevanje utiče na ekosisteme i sva dešavanja na površini vode.

Posmatranje promena u okeanima umnogome pomaže u razumevanju klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

Izvor: Energetski portal

Related articles

KLIMATSKE PROMENE PRETE NOVIM POSKUPLJENJIMA HRANE

Sve intenzivnije klimatske promene, naročito rastuće temperature, mogle bi izazvati znatno poskupljenje hrane u narednim godinama. Prema najnovijoj studiji istraživača iz Nemačke, očekuje se da cene hrane porastu do 3,2 odsto godišnje do 2035. godine. Nova analiza ukazuje da će globalno zagrevanje značajno doprineti inflaciji cena hrane, uz procenu da će inflacija porasti između 0,9 […]

HIROŠIMA SE SEĆA: 79. GODIŠNJICA ATOMSKOG NAPADA

Danas je u Hirošimi obeležena 79. godišnjica od atomskog napada koji su izvele SAD. Oko 50.000 ljudi okupilo se da minutom ćutanja oda počast žrtvama ove strašne tragedije. Gradonačelnik Hirošime, Kazumi Macui, apelovao je na ljude širom sveta da se ujedine i podstaknu svetske lidere da odustanu od nuklearnih pretnji usred globalnih sukoba, uključujući rat […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *