Jelena Miletić, iz malog sela Gazdare, u opštini Medveđa na jugu Srbije, bavi se proizvodnjom ajvara, za koje je dobitnica više nagrada i diploma, dok je za slatko od divlje kupine dobitnica specijalnog priznanja. Za ajvar “Zavičaj u tegli”, koji izlazi s njenog gazdinstva, kaže da je pravi leskovački, pečen i ljušten ručno i kaže da taj posao ne može da radi neko ko ne voli ovaj tradicionalni srpski proizvod.
Dobitnica nagrade za jedan od najboljih projekata Srbije
-Imam dosta otpada kada pravim ajvar, pa smo krenuli u priču sanacije bio otpada. Kada se paprika isbuši, prvo ide na sunce i drške, semena loža i deo paprike koji ostane kada izbušimo papriku, koji ostane kod drške, to ne bacamo. Ideju smo dobili od profesora Blagojevića, direktora Instituta za opštu i fizičku hemiju. Kada smo uradili projekat UNDP-u dobila sam nagradu za jedan od najboljih projekata Srbije– rekla je za naš portal preduzetnica.
Jelena ističe da je svesna koliko je njen projekat važan i veliki, ali da se kod ljudi budi svest, a sve se više ljudi javlja s pitanjem “Kada će se proizvodi naći u prodaji?”
Maske za lice od paprike rešavaju problem adolescenata s bubuljicama
-Zašto da bacimo i pravimo otpad kad to može da bude sirovina. To je ono što je najvažnije u ovoj priči. Kada pravim ajvar, ja više nemam otpad, zatvorili smo ceo krug. Sapune ćemo raditi od paprike, a receptura ide preko franšize “Bio Idea” i onda ćemo semenke paprike ubaciti u njih, kao i aktivnu komponentu suve paprike. Automatski imate i piling i sapun. Maske za lice koje ćemo praviti rade posao i rešavaju problem adolescenata s bubuljicama. Mi pratimo projekat, a nadamo se da ćemo od jeseni moći da se pohvalimo novim proizvodima– naglasila je naša sagovornica.