Čačak – Dok zima polako kuca na vrata, vredni poljoprivrednici Moravičkog okruga još uvek su aktivni na svojim njivama, završavajući berbu kupusa koji se ove godine pokazao izuzetno profitabilnim. Dobrica Stranjanac, mladi povrtar iz sela Mršinci, ove sezone ostvario je odlične rezultate u pogledu kvaliteta i prinosa.
„Cena od 50 dinara po kilogramu je više nego zadovoljavajuća. Godina je bila izazovna zbog visokih temperatura koje su uticale na rod i kvalitet, ali i pored toga, možemo da kažemo da smo konačno u poziciji da se od ovog posla i zaradi,” izjavio je Stranjanac za RINU.
Visoka potražnja i kvalitet kao glavni aduti
Zbog visoke potražnje, sav prinos ovog mladića već je pronašao svoje mesto na tržištu, najviše u domaćim supermarketima. Uprkos višoj ceni, potražnja za kupusom ne jenjava, što raduje i ostale poljoprivrednike u mestima kao što su Kukući i Zablaće.
„Ove godine, konačno možemo naplatiti trud koji smo uložili. Prošle sezone smo rani kupus morali zaoravati ili poklanjati, ali ove godine situacija je mnogo povoljnija,” dodao je Stranjanac, koji je sa kolegama primenio sve neophodne agrotehničke mere kako bi poboljšao kvalitet proizvoda.
Idealno vreme za kiseljenje kupusa
Upravo sada je pravo vreme za kiseljenje kupusa, podsećaju iskusni domaćini. Preporuka je da se bure sa kupusom smesti u prostoriju sa temperaturom između 15 i 20 stepeni tokom prvih 30 dana, jer je ovo ključni period za proces fermentacije.
Kupus je poznat po svojim zdravstvenim prednostima. Kiseli kupus sadrži više vitamina C nego kilogram limuna, što ga čini odličnim izborom za jačanje imuniteta pred zimske prehlade.
Dnevnik, Rina