NOVA PREVARA! Na meti hakera i bankomati!

Bankari i stručnjaci upozoravaju građane na nove pokušaje prevara sa platnim karticama. Poslednjih dana učestale su poruke, navodno od banaka, u kojima se hitno traži ažuriranje podataka.

Iz Narodne banke Srbije poručuju da banke nikada ne traže osetljive podatke putem SMS poruka ili na društvenim mrežama. Građanima se savetuje da ne odgovaraju na takve poruke i da odmah obaveste svoju banku.

SMS poruke, imejlovi i aplikacije za dopisivanje – svi ovi kanali su poslednjih nedelja korišćeni od strane prevaranata u pokušaju da pokradu novac sa tekućih računa. Uz link i detaljne instrukcije, tražili su brojeve kartica, šifre za aplikaciju banke i elektronsko plaćanje, često uz pretnju da će, ako se podaci ne dostave hitno, račun i kartice biti blokirani.

Snežana Jakovljević iz Foruma za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS-a ističe da građani nikada ne treba da odreaguju na ovakve poruke i otkriju svoje podatke. Banke nikada neće zahtevati te podatke – prvo, zato što su to osetljivi podaci, a potom što im ti podaci nisu potrebni jer ih već poseduju.”

Foto: Freepik.com

Napadi na bankomate

Sve češće hakeri idu i korak dalje i napadaju veće mete – bankomate. Stručnjaci ukazuju da takvi napadi u zemljama Evrope nisu retki, a posebno brine to što su efikasni u gotovo 100 odsto situacija.

“Instalira se određeni virus koji dođe do bankomata i aktivira se u neko vreme. To su ‘keš-aut’ ili ‘džekpot’ napadi. Ako se desi napad na bankomat, ceh plaća banka, ne građani. To ne ide ni sa čijeg računa, nego kao da je neko otvorio i uzeo ceo novac. Građani ne mogu biti oštećeni u tom slučaju”, kaže Goran Kunjadić, stručnjak za IT bezbednost.

Plaćanje karticama u inostranstvu

Građani, ipak, mogu da budu oštećeni ako u inostranstvu podižu novac sa bankomata. U većini slučajeva, banke naplaćuju proviziju. Nadležni zato savetuju da gotovinu nosite, kao i da karticama budete oprezni.

 

 

Dnevnik

Related articles

Putnik u Njujorku gurnut pod voz OPET OPASNI TIKTOK IZAZOV?

NjUJORK:Na stanici njujorškog metroa u Istočnom Harlemu jedan putnik je gurnut na šine i poginuo je kada ga je udario nadolazeći voz, čiji operater nije uspeo da zakoči na vreme. Osumnjičeni, Karlton Mekferson (24), uhapšen je pod optužbom za ubistvo, rekao je portparol policije. Zvaničnici Njujorka su rekli da je kriminal u sistemu javnog saobraćaja […]

SLOBODNIH RADNIH MESTA NA PRETEK Posao odmah čeka i farmaceute, i stomatološke sestre i traktoriste, a za ovaj posao početna plata je 180.000 dinara

Ako neko traži posao, pravo mesto za to je ponuda mnogobrojnih sajtova, gde je puno oglasa za popunu radnih mesta. Tako se i bez izlaska iz kuće može videti koje su pozicije slobodne, koji posao je najdostupniji, do kada se može konkurisati, gde konkurisati… pa onda to i učiniti. A ponuda slobodnih radnih mesta je […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *