Nova sorta kupusa osvaja Evropu – Proizvođači ne mogu da podmire potražnju

Foto: Stock Photos

Holandski uzgajivači su ukrštanjem tradicionalnog šiljastog i ljubičastog kupusa stvorili, a šta drugo nego – šiljasti ljubičasti kupus pod nazivom “Violetti”, izveštava Freshplazza.

Uzgaja se u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. Boju je nasledio od ljubičastog, a blagu aromu od šiljastog. Glavica je manje kompaktna nego kod običnog kupusa.
 
Popularan kod mlađih generacija
 
Može da se koristi u receptima za razna jela i salate, a priprema se brzo i jednostavno. Najviše se koristi u pripremi salata i predjela zbog svoje hrskavosti. Može se kuvati, dinstati, peći, pržiti, roštiljati. Postao je posebno popularan kod mlađih generacija koje žele da se zdravo i raznovrsno hrane. Pogodnost je što ne gubi boju u jelu.
Foto: I Really Like Food
Glavice težine od 500 do 800 grama se prodaju na komad, dok se krupnije prerađuju. Često je sastavni deo mešavina povrća zbog svoje boje. Veliki interes je pokazala i prerađivačka industrija.
 
Potražnja sve više raste
 
Uzgaja ga kompanija TB&S koja je inače specijalizovana za šiljasti kupus. Ukupno imaju 600 hektara u Holandiji i Portugalu odakle redovno snabdevaju evropsko tržište.
 
I u Skandinaviji raste potražnja za ovim povrćem, toliko da je proizvodnja ne može zadovoljiti.
 
Dostupan je tokom cele godine. Violeti uzgajan u Holandiji stiže na tržište od sredine juna, dok se uskladištene glavice isporučuju sve do kraja marta kada dolaze one uzgajane u Portugalu i dostupne su do sredine juna.
 
 
Izvor: agroklub/ekapija

Related articles

Svi će vas pitati za recept: Pita sa pečurkama

SastojciPotrebno je: 500 g tankih kora za pitu 40 g kvasca 400 ml vode 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 17 punih kašika brašna 2 dl ulja 1 struk praziluka 300 g šampinjona 1 kašičica začinskog bilja 1/2 kašičice bibera Priprema Na ulju prodinstati sitno sečen praziluk. Mešati dok blago ne porumeni, a zatim dodati […]

Photo Vecteezy

KOBASICA I BURGER SU U OVOJ EVROPSKOJ ZEMLJI ZABRANJENE REČI: Evo i zašto!

Zabrana, o kojoj su se francuski političari dogovorili još 2020. godine, stupiće na snagu u oktobru. Francuska će postati prva evropska zemlja koja će zabraniti korišćenje reči kao što su “odrezak”, “burger” ili “kobasica” za vegetarijanske prehrambene proizvode, prenosi Dojče vele u zvaničnoj uredbi objavljenoj krajem prošle nedelje, prenosi Poslovni dnevnik. “Neće biti moguće koristiti […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *