OKTOBAR BIO JE NAJTOPLIJI OKTOBAR U BEOGRADU U ISTORIJI MERENJA

Tokom oktobra u Beogradu svedočili smo neuobičajeno toplom vremenu. Umesto da oblačimo jakne i kapute, neretko bi nam bile dovoljne majice kratkih rukava da pregrmimo dan, čak i napolju.

Sada za takav naš subjektivni osećaj o oktobarskim temperaturama imamo i potvrdu Instituta za za meteorologiju na Fizičkom fakultetu. Kako pokazuju njihove preliminarne analize, za Beogradom je najtopliji oktobar u istoriji merenja, piše Klima101.

Preliminarna srednja mesečna temperatura od 18,6 °C, zabeležena tokom oktobra ove godine, najviša je srednja oktobarska temperatura u glavnom gradu Srbije od davne 1887.

Oktobar 2023. je titulu rekordera preuzeo od oktobra 1966. kada je srednja mesečna temperatura iznosila 18,15 °C.

Kako navode iz Instituta, proteklog meseca zabeleženo je dvanaest dana sa maksimalnom dnevnim temperaturom preko 25 °C (letnji dani) od čega je jedan dan bio sa maksimalnom dnevnom temperaturom preko 30 °C.

U toku oktobra za nama desio se još jedan neprijatan presedan.

U noći između petka (20. oktobar) i subote (21. oktobar), minimalna izmerena temperatura bila je čak 22,6 °C. To je, kako pokazuju podaci koji se mogu naći u bazi Global Historical Climatology Network, prva oktobarska tropska noć (noć tokom koje temperature ne padaju ispod 20 °C) registrovana u Beogradu od davne 1936.

Prethodna najviša minimalna dnevna temperatura bila je zabeležena 29. oktobra 2018. godine, i iznosila je 19,8 °C. To znači da je tokom ovog oktobra, mesečni rekord oboren za gotovo tri stepena Celzijusa. U pitanju je bila i u toku godine najkasnija tropska noć ikada registrovana u prestonici, pošto tropske noći, sasvim očekivano, nikada nisu zabeležene tokom novembra i decembra.

Naposletku, Beograd je deo šire, globalne slike.

photo: Veectezy

Sa oktobarskim vrućinama ove godine borilo se i Ujedinjeno Kraljevstvo koje je u određenim delovima bilo toplije od Ibice. Toplo je bilo i u Torontu (Kanada) u kojem se oktobarske vrućine tog obima nisu desile u poslednje 72 godine, kao i u Mumbaju (Indija) gde je živa u termometru premašila 37. podeljak na Celzijusovoj skali.

Prema proračunima specijalizovanog medija Carbon Brief, postoji preko 99 odsto verovatnoće da će u svetlu klimatskih promena 2023. biti globalno najtoplija godina otkako se vodi evidencija (sredina 19. veka), za između 1,29 i 1,53 °C toplija od predindustrijskog proseka.

Izvor: Klima101

Related articles

Preko puta Najlon pijace posađene 22 lipe

U susret proleću i Danu šuma koji se obeležava 21. marta, nastavljena je sadnja drveća i uređivanje travnjaka širom Novom Sada. U delu Temerinske ulice, preko puta Najlon pijace, gde je uz pešačku stazu 2022. godine, na Dan šuma posađeno 32 piramidalna hrasta, danas će radnici „Gradskog zelenila“ zasaditi 22 lipe (Tilia argentea). Nove lipe […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *