NAUČNICI UPOZORAVAJU: TEMPERATURA OKEANA POČETKOM APRILA NAJVIŠA U ISTORIJI

Okeani su sve topliji, njihova prosečna temperatura početkom aprila, dostigla je čak 21,1 stepen. Naučnici upozoravaju da su dobijeni podaci najviši u istoriji od početka satelitskog snimanja okeana.

Prema saopštenju Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) oboren je rekord iz 2016. kada je u istom periodu godine temperatura okeana iznosila 21 stepen.

Kako kažu klimatolozi, rast temperature okeana obara sve prethodne rekorde, a prema svim izgledima ove brojke biće sve veće.

Naučnici su u ranijim istraživanjima objavili da globalno zagrevanje utiče i na najdublje delove okeana. Dugo se pretpostavljalo da dubine okeana miruju, ali na žalost, ustanovljeno je i njihovo zagrevanje, koje može biti posledica klimatskih promena.

Ono što posebno zabrinjava sve istraživače okeana jeste što nije u potpunosti poznato na koji način i koliko ovo zagrevanje utiče na ekosisteme i sva dešavanja na površini vode.

Posmatranje promena u okeanima umnogome pomaže u razumevanju klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

Počinje izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

Uskoro će početi izgradnja najveće bifacijalne solarne elektrane na zemlji u privatnom vlasništvu u Srbiji. Solarna elektrana “DeLasol” snage 9,913 MW prostiraće se na 12 hektara i biće izgrađena na području opštine Lapovo. “Dobijena je građevinska dozvola, kao i sve druge neophodne dozvole i izgradnja bi trebalo da počne 1. septembra ove godine. Nadam se da će sve […]

Ovo je junak kom je posvećen Marš na Drinu: Bio je komandant čuvenog Gvozdenog puka, a o njegovom junaštvu se i danas priča!

Prema zabeleškama hroničara, u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu srpski vojnici su pokazali nezabeleženo junaštvo. I to ne samo seljaci od kojih je srpska armija uglavnom bila sastavljena, već i njihovi nadležni oficiri i podoficiri. Među mnogobrojnima, izdvaja se i pukovnik Milivoje Stojanović Brka, slavni komandant Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, u narodu nazvanog Gvozdeni […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *