NOVI SOLARNI MEGAVAT U POŽAREVCU

Obnovljivi izvori energije nisu više samo faktor očuvanja životne sredine, već i energetske bezbednosti. Kriza koja je obeležila godinu za nama, samo je potvrdila neophodnost prelaska na obnovljive izvore. Energija sunca je pristupačna i solarne elektrane igraju značajnu ulogu u energetskoj stabilnosti Srbije, omogućavajući da se smanji pritisak na Elektroprivredu. Broj izgrađenih solarnih elektrana povećava se na nedeljnom nivou i to ne samo onih velikih, od nekoliko megavata, već ih i onih za sopstvene potrebe koje sve češće postavljaju manje firme i domaćinstva.

Prateći pozitivne trendove, kompanija MT-KOMEX nedavno je započela izgradnju solarne elektrane na krovu jednog od popularnih tržnih centara u Srbiji. Važno je istaći da je vrednost ovakvih projekata prepoznata, te je na svakom od ukupno 14 objekata u različitim gradovima, koje ovaj šoping centar ima u svom sastavu, planirana izgradnja solarnih elektrana. Projekti za svih 14 elektrana već su završeni.

Za izgradnju prve fotonaponske elektrane izabran je objekat u Požarevcu, koji pod svojim krovom ima veći broj manjih lokala, a specifičnost ovog projekta predstavlja činjenica da će se proizvedena električna energija raspoređivati procentualno po lokalima srazmerno njihovoj potrošnji, dok će se višak energije predavati u mrežu. Ovaj objekat se napaja iz dve trafostanice, te će i sama elektrana biti podeljena u skladu s tim. Ukupna snaga elektrane će iznositi 1 MWp.

U izgradnji elektrane koriste se fotonaponski paneli snage 410 Wp. Biće postavljeno tačno 2.414 monokristalnih solarnih panela marke Luxor Solar LX410M/182-108+(410W), zatim razvodni AC ormani, Fronius sistem za monitoring i pametni merači koji su neizostavna dodatna oprema kako bi solarna elektrana bila maksimalno efikasna. Biće postavljeno 46 invertora različite snage, ali istog proizvođača – Fronius, koji spadaju u najkvalitetnije na svetu. S obzirom na to da je reč o kompleksnom objektu, invertori će biti postavljeni na otvorenom te će za njih biti napravljena posebna konstrukcija koja će ih štititi od direktnog uticaja spoljnih vremenskih uslova.

Krovna površina na koju se postavljaju paneli napravljena je od sintetičke membrane, što zahteva korišćenje konstrukcije tipa D-Dome, proizvođača K2 Systems. Predviđeno je da paneli budu orijentisani severoistok-jugozapad pod uglom od 10 stepeni, da bi iskorišćenost sunčevog zračenja bila najefikasnija. Da je, primera radi, krovna površina u vidu trapeznog lima, projektom bi bila predviđena drugačija vrsta konstrukcija koja prati sam nagib krova.

Gradnja solarne elektrane na objektu u Požarevcu počela je početkom decembra, a planirani rok završetka radova je krajem januara, nakon čega sledi priključenje na mrežu.

Očekivana proizvodnja elektrane na godišnjem nivou je 1140 MWh/god, povrat investicije od 925 hiljada evra se očekuje za 6 i po godina, a mi bismo posebno istakli uštedu CO2 koja iznosi 535.600 kg na godišnjem nivou.

Prethodno realizovani projekti kompanije MT-KOMEX, koja je u januaru 2023. godine obeležila 30 godina poslovanja, potvrđuju pouzdanost poslovanja kompanije i sigurnost da će svaki projekat biti urađen na najbolji mogući način. Među elektranama koje je izgradila kompanija MT-KOMEX, a do sada se u portfoliju nalazi više od 60 MW solarnih elektrana, uskoro će se naći i najveća bifacijalna solarna elektrana na zemlji. Za lokaciju izgradnje određeno je Lapovo, a ova elektrana biće najveća ne samo po veličini, već i po snazi koja će iznositi 10 MW.

Izvor: Energtski portal

 

Related articles

photo: pixabay

Usvojena pojednostavljena procedura za kupce-proizvođače električne energije

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz OIE. Izmene Uredbe omogućiće da se dodatno skrati procedura i smanje troškovi za kupce-proizvođače koji celokupnu proizvedenu električnu energiju koriste samo za […]

OBNOVLjIVA ENERGIJA NAM NIJE VIŠE SAMO ALTERNATIVA Srbija čak trećinu struje pravi od vode, vetra i sunca

Početak rada ili početak gradnje solarnih elektrana ili vetroparkova nije više retka vest, a to potvrđeuje i najava radova najveće solarne eletrane u Srbiji, koju će u Adi kod Sente podići izraelski investitor. Da Srbija raspolaže velikim potencijalima kada su obnovljivi izvori energije u pitanju dobro je poznato, a to potvrđuje i nedavna izjava direktorke […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *