OKO NAKOVA VIŠE OD 800 MRTVIH PTICA Pomor zaštićenih gačaca i čavki

NAKOVO: Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakovo. Među njima je bilo najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu.

Foto: DZPS

– Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope. Ove ptice iz porodice vrana hranile su se na plodnim poljima u blizini sela gde uglavnom traže razne insekte i njihove larve, te semena biljaka.  Upravo tu su najverovatnije pronašle i zatrovane mamke koji su im postali poslednji obrok – saopštili su u DZPPS.

Nakovčanin i pčelar Ranko Samardžija u subotu je otišao da obiđe svoje košnice na dve lokacije severno od sela. Već kod poslednjih kuća primetio je mrtve ptice prvo po putu, potom uz kanal, a na kraju i one koje vise sa drveća. Zabrinut za bezbednost pčela i poučen strahovitim trovanjem koje je pogodilo kikindske pčelare 2015. godine kada je ubijeno 1.600 pčelinjih društava, Ranko je telefonom snimio uznemirujuće scene i podelio ih na Fejsbuku, što je alarmiralo DZPPS.

Izvršni direktor DZPPS Milan Ružić kaže da je u subotu u večernjim satima obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Osnovno javno tužilaštvo u Kikindi, Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP-a,  i preneo sumnju na masovno trovanje ptica kod Nakova i opravdano strahovanje za sudbinu orlova krstaša.

– Organizovana je terenska ekipa i u nedelju ujutru  bili su u Nakovu. Kako u Srbiji ne postoji šema nadležnosti u slučajevima trovanja životinja, niti protokol za postupanje, obavestio sam  lokalnu stanicu policije koja je na teren poslala dva policijska službenika – kaže Ružić.

Foto: DZPS

Leševi ptica su pronalaženi na prostoru od oko dva kilometra, uglavnom tamo gde su noćilišta vrana. Na kraju je deo leševa izuzet za analize, a više od 800 mrtvih ptica zakopano je u jamu na rubu oranica.

 

Dnevnik.rs

Related articles

NOVI REKORD ER SRBIJE: U martu prevezla 15 odsto više putnika nego 2023.

BEOGRAD: Er Srbija je u martu prevezla 271.102 putnika, što je povećanje od 15 odsto u poređenju sa istim mesecom 2023. godine i novi rekord srpske nacionalne avio-kompanije. Srpska nacionalna avio-kompanija je tokom marta obavila 3.018 letova, odnosno osam odsto više nego u martu 2023. godine, saopštila je Er Srbija. To je najbolji martovski rezultat […]

Photo Ministarstvo zaštite životne sredine

ČVRSTI OTPAD JEDAN OD NAJVEĆIH EKO PROBLEMA: Srbija posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom

Upravljanje čvrstim otpadom jedan je od najvećih ekoloških problema u Srbiji čijem je rešavanju Vlada Republike Srbije izuzetno posvećena. “Zahvaljujući projektu izgradnje regionalnih i reciklažnih centara, ovaj problem u 50 gradova i opština će biti ubrzano rešen”, rekla je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *