NAUČNICI UPOZORAVAJU: TEMPERATURA OKEANA POČETKOM APRILA NAJVIŠA U ISTORIJI

Okeani su sve topliji, njihova prosečna temperatura početkom aprila, dostigla je čak 21,1 stepen. Naučnici upozoravaju da su dobijeni podaci najviši u istoriji od početka satelitskog snimanja okeana.

Prema saopštenju Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) oboren je rekord iz 2016. kada je u istom periodu godine temperatura okeana iznosila 21 stepen.

Kako kažu klimatolozi, rast temperature okeana obara sve prethodne rekorde, a prema svim izgledima ove brojke biće sve veće.

Naučnici su u ranijim istraživanjima objavili da globalno zagrevanje utiče i na najdublje delove okeana. Dugo se pretpostavljalo da dubine okeana miruju, ali na žalost, ustanovljeno je i njihovo zagrevanje, koje može biti posledica klimatskih promena.

Ono što posebno zabrinjava sve istraživače okeana jeste što nije u potpunosti poznato na koji način i koliko ovo zagrevanje utiče na ekosisteme i sva dešavanja na površini vode.

Posmatranje promena u okeanima umnogome pomaže u razumevanju klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

Izvor: Energetski portal

Related articles

KLIMATSKE PROMENE I REŠENJA ZASNOVANA NA PRIRODI

U cilju edukacije o klimatskim promenama, kancelarija Međunarodne unije za zaštitu prirode za istočnu Evropu i centralu Aziju (IUCN) pripremila je kratku obrazovnu i ilustrativnu knjižicu o klimatskim promenama, njihovim posledicama i Rešenjima zasnovanim na prirodi kao odgovoru na ove izazove i bolje prilagođavanje. Klimatske promene predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se priroda i […]

Photo Vecteezy

Solarna elektrana na beogradskom aerodromu puštena u rad

U blizini aerodromskog kompleksa u Beogradu, na putu prema Surčinu, pušteno je u rad novo solarno postrojenje integrisane snage 1 MWp, stoji u saopštenju beogradskog aerodroma. Solarna elektrana će godišnje proizvoditi oko 1.130.000 kWh zelene električne energije, što je uporedivo sa godišnjom potrošnjom 430 domaćinstava. Na ovaj način, aerodrom će smanjiti emisiju CO2 za 900 tona godišnje. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *