Nova sorta kupusa osvaja Evropu – Proizvođači ne mogu da podmire potražnju

Foto: Stock Photos

Holandski uzgajivači su ukrštanjem tradicionalnog šiljastog i ljubičastog kupusa stvorili, a šta drugo nego – šiljasti ljubičasti kupus pod nazivom “Violetti”, izveštava Freshplazza.

Uzgaja se u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. Boju je nasledio od ljubičastog, a blagu aromu od šiljastog. Glavica je manje kompaktna nego kod običnog kupusa.
 
Popularan kod mlađih generacija
 
Može da se koristi u receptima za razna jela i salate, a priprema se brzo i jednostavno. Najviše se koristi u pripremi salata i predjela zbog svoje hrskavosti. Može se kuvati, dinstati, peći, pržiti, roštiljati. Postao je posebno popularan kod mlađih generacija koje žele da se zdravo i raznovrsno hrane. Pogodnost je što ne gubi boju u jelu.
Foto: I Really Like Food
Glavice težine od 500 do 800 grama se prodaju na komad, dok se krupnije prerađuju. Često je sastavni deo mešavina povrća zbog svoje boje. Veliki interes je pokazala i prerađivačka industrija.
 
Potražnja sve više raste
 
Uzgaja ga kompanija TB&S koja je inače specijalizovana za šiljasti kupus. Ukupno imaju 600 hektara u Holandiji i Portugalu odakle redovno snabdevaju evropsko tržište.
 
I u Skandinaviji raste potražnja za ovim povrćem, toliko da je proizvodnja ne može zadovoljiti.
 
Dostupan je tokom cele godine. Violeti uzgajan u Holandiji stiže na tržište od sredine juna, dok se uskladištene glavice isporučuju sve do kraja marta kada dolaze one uzgajane u Portugalu i dostupne su do sredine juna.
 
 
Izvor: agroklub/ekapija

Related articles

DA LI LETUJETE NA KREDIT? Brčkanje može skupo da vas košta; Evo kako će vam kamate DODATNO “ZATEGNUTI LINIJU”

Sezona godišnjih odmora je na pragu i slobodno se može reći da mnogi građani Srbije počinju da razmišljaju ne samo na kojoj će od mnogobrojnih morskih destinacija provesti desetak dana nego i kako će to zadovoljstvo platiti. Bilo da se na letovanje ići preko turističkih agencija ili samostalno, valja odvojiti dosta novca, a budući da […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *