OBNOVLjA SE NAJSTARIJI PAROHIJSKI HRAM Svetinja u Crkvenim Tocima zablistaće punim sjajem

PRIJEPOLjE: Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Crkvenim Tocima je najstariji parohijski hram u Arhijerejskom namesništvu prijepoljskom, sagrađen 1846. godine.

Od tada je nekoliko puta obnavljan, dograđivan i uređivan. Kako bi sprečili dalje propadanje meštani ovog sela ali i brojni potomci čiji su preci potekli iz ovog kraja pokrenuli su akciju obnavljanja svetinje.

Nedavno je pokrenuta akcija obnavljanja i uređenja objekata, ne samo crkve, već i dvorišta, parkinga i „Popove kuće” do sada najobimniji posao koji je urađen na hramu i njegovom neposrednom okruženju.

– Od maja ove godine, dotrajali drveni pod zamenjen je mermernim sa ugrađenim podnim grejanjem, unutrašnji zidovi su obnovljeni, električna instalacija je skoro kompletno zamenjena, krovni pokrivač se kompletno menja, umesto dosadašnjeg pocinkovanog lima staviće se bakarni pokrivač a crep je zamenjen novim, kažu za RINU meštani.

Foto: RINA

U samoj porti hrama preuređene su klupe za odmor, postavljeni stubovi sa osvetljenjem, obnovljeno stepenište do parohijskog doma, a i sam parohijski dom („Popova kuća”) je značajno uređen, dok je u planu i njegovo proširenje, dogradnja drugog sprata, kako bi dobio oblik koji je imao do pre nešto više od pola veka.

 

 

Dnevnik/Rina

Related articles

PANČEVAC 45 GODINA SKUPLjA SOCIJALISTIČKE ZNAČKE I ODLIKOVANjA Evo kako izgleda NEVEROVATNA KOLEKCIJA

PANČEVO: U duhu nedavno obeležnog Dana mladosti, 25. maja, u Bavaništu, gde je organizovana manifestacija „Jugonostalgija”, upoznali smo Pančevca Nenada Bjeloša, okićenog raznim ordenjima i bedževima. Ponosan je na kolekciju od preko 300 odlikovanja, 2.500 znački, 3.000 oznaka vojne tematike iz perioda JNA, fotografija, knjiga, službenih dokumenata, knjižica… – Ja sam kolekcionar 45 godina i […]

KRALJICA BEOGRADSKIH PIJACA: Zeleni venac- od turskog groblja do spomenika kulture

Svi putevi (Beo)grada vode na Zeleni venac. Već skoro čitav vek svi prestonički putevi ukrštaju se na pijaci smeštenoj u samom srcu grada decenijama ukrašenoj specifičnim kariranim krovovima. Titulu kraljice ovo gradsko srce pazara ipak nije dobilo samo zbog dobre lokacije. Svečano otvorena 1926. godine, po zatvaranju prve beogradske, „Velike pijace“ koja se nalazila na […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *