NjIVE TRAŽE SEZONCE, mladi biraju STRANE FABRIKE, prosečna radnica U SEDMOJ DECENIJI

Poljoprivrednici u Bačkoj muku muče da obezbede dovoljan broj sezonskih radnika, jer je poslednjih godina znatno opalo interesovanje nezaposlenih za rad na njivama, kao i u voćnjacima, povrtnjacima i hladnjačama.

Ljudi su nezadovoljni visinom nadnica, a poslodavci se pravdaju da ne mogu da plate više, zbog visoke cene repromaterijala i niskih otkupnih cena svojih proizvoda. Satnica se, zavisno od vrste radova, kreće od 350 do 400 dinara, ali je na poljoprivrednom dobru u Magliću kod Bačkog Petrovca na samom početku metličenja semenskog kukuruza skočila sa 400 na 450 dinara.

– Prvog dana smo radili za 400 dinara, ali je već sutradan ove sedmice preduzeće odlučilo da plati 50 dinara više, jer je to posao koji ne može da čeka – objasnila je predradnica Tatjana Štrangar iz Ruskog Krstura, koja je za metličenje uspela da oformi brigadu od 87 sezonaca, pretežno iz Kule i Bačkog Gračaca.

Foto: Freepik.com

Posebno je teško, navode grupovođe, privoleti mlade da rade kao nadničari, a jedino je kidanje metlica sa stabljika kukuruza ono što ih u nešto većem broju dovodi na njive.

– Inače, većinu sezonskih radnika čine žene u svojim šezdesetim godinama, a najstariji i jedan od najboljih radnika u mojoj grupi je čovek od 83 godine iz Sivca – kaže grupovođa Miodrag Bošković iz tog sela, čija ekipa broji oko 50 sezonaca, a nekad ih je okupljao duplo više.

I Tatjana Štrangar ima “udarnicu” od 83 godine, koja je iz Bačkog Gračaca i primer je za ugled mnogo mlađim nadničarima.

– Žene, od kojih su neke sa mnom i 20 godina, rade na tropskim vrućinama u jelecima (prslucima) i ne žale se, a mladi u šortsevima kukaju kako im je toplo – kaže Tatjana.

Foto: Freepik.com

I ona i Bošković ističu da sezonskog posla ima tokom cele godine i da su sezonci preko omladinskih zadruga osigurani.

– Iako mesečno, kao nadničari, mogu da zarade više, a zarada im se, za osam sati rada, isplaćuje svaki dan, oni ipak radije odlaze u strane fabrike u Odžacima, Somboru, Kuli, Bačkoj Topoli, Vrbasu i Novom Sadu, jer im posao tamo pruža veću sigurnost – kaže Bošković.

 

 

 

 

Related articles

Pet fakulteta i visokih škola izgubilo dozvolu za rad: Šta budući studenti treba da znaju?

Budući studenti suočavaju se sa izazovima prilikom izbora visokoškolskih ustanova, posebno u svetlu nedavnih dešavanja gde je pet fakulteta i visokih škola izgubilo dozvolu za rad. Ana Šijački, v.d. direktorka Nacionalnog Akreditacionog Tela (NAT), savetuje da se kandidati usmeravaju isključivo ka akreditovanim ustanovama. Ministarstvo prosvete je saopštilo da su dozvole za rad izgubili: Fakultet Zdravstvenih […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *