OGROMNA INFLACIJA U TURSKOJ Godišnja stopa u martu 68,5 odsto, najviša za 16 meseci

ANKARA: Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u martu ubrzala sa februarskih 67,07 odsto na 68,5 odsto, objavio je danas Turski institut za statistiku Turkstat.

Inflacija u Turskoj je najviša u poslednjih 16 meseci.

Foto: Freepik

U martu su na godišnjem nivou najviše porasle cene u sektoru obrazovanja i to za 104,07 odsto, kao i cene usluga u hotelima, kafeima i restoranima 94,97 odsto, zdravstvu 80,25 odsto, transportu 79,92 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića su godišnje poskupeli za 70,41 odsto, alkoholna pića i duvan za 62,98 odsto, a odeća i obuća za 50,1 odsto.

Na mesečnom nivou je inflacija porasla za 3,16 odsto u odnosu na februar, navodi se na vebsajtu Turkstata.

Godišnja stopa bazne inflacije u Turskoj je takođe ubrzala u martu, sa februarskih 72,89 odsto na 75,21 odsto.

Centralna banka Turske (TCMB) odlučila je 21. marta da podigne referentnu kamatnu stopu sa 45 na 50 odsto i tom prilikom navela da su inflatorni pritisci i dalje snažni, preneli su mediji.

 

Dnevnik, Tanjug

Related articles

OD DANAS REDOVAN ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ Obnovljen most između Platičeva i Šapca

Rekonstrukcija železničkog mosta između Platičeva i Šapca, na pruzi Ruma – Šabac – državna granica Zvornik, završena je 8. aprila 2024. godine, što je gotovo mesec dana  pre predviđenog roka, a redovan železnički saobraćaj preko mosta ponovo se uspostavlja od danas, najavljenho je iz Infrastruktura železnice Srbije. Rekonstrukcija je počela 8. marta i prvobitno je […]

Sa ekonomske tačke gledišta, kakav je značaj ulaganja u zlato u odnosu na druge oblike ulaganja?

Ulaganje u zlato očigledno nije isto što i ulaganje u takozvani proizvodni kapital kao što su akcije. Za razliku od ulaganja u deonice, zlato ne stvara dodatnu vrednost kroz inovacije, istraživanje ili razvoj. Uspešne firme stvaraju dodatnu vrednost svojim učešćem u profitabilnoj preduzetničkoj aktivnosti koja zauzvrat nagrađuje investitore u vidu dividendi. Međutim, akcionari preuzimaju na […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *