27 °C Belgrade, RS
5 jula, 2022

NOVI SAD CENTAR SVETSKOG SKUPA O SUNCOKRETU: Prvi hibridi suncokreta 1978. stvoreni u vojvođanskoj prestonici

Novi Sad je po drugi put domaćin 20. Međunarodne konferencije o suncokretu “ISC 2022” . Konferencija je svečano otvorena danas u Kongresnom centru “Master” na Novosadskom sajmu, a traje do 23. juna. Glavni cilj ove manifestacije je da privuče zajednička interesovanja i stvori sinergiju između različitih disciplina u istraživanju suncokreta, kao i da pruži priliku da se suncokreti iz celog sveta ponovo sretnu. 

Foto: nsuzivo.rs

Konferenciju organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad (IFVCNS) i Republika Srbija u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za suncokret. Različite sesije u okviru konferencije će uključivati prezentacije i postere o najnovijim istraživanjima suncokreta i prikazivati najnovija otkrića u oplemenjivanju bilja, zaštiti useva, klimatskom stresu, kvalitetu semena i mnogim drugim temama.

Profesorka dr Marijana Đukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja, ističe da joj je veliko zadovoljstvo da danas prisustvuje ovoj konferenciji koja je od izuzetnog značaja na svetskom nivou i da se ministarstvo trudi da na ovakvim renomiranim naučnim skupovima pruži punu podršku.

-Ovde su okupljeni mnogobrojni renomirani svetski naučnici, razgovaraju i razmenjuju ideje, ali i razmatraju učešće na budućim međunarodnim projektima koji su od značaja za razvoj domaće i svestke nauke. Naučni rad koji nam pruža IFVCNS zaista je nemerljiv, a mi ćemo se kao ministarstvo truditi da kao što ulažemo u naučnu infrastrukuturu u vidu objekata da tako ukažemo i u mlade kadrove, ali i svakako i u buduće ovakve skupove – rekla je Mijatović.

Foto: nsuzivo.rs

Kao glavni zadatak ovog događaja, prema rečima organizatora, jeste da se utvrde novi pravci u kom će se kretatati naučna istraživanja kada je u pitanju suncokret i da se sazna šta će se to implementirati u proizvodnju na njivi.

Doktor Vladimir Miklič, predsednik organizacionog odbora “ISC 2022”, istakao je da su cene porasle na svim tržištima i da je polovina svetske proizvodnje ugrožena zbog dešavanja u Ukrajini.

– Suncokret postaje biljna kultura u koje se od sada mnogo više ulaže nego što je to bio slučaj ranijih godina. Sve ovo mora biti praćeno novim tehnologijama, a ovom konferencijom potvrđujemo da smo u toku jer se ovde trenutno nalazi preko 400 eminenthin naučnika iz preko 30 zemalja sveta – naglašava Miklič.

Foto: nsuzivo.rs

Instutut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu je oduvek bio pionir kada su u pitanju nove tehnologije. Prvi hibridi suncokreta su 1978. stvoreni upravo u Novom Sadu, a naš grad je prvi u Evropi stvorio posebne hibride koji su otporni na razne pesticide.

-Na pomolu su nove tehnologije koje će naš institut uskoro pustiti u promet, a već za dve godine mogu da se očekuju na tržištu. Siguran sam da će Institut biti prvi u Evropi koji će izaći sa novim tehnologijama o suncokretu, a sa ponosom mogu reći da smo mi posebni po tome što pokrećemo mnoge svestke trendove – rekao je Miklič.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, izrazio je veliku zahvalnost zato što je Sajam izabran da bude domaćin ovakve međunarodne konferencije i da su svi događaji koji se organizuju na Sajmu od velikog značaja za Grad Novi Sad jer donose veliki profit i dovode posetioce iz čitavog sveta.

 

Izvor NS uzivo

Related articles

PIJACA U CENTRU BEOGRADA NOSI IME POZNATOG ČEŠKOG PIVARA: Malo ko zna priču o Bajloniju

Ako Beograđane upitate za Skadarsku pijacu,  zbunićete ih, sigurno.  Za Bajloni već nema ko ne zna. Lako ćete do ove magične tržnice smeštene nadomak gradskog centra, iako je niko ne zove zvaničnim imenom. Izgrađena davne 1927. na mestu nekadašnje bare, Bajloni snabdeva Beograđane i njihove goste već skoro 100 godina. Čeh Ignjat Bajloni osnivač je […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.