OPROŠTAJ OD OCA SUDOKUA: Kum popularne ukrštenice preminuo u 69. godini

Čovek poznat kao “kum” ili “otac” Sudokua zbog uloge u popularizaciji matematičke zagonetke i igre koju obožavaju miloni, preminuo je u 69. godini.

Maki Kađi umro je u svom domu 10. avgusta od raka. Kađi bio je poznat kao kum Sudokua i voleli su ga ljubitelji zagonetki širom sveta, objavio je izdavač Nikoli. Vrstu matematičke ukrštenice Sudoku izmislio je švajcarski matematičar Leonard Ojler u 18. veku.

Moderna verzija je formirana u SAD, ali se Kađi smatra glavnim popularizatorom. Smatra se i da je on osmislio naziv Sudoku, što je skraćenica japanske fraze “svaki broj mora biti pojedinačan”.

Sudoku zahteva od igrača da stavi brojeve od jedan do devet u okvir sastavljen od 81 kvadrata, tako da se nijedan broj ne ponavlja u bilo kojoj od devet vertikalnih ili vodoravnih linija.

Kako bi se stvari dodatno zakomplikovale, rešetka je takođe podeljena na devet blokova koji sadrže devet pojedinačnih kvadrata, a svaki blok mora da sadrži i brojeve od jedan do devet. Uprkos svom japanskom imenu, izvorni koncept latinskih kvadrata – rešetke u kojoj se svaki broj ili simbol pojavljuje jednom u svakom redu – osmislio je Ojler u 18. veku.

Nikoli je uočio verziju u američkom časopisu u 1980-ima pa ju je lansirao u Japanu, gde je Sudoku rođen. Nekoliko decenija kasnije, Sudoku se proširio u Evropi i SAD-u. Kađi je za BBC 2007.godine izjavio da je stvaranje nove zagonetke bilo poput “pronalaska bogatstva”.

“Nije reč o tome hoćete li zaraditi, već o tom uzbuđenju dok pokušavate da rešite”, kazao je tom prilikom.

Related articles

Umesto radnika krompir kupi kombajn: Dejan iz Zablaće povećao površinu, očekuje 50 dinara po kilu FOTO

Da se na muci najbolje poznaju junaci na svom ličnom primeru su pokazali i proizvođači krompira u Zpadnoj Srbiji. Prethodnih godina usled smanjene potražnje i niske otkupne cene njihova roba mesecima je tsjala na lagerima, ali to ih nije obeshrabrilo. Sa prvim prolećnim danima počeli su sa obavljanjem pripremnih radova u njivama, a pojedini su […]

KO ŽELI DA NASTAVI STUDIRANjE U JAPANU Rok za prijavu za stipendije Japana 31. maj

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je da je Japan ponudio stipendije za studente, srpske državljane za akademsku 2024/2025. godinu (MEXT). Kako se navodi, reč je stipendijama za postdiplomske studije. Dodaje se da je rok za prijavljivanje i dostavljanje dokumentacije 31. maj, a sva potrebna dokumentacija podnosi se Ambasadi Japana u Srbiji na adresu Trešnjinog cveta 13, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *