Novi Sad je oduvek bio poznat po vrhunskoj pici, još otkako je Mile Pica doneo ovo čuveno italijansko jelo u grad. Ovog puta, stiglo je i zvanično priznanje iz sveta: novosadska picerija “Tramontana” uvrštena je među 100 najboljih picerija na svetu, zauzevši 94. mesto na prestižnoj listi koju je objavio gastronomski portal The Best Chef.
Rangiranje za 2024. godinu
Rang lista je objavljena 30. septembra u Milanu, a uključuje picerije iz čak 29 zemalja i 72 grada sa svih kontinenata – od Evrope, preko Severne i Južne Amerike, pa sve do Azije, Afrike i Australije. U društvu najboljih našla se i Tramontana, koja je u vrlo kratkom roku postala pravi hit među ljubiteljima vrhunske pice.
Tajni sastojci i kreativni nadevi
Iako je “Tramontana” otvorena pre samo dve godine, brzo je privukla pažnju zbog inovativnih kombinacija ukusa i pažljivo odabranih namirnica. Njihove pice spajaju najbolje iz Italije i Srbije, koristeći sastojke poput duvan čvaraka, ajvara, vojvođanskog kulena, ljutih papričica iz Južne Srbije i kozjeg sira sa Homoljskih planina. Tajna njihovog uspeha leži i u divlje uzgojenom kvascu, koji se koristi za pravljenje laganog i vazdušastog surdo testa sa niskim procentom glutena.
Na meniju se nalazi dvadesetak pica, podeljenih na klasične i specijalne. Među omiljenim picama su Mortadela e Pistachi, Burratina, kao i jedinstvena Pumpkin Spice, koja sadrži krem od bundeve.
Lovac na pizze oduševljen novosadskom picom
Hrvatski food bloger Dragan Maloševac, poznat kao Lovac na pizze, u svom tekstu za Jutarnji list podelio je oduševljenje posetom ovoj novosadskoj piceriji. Isprobao je više različitih pica, uključujući i specijalnu pitu sa hobotnicom, nazvanu “Džek Sperou”, koja još nije uvrštena na redovni meni.
“Nisam mogao da se odlučim da li su nadevi ili testo bolji, jer su oba izvanredna. Sastojci su vrhunskog kvaliteta i savršeno izbalansirani.” – napisao je Maloševac, dodajući da je kombinacija smelih nadeva i visokog kvaliteta ono što je izdvojilo Tramontanu među najboljima na svetu.
Ovo priznanje zaista stavlja Novi Sad na gastronomsku mapu sveta, dok “Tramontana” postaje nezaobilazno mesto za sve ljubitelje pice, kako iz Srbije, tako i šire.