OPROŠTAJ OD OCA SUDOKUA: Kum popularne ukrštenice preminuo u 69. godini

Čovek poznat kao „kum“ ili „otac“ Sudokua zbog uloge u popularizaciji matematičke zagonetke i igre koju obožavaju miloni, preminuo je u 69. godini.

Maki Kađi umro je u svom domu 10. avgusta od raka. Kađi bio je poznat kao kum Sudokua i voleli su ga ljubitelji zagonetki širom sveta, objavio je izdavač Nikoli. Vrstu matematičke ukrštenice Sudoku izmislio je švajcarski matematičar Leonard Ojler u 18. veku.

Moderna verzija je formirana u SAD, ali se Kađi smatra glavnim popularizatorom. Smatra se i da je on osmislio naziv Sudoku, što je skraćenica japanske fraze „svaki broj mora biti pojedinačan“.

Sudoku zahteva od igrača da stavi brojeve od jedan do devet u okvir sastavljen od 81 kvadrata, tako da se nijedan broj ne ponavlja u bilo kojoj od devet vertikalnih ili vodoravnih linija.

Kako bi se stvari dodatno zakomplikovale, rešetka je takođe podeljena na devet blokova koji sadrže devet pojedinačnih kvadrata, a svaki blok mora da sadrži i brojeve od jedan do devet. Uprkos svom japanskom imenu, izvorni koncept latinskih kvadrata – rešetke u kojoj se svaki broj ili simbol pojavljuje jednom u svakom redu – osmislio je Ojler u 18. veku.

Nikoli je uočio verziju u američkom časopisu u 1980-ima pa ju je lansirao u Japanu, gde je Sudoku rođen. Nekoliko decenija kasnije, Sudoku se proširio u Evropi i SAD-u. Kađi je za BBC 2007.godine izjavio da je stvaranje nove zagonetke bilo poput „pronalaska bogatstva“.

„Nije reč o tome hoćete li zaraditi, već o tom uzbuđenju dok pokušavate da rešite“, kazao je tom prilikom.

Related articles

25. MARTA U 20.30 ČASOVA GASIMO SVETLA ZA PLANETU ZEMLJU

Šesnaestu godinu za redom WWF vas poziva da se priključite najvećoj svetskoj kampanji posvećenoj planeti Zemlji i isključite svoja svetla u 20.30 časova. Takođe, pozivamo sve predstavnike gradskih vlasti širom Srbije da isključe javnu rasvetu na prepoznatljivim javnim mestima i tako podrže naše namere da pokažemo da je svaki napor za očuvanje Zemlje vredan. Gašenjem svetala Srbija će sebe uvrstiti u […]

VLADA DONELA NOVU UREDBU ZA SMANJENJE EMISIJA GASOVA SA EFEKTOM STAKLENE BAŠTE

Vlada Republike Srbije je nedavno predstavila novu uredbu koja ima za cilj da podstakne investicije u zemlji, i naglasi značaj zelenih inicijativa. Uredba, koja stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, daje sveobuhvatne smernice za strukturnu i individualnu državnu pomoć, sa eksplicitnim fokusom na projekte koji doprinose održivosti životne sredine. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *