OKTOBAR BIO JE NAJTOPLIJI OKTOBAR U BEOGRADU U ISTORIJI MERENJA

Tokom oktobra u Beogradu svedočili smo neuobičajeno toplom vremenu. Umesto da oblačimo jakne i kapute, neretko bi nam bile dovoljne majice kratkih rukava da pregrmimo dan, čak i napolju.

Sada za takav naš subjektivni osećaj o oktobarskim temperaturama imamo i potvrdu Instituta za za meteorologiju na Fizičkom fakultetu. Kako pokazuju njihove preliminarne analize, za Beogradom je najtopliji oktobar u istoriji merenja, piše Klima101.

Preliminarna srednja mesečna temperatura od 18,6 °C, zabeležena tokom oktobra ove godine, najviša je srednja oktobarska temperatura u glavnom gradu Srbije od davne 1887.

Oktobar 2023. je titulu rekordera preuzeo od oktobra 1966. kada je srednja mesečna temperatura iznosila 18,15 °C.

Kako navode iz Instituta, proteklog meseca zabeleženo je dvanaest dana sa maksimalnom dnevnim temperaturom preko 25 °C (letnji dani) od čega je jedan dan bio sa maksimalnom dnevnom temperaturom preko 30 °C.

U toku oktobra za nama desio se još jedan neprijatan presedan.

U noći između petka (20. oktobar) i subote (21. oktobar), minimalna izmerena temperatura bila je čak 22,6 °C. To je, kako pokazuju podaci koji se mogu naći u bazi Global Historical Climatology Network, prva oktobarska tropska noć (noć tokom koje temperature ne padaju ispod 20 °C) registrovana u Beogradu od davne 1936.

Prethodna najviša minimalna dnevna temperatura bila je zabeležena 29. oktobra 2018. godine, i iznosila je 19,8 °C. To znači da je tokom ovog oktobra, mesečni rekord oboren za gotovo tri stepena Celzijusa. U pitanju je bila i u toku godine najkasnija tropska noć ikada registrovana u prestonici, pošto tropske noći, sasvim očekivano, nikada nisu zabeležene tokom novembra i decembra.

Naposletku, Beograd je deo šire, globalne slike.

photo: Veectezy

Sa oktobarskim vrućinama ove godine borilo se i Ujedinjeno Kraljevstvo koje je u određenim delovima bilo toplije od Ibice. Toplo je bilo i u Torontu (Kanada) u kojem se oktobarske vrućine tog obima nisu desile u poslednje 72 godine, kao i u Mumbaju (Indija) gde je živa u termometru premašila 37. podeljak na Celzijusovoj skali.

Prema proračunima specijalizovanog medija Carbon Brief, postoji preko 99 odsto verovatnoće da će u svetlu klimatskih promena 2023. biti globalno najtoplija godina otkako se vodi evidencija (sredina 19. veka), za između 1,29 i 1,53 °C toplija od predindustrijskog proseka.

Izvor: Klima101

Related articles

JAVNI POZIV ZA SOLARNU FOTONAPONSKU ELEKTRANU KAO KUPAC-PROIZVOĐAČ

Zajedničko sprovođenje pilot projekta solarne fotonaponske elektrane – „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, biće finansirano od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodiće GIZ. U cilju poboljšanja razvoja solarnih fotonaponskih projekata u kompanijama, dokazivanja koristi od generisanja električne energije za sopstvene potrebe i prihvatanja tehnologije i pristupa kupac-proizvođač, GIZ podržava […]

Photo vecteezy

U ČAŠU VODE SIPAJTE KAŠIČICU KURKUME I POPIJTE: Za ovaj napitak se smatra da smiruje 5 najtežih stanja

Kurkuma je poznata po svojim anti-upalnim i anti-kancerogenim delovanjima. Smatra se da voda sa kurkumom može da reši pregršt zdravstvenih problema. Još ako u nju dodate i malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju i lečenje! Naime, kurkuma i voda sa kurkumom imaju jaka anti-upalna i anti-kancerogena delovanja. Možda bi čak moglo da se […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *