NEMAČKA VEĆ POTROŠILA OVOGODIŠNJU KVOTU OBNOVLJIVIH RESURSA

Prekomerna potrošnja i intenzivno korišćenje prirodnih resursa stvaraju ogroman pritisak na planetu Zemlju.

Ljudi iscrpljuju prirodne resurse i prekomerna upotreba stvara deficit koji je teško nadoknadljiv. Već godinama se prati koliko je koja zemlja potrošila prirodnih resursa za tekuću godinu i već nam stižu izveštaji za 2023.

Da ceo svet živi onako kako se živi u Nemačkoj, već 4. maja bi potrošio obnovljive prirodne resurse za ovu godinu. Drugim rečima, da svi troše resurse i proizvode ugljen-dioksid nemačkim tempom, za puko održavanje potrebno je tri planete, navela je u sredu organizacije za životnu sredinu i razvoj Džermanvoč, prenosi agencija dpa.

Oni se pozivaju na podatke američke organizacije Global futprint netvork (Footprint Network – GFN), koja izračunava takozvani Dan preopterećenja Zemlje za svaku državu posebno.

Dan preopterećenja toliko preuranjen uglavnom zbog emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zemlja, međutim, mora da smanji i potrošnju sirovina na održiv obim.

„Sa teškim posledicama decenija prekomerne eksploatacije ostaje na teret mladim i budućim generacijama, a posebno siromašnima sa globalnog juga,“ upozorio je politički direktor organizacije Kristof Bals mada su „oni najmanje doprineli krizi.“

Najviše resursa po stanovniku u međunarodnom poređenju troši Katar, koji je Dan preopterećenja „proslavio“ već 10. februara.

Izvor: Energetski portal

Related articles

TIHI UBICA PRETI DA VOJVODINU PRETVORI U PUSTINJU

Ako se u narednom periodu ne popravi odnos prema zemljištu, Vojvodina bi od „žitnice Evrope“ mogla da postane pustinja, upozoravaju stručnjaci. U poslednjih pedesetak godina nivo organske materije drastično je opao. Nekada je čak tri četvrtine oranica na severu zemlje imalo više od pet odsto humusa – danas takav sastav ima tek jedan odsto njiva. […]

Photo Vecteezy

DO JESENI NEMA POMFRITA: Naslednik Mekdonaldsa u Rusiji ostao bez krompira:

Pojedini restorani novootvorenog lanca brze hrane “Ukusno i tačka”, koji je u Rusiji zamenio Mekdonalds, već su ostali bez krompira pa će prestati da služe ​​krompiriće do jeseni. Nedostatak prave sorte krompira znači da će kupci morati da odaberu drugi prilog za svoje hamburgere. Kompanija očekuje povratak krompirića na jelovnik do jeseni. Mekdonalds se povukao […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *