OAZA NA VRATIMA CARSKE BARE: Vremeplov sela Tiganjica uz tamburice i vino vraća u nekadašnji lalinski Banat

Photo: putovanjaizmogpera.com/vremeplov-kroz-etno-selo-tiganjica/

Ova oaza nalazi se na 10-ak kilometara od Zrenjanina i 60-ak kilometara od Beograda, na vratima Carske Bare, pa samim tim čini ovo mesto idealnim za odmor, opuštanje i uživanje u Banatu i svim njegovim čarima.

Ako ste ikada prošli putem Beograd – Zrenjanin onda smo sigurni da znate gde se nalazi ovo mesto, jer prosto nije moguće da vam se barem pogled nije zadržao na prizoru, ako već niste svratili.

Sa puta na vas gleda kula kao vetrenjača a celo selo je opasano zidom od cigle I crepa koji deluje kao da su ga zidali stari majstori iz Banata natenane. I JESU.

Kada uđete ne znate gde pre da gledate, da li u mini zoološki vrt sa srnama, emuima, ukrasnim kokama, divljim patkama ili na restoran, da li na dečije igralište, ponije, konje, krave, dvorište, rečicu, banatske kuće, Ljubišin etno muzej…ma svaki prizor je čaroban I odiše duhom ovog podneblja.

Hrana je tipično banatska prepuna lokalno proizvedenih delišesa poput čobanskog gulaša, čvaraka, šunke, kulena, domaće žute supe, štrudle s’makom, domaćih peciva, raznih specijaliteta od divljači…

Dok vi uživate u hrani i piću a deca radoznalo obilaze svaki kutak imanja iz ugla se čuje zvuk bisernice i tambura koje svakim tonom podsećaju da ste u vojvođanskom raju.

Ovde deca mogu da jašu ponije ili velike konje, hrane krave i kozice ili da se igraju na uredno sređenom i ograđenom igralištu.

U blizini etno sela Tiganjica se nalazi rezervat prirode Carska Bara koji je po mnogo čemu jedinstven u Evropi. Takođe je vrlo blizu sportski aerodrom na kome se često održavaju jedriličarska takmičanja ili padobranski skokovi u čemu će deca da uživaju. Na 5 minuta vožnje od Tiganjice je i lovački dvorac Kaštel Ečka koji je sam za sebe posebna priča a na 10 minuta i grad Zrenjanin u kome je po nekim tvrdnjama postojao i Ajfelov most.

U etno selu Tiganjica možete provesti sat, dan, nedelju..čitav život, natenane, a reči Zvonka Bogdana dobijaju pun smisao:

„Život teče u laganom ritmu, tamburaši to najbolje prate, topot konja…“

Banatsko etno selo „Tiganjica“ sagrađeno je od temelja u lalinskom stilu na način na koji se u davna vremena gradilo. Dočarava posetiocima Banat, način življenja u Banatu i pruža im mogućnost da se bar na tren vrate u prošlost i osete njegove čari.

 

Banatska kuća trenutno raspolaže sa šest soba, ekonomskim dvorištem u kojem se posetioci mogu isprobati u kuvanju Čobanskog paprikaša, riblje čorbe i to sve uz zvuke banatske tamburice.

Svaka soba je unikatna i oslikava davno prošlo vreme. Nameštaj je pažljivo biran,od punog drveta i u etno stilu. Sve sobe i apartmani poseduju svoje kupatilo.Takođe ispod čuvene banatske kotarke i sušare mogu učestvovati u tradicionalnom svinjokolju.


Tu su i štale sa rasnim konjima kao i staze za jahanje. Pored navedenih sadržaja Vaša deca se mogu zabavljati u ograđenom dečijem igralištu prepunom sadržaja uz društvo poni konja. Banatsko etno selo ‘Tiganjica“ pored svih sadržaja koje nudi posetiocima bavi se i organizacijom bajkovitih venčanja, banketa, seminara, izleta, ekskurzija i ostalih svečanosti. Ako od restorana želite nešto više od mesta na kojem ćete samo dobro jesti na pravom ste mestu. Restoran „Trofej“ nalazi se u sklopu Banatskog etno sela „Tiganjica“ i pruža Vam mnoštvo raznolikih sadržaja kao što su mini zoo vrt, smeštaj u sobama uređenim u etno stilu, dečije igralište, mini ergelu poni konja kao i velikih rasnih konja, i još mnogo toga.

 

odmorsadecom.com/gdezavikend.rs

Related articles

Seničić: Do 1. februara biće vraćen novac svim putnicima koji su ostali bez putovanja u vreme pandemije! A OVO ĆE BITI NAJSKUPLJE DESTINACIJE OVE GODINE!

Oko 3 miliona evra treba da bude vraćeno, rekao je za PINKI direktor nacionalne asocijacije Turističke agencije Srbije Aleksandar Seničić. Seničić je rekao da je uredba predvidela da novac od uplata koje putnici nisu iskoristili u prethodne dve godine, bude vraćen do 1. februara. – Iskorišćeno je nešto više od 90 posto, što je ogroman […]

PREDUZETNICI I ZANATLIJE DANAS I SUTRA NA NOVOSADSKOM SAJMU: Kako stići do kupaca proizvoda i kako prodati uslugu

Sajam preduzetništva i starih zanata, u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, svečano je otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević. – Današnje okupljanje upravo ima za cilj da poruči da zajedno možemo sve, da kad smo zajedno, bez obzira kolika je kriza i koliki izazov – možemo da mu odolimo. Svi imamo […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *