Negujmo ćirilicu: Održana konferencija “Značaj očuvanja ćirilice u digitalnoj eri”

Danas je u Domu Vojske Srbije održana konferencija pod nazivom „Značaj očuvanja ćirilice u digitalnoj eri“ u organizaciji udruženja Amikus i European Communication Centra koja je realizovana u sklopu projekta podržanog od strane Ministarstva prosvete „Negujmo ćirilicu: kako sačuvati naše autentično pismo?“.

Konferenciju je svečano otvorio državni sekretar u Ministaratvu prosvete prof. dr. Ivica Radović koji je naglasio da u eri opšte digitalizacije moramo da uložimo napore, svako u svom domenu, da očuvamo ćiriličko pismo.
„Slova ćirilice su deo našeg kulturnog nasleđa i naš zadatak je da ih negujemo i čuvamo ali i da ih učinimo aktuelnim i dostupnim u novim okolnostima digatalne ere“, istakao je prof. dr Radović.

Moderatorka Maja Paunović je u razgovoru sa panelistima otvorila značajna pitanja o tome kako sačuvati ćirilicu u vreme opšte digitalizacije.

Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja vodi računa o očuvanju ćirilice

Snežana Milošević Ješić, predstavnica Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja pri Ministarstvu prosvete, rekla je da je prvi i osnovni uslov da svi udžbenici i didatkička sredstva budu na ćiriličkom pismu.

„Udžbenici nisu upitni kada je pismo u pitanju. Jedino udžbenici za strane jezike i jezike nacionalnih manjina nisu na ćirilici“, rekla je Snežana Milošević Ješić.

Osim kontrole udžbenika, Zavod sprovodi i obuke zaposlenih u obrazovanju.

„Sajt Zavoda je resurs za zaposlene u obrazovanju. U okviru njega postoji deo koji se bavi prevashodno očuvanjem kulture srpskog naroda, ćirilice i ćiriličkog pisma“, rekla je Milošević Ješić i pozvala sve zaposlene u obrazovanju da posete sajt. Takođe je pozvala i nastavnike informatike da osveste koliko je važno da materijali na časovima, kao što su tekstovi i prezentacije, budu na ćirilici.

Na pitanje o tome kakva je situacija u dijaspori kada je u pitanju učenje srpskog jezika, objasnila je da učenje nije teško kada je dete izloženo pismu od najranijih dana jer će ono tada upijati to pismo, već da postoji neosnovana bojazan kod roditelja da dete neće savladati jezik zemlje u kojoj živi.

Predrag Milićević, predstavnik RNIDS (Registra nacionalnih internet domena Srbije), podsetio je od 2012. godine postoji mogućnost registrovanja domena na ćiriličkom pismu. Za deset godina registrovano je 3500 .srb domena. I ostale zemlje koje ne koriste latinicu imaju domene na svom pismu kao što su: Rusija, Bugarska, Ukrajina, Kazahstan, Mongolija i dr.

„Ćirilica nije ništa posebno na internetu, ona je prihvaćena širom sveta. Problem korišćenja ćirilice na internetu praktično ne postoji što se tiče sadržaja, a od 2012. godine i veb adresa može da bude na ćirilici. Gugl čak preporučuje da veb adresa bude na ćirilici ako je sadržaj sajta na ćirilici “, rekao je Milićević.

Pogrešna je pretpostavka da Gugl ne „čita“ ćirilicu

„Gugl ne pronalazi pojmove na ćirilici ne zato što ne zna da čita ćirilicu, nego zato što nema sadržaja na ćirilici. On krene da pretražuje ćirilicu i kada sve nađe, krene da pretražuje sadržaj na latinici“, objasnio je Milićević.

Insistriranje na latinici zato što je to „internetsko“ pismo, a ćirilicu niko ne razume, ne stoji.

„Ako napišemo nešto latinicom na srpskom jeziku, da li će nas bolje razumeti Francuz, Španac ili Englez? Naravno da neće “, objasnio je Milićević.

Besplatni fontovi srpske ćirilice

„Kada je počela digitalizacija, bila su dostupni samo ćirilični fontovi koja pripadaju ruskom pismu. Danas su pristupačni i fontovi koji sadrže ćirilicu i fontovi koji imaju srpske oblike ćirilice“, rekla je Olivera Stojadinović, profesorka sa Fakulteta primenjenih umetnosti koja sa svojim studentima pravi fontove na srpskoj ćirilici od 2006. godine.

Fontovi prilagođeni srpskom jeziku zahvaljujući profesorki Stojadinović i njenim studentima mogu se besplatno preuzeti na sajtu Tipometar.

Stanje u medijima po pitanju ćiriličkog pisma

„Nije dobar put da se nameću obaveze svim medijima da pišu ćirilicom. U registru medija imamo oko 3000 medija, a ćirilicu koristi 10 odsto. Kod štampe je to još uvek dobar odnos, a kada su u pitanju portali, nije tako. Onlajn izdanja su oblast koja je najjednostavnija za primenu ćirilice i to je prostor na kojem bi država trebalo da primeni podsticajne mere. Kolegama savetujem da pokreću portale na ćirilici“, rekao je Nino Brajović generalni sekretar UNS-a i osnivač porala Đirilovanje.

Učesnicima konferencije prikazano je kako na jednostavan način mogu sa sajta Ćirilovanje da preuzmu rukopisne fontove naših znamenitih ličnosti kao što su Laza Kostić, Ivo Andrić, Patrijarh Pavle i Isidora Sekulić.

Pišem ćirilicu jer mi je lepa

Brazilac Thiago Ferreira koji je rođen u Riu de Ženeiru došao je u Srbiju pre 11 godina i piše ćirilicom zbog ljubavi. Kaže da mu je bilo potrebno dva dana da savlada naše pismo.

„Pišem ćirilicu zbog toga što mi je ćirilica lepa. Baš me briga za sve koji kažu da je latinica moderna, a ćirilica staromodna. Nije ćirilica samo za starce koji koriste Fejsbuk, nego i za mlade koji koriste Instagram i Tik Tok“, rekao je Thiago.

Sve njegove objave na društvenim mrežama su na ćirilici. Brazilci ih ne razumeju, ali ne bi razumeli ni da su na latinici.

„Ćirilica je autentična i bila mi je dodatna motivacija da naučim srpski. Mladi na društvenim mrežama je slabo koriste. Ponekad se osećam usamljeno. Mada se dešava da neko zbog mene pređe na ćirilicu“, dodao je.

„Počnite sa jednoim porukom dnevno koju ćete napisati na ćirilici jer šteta je da se izgubi“, savetovao je Brazilac mlade u Srbiji.

 

Izvor: opanak.rs

 

Related articles

ENERGETSKA EFIKASNOST UZ UPOTREBU SOLARNE i ENERGIJE BIOMASE: Kako do investicija u eko projekte?

Četvrta Međunarodna investiciona konferencija „Energetska efikasnost kroz upotrebu solarne i energije biomase“ u organizaciji Nacionalne asocijacije za biomasu „SERBIO“ i GIZ DKTI programa održana je u Novom Sadu. Učesnici konferencije imali su jedinstvenu priliki da čuju sve o solarnoj energiji, biomasi, i finansijskim podsticajima kada je reč o ulaganjima u obnovljive izvore energije. Izgradnja prve solarne […]

SNEŽNA MEĆAVA NAPRAVILA HAOS Jak vetar u Moldaviji ostavio oko 22.000 potrošača BEZ STRUJE

KIŠINjEV: U Moldaviji je oko 22.000 potrošača ostalo bez struje usled oluje koja je pogodila delove te zemlje, saopštio je danas portparol tamošnje vlade Danijel Voda. Prema informacijama kompanije RED-Nord, bez napajanja je ostalo oko 11.490 potrošača iz 40 naselja Floreštinskog, Režinskog i Sinžerejskog okruga. U zoni odgovornosti operatera ‘Premier Energy Distribution’ 10.500 potrošača iz […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *