NEMAČKA VEĆ POTROŠILA OVOGODIŠNJU KVOTU OBNOVLJIVIH RESURSA

Prekomerna potrošnja i intenzivno korišćenje prirodnih resursa stvaraju ogroman pritisak na planetu Zemlju.

Ljudi iscrpljuju prirodne resurse i prekomerna upotreba stvara deficit koji je teško nadoknadljiv. Već godinama se prati koliko je koja zemlja potrošila prirodnih resursa za tekuću godinu i već nam stižu izveštaji za 2023.

Da ceo svet živi onako kako se živi u Nemačkoj, već 4. maja bi potrošio obnovljive prirodne resurse za ovu godinu. Drugim rečima, da svi troše resurse i proizvode ugljen-dioksid nemačkim tempom, za puko održavanje potrebno je tri planete, navela je u sredu organizacije za životnu sredinu i razvoj Džermanvoč, prenosi agencija dpa.

Oni se pozivaju na podatke američke organizacije Global futprint netvork (Footprint Network – GFN), koja izračunava takozvani Dan preopterećenja Zemlje za svaku državu posebno.

Dan preopterećenja toliko preuranjen uglavnom zbog emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zemlja, međutim, mora da smanji i potrošnju sirovina na održiv obim.

„Sa teškim posledicama decenija prekomerne eksploatacije ostaje na teret mladim i budućim generacijama, a posebno siromašnima sa globalnog juga,“ upozorio je politički direktor organizacije Kristof Bals mada su „oni najmanje doprineli krizi.“

Najviše resursa po stanovniku u međunarodnom poređenju troši Katar, koji je Dan preopterećenja „proslavio“ već 10. februara.

Izvor: Energetski portal

Related articles

PLODNOST IMA NOVOG NEPRIJATELJA: Zagađen vazduh uzrok je i čestog steriliteta na Balkanu

Zagađenje vazduha jedan je od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta kako žena tako i muškaraca širom Zapadnog Balkana. Ovim su posebno pogođene žene koje žive u zagađenim oblastima, jer zbog lošeg kvaliteta vazduha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, a usled toga i nižu plodnost, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna. Dugotrajno izlaganje zagađenom […]

Photo Vecteezy

LEZITE NA BOK I SIPAJTE HIDROGEN U UHO: Za 5 minuta osetićete olakšanje!

Kada vam se uši začepe, neophodno je uraditi proceduru ispiranja, koju možete sami da sprovedete kod kuće. Smatra sa da su ljudske uši organ koji se sam čisti. Za vreme žvakanja, kijanja, kašljanja, naslage masti nastale u ušima se same eliminišu. Ali, ponekad se dešava da se naslage, koje su se akumulirale u ušnom kanalu pretvaraju u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *