NOVI UDAR NA DOMOVE ZDRAVLjA Ne znamo da li su bakterije, virusi ili alergije

Posle zimske sezone u kojoj smo se borili s velikim brojem obolelih od gripa, kovida i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), ali i velikog kašlja i pojave morbila, usledilo je kratko zatišje pred pravi „cunami“ respiratornih oboljenja u kom dominiraju rinovirusi, streptokoke, ali i bakterije koje izazivaju veliki kašalj.

Respiratorne infekcije

– Pre dve nedelje je grip dostigao maksimum, i sada beležimo trend opadanja obolelih sa kliničkom slikom gripa u toj meri da kolege sa terena kažu da nisu imale čak nijedan slučaj, što je jako povoljno i očekivano. Međutim, interesantno je da su akutne respiratorne infekcije i dalje prisutne. Javljaju se ljudi koji imaju temperaturu, ali ne značajno povišenu, do 38 stepeni, a više temperature su znatno ređe. Pacijenti imaju zapušen nos, curenje iz nosa, kašalj, bol u ždrelu, malaksalost. To su sve viroze, ali koji je tačno virus uzročnik to ne znamo, niti je od značaja pošto je terapija uvek simptomatska, a to su lekovi za snižavanje temperature, pastile za bol u ždrelu i drugo – kaže za „Blic“ epidemiolog dr Nebojša Bohucki iz Zavoda za javno zdravlje u Subotici.

Kovida sve manje, produžetak viroza

Napominje da je i kovid sve manje zastupljen, ali da će viroze obeležiti sasvim sigurno ceo mart, a moguće i april pošto je vreme promenjivo i ponovo je zahladnelo.

– Očekujem da period akutnih respiratornih infekcija ove godine bude produžen, mada smo imali primere u prošlosti da se taj period produži i do početka maja, da čitavo proleće bude u znaku respiratornih infekcija. To znači da će sigurno biti još prilike da se razbole i oni koji nisu do sada, jer i najzdraviji u zimskom periodu, od novembra do aprila, mogu imati kraće epizode u kojima curi nos nekoliko dana, oseća se slabost, malaksalost, bol ždrela – kaže epidemiolog.

Foto: dnevnik.rs

Kako razlikovati virusne od bakterijskih infekcija

Na pitanje kako razlikovati virusne od bakterijskih infekcija podseća da je bol u grlu zajednički za sve, s tim da može da bude izolovan.

– Curenje nosa, kašalj i kijanje može da bude zajedničko za sve pomenute bolesti, ali kijanje i konjuktivitis, crvenilo oka su uglavnom simptomi virusnih infekcija, dok se kod bakterijskih ne javljaju ili mogu da se jave kasnije. Kod bakterijskih se uglavnom javlja kašalj i iskašljavanje, uglavnom beli sadržaj, a posle bude žućkasto – zelen – braon, a to već nije dobar znak i zahteva antibiotike – kaže dr Bohucki.

Od 38 stepeni telesne temperature i naviše smatra se da smo febrilni, dok smo ispod 38 subfebrilni. Kada imamo 38 temperaturu, savetuje dr Bohucki i uzmemo lek, ako ne spadne, održava se i dalje, to je znak da treba da odemo kod lekara.

– Kada je reč o deci svakako roditelji treba da ih odvedu odmah kod lekara – savetuje naš stručnjak.

Alergije na polen

Simptomi koji mnoge zbunjuju u ovom periodu su: promuklost, plitko disanje, rafalno kijanje, crvenilo i suzenje očiju, malaksalost, peckanje u grlu, što su sve znaci pojave osetljivosti i alergije na polen.

Specijalista socijalne medicine dr Zorica V. Dragaš kaže da ne postoji starosna granica za pojavu osetljivosti na polen i zbog toga je moguće da svako u bilo kom životnom dobu postane alergičan.

 

Dnevnik, Blic

Related articles

PRIZNANJE ZA ŠARGANSKU OSMICU I DRVENGRAD : Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svetu!

Na 24. zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) u Madridu na ceremoniji dodele nagrada, za “Najbolje turističko selo” proglašena je Mokra Gora. Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija istakla je da je Mokra Gora sa razlogom proglašena za jedno od najboljih turističkih sela 2021. godine u svetu, navodeći da je Svetska turistička […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *