OPROŠTAJ OD OCA SUDOKUA: Kum popularne ukrštenice preminuo u 69. godini

Čovek poznat kao „kum“ ili „otac“ Sudokua zbog uloge u popularizaciji matematičke zagonetke i igre koju obožavaju miloni, preminuo je u 69. godini.

Maki Kađi umro je u svom domu 10. avgusta od raka. Kađi bio je poznat kao kum Sudokua i voleli su ga ljubitelji zagonetki širom sveta, objavio je izdavač Nikoli. Vrstu matematičke ukrštenice Sudoku izmislio je švajcarski matematičar Leonard Ojler u 18. veku.

Moderna verzija je formirana u SAD, ali se Kađi smatra glavnim popularizatorom. Smatra se i da je on osmislio naziv Sudoku, što je skraćenica japanske fraze „svaki broj mora biti pojedinačan“.

Sudoku zahteva od igrača da stavi brojeve od jedan do devet u okvir sastavljen od 81 kvadrata, tako da se nijedan broj ne ponavlja u bilo kojoj od devet vertikalnih ili vodoravnih linija.

Kako bi se stvari dodatno zakomplikovale, rešetka je takođe podeljena na devet blokova koji sadrže devet pojedinačnih kvadrata, a svaki blok mora da sadrži i brojeve od jedan do devet. Uprkos svom japanskom imenu, izvorni koncept latinskih kvadrata – rešetke u kojoj se svaki broj ili simbol pojavljuje jednom u svakom redu – osmislio je Ojler u 18. veku.

Nikoli je uočio verziju u američkom časopisu u 1980-ima pa ju je lansirao u Japanu, gde je Sudoku rođen. Nekoliko decenija kasnije, Sudoku se proširio u Evropi i SAD-u. Kađi je za BBC 2007.godine izjavio da je stvaranje nove zagonetke bilo poput „pronalaska bogatstva“.

„Nije reč o tome hoćete li zaraditi, već o tom uzbuđenju dok pokušavate da rešite“, kazao je tom prilikom.

Related articles

Photo vecteezy

ALARMANTI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Evropsko poljoprivredno zemljište moglo bi biti najveći svetski rezervoar mikroplastike

Naučnici sa Univerziteta u Kardifu iz Velike Britanije u svojoj studiji sugerišu da bi evropsko poljoprivredno zemljište moglo bi biti najveći svetski rezervoar mikroplastike, izveštava Science Daily. U svom istraživanju su procenili da se između 31.000 i 42.000 tona mikroplastike (ili 86 – 710 milijardi mikroplastičnih čestica) godišnje nanese na i u zemlju, što povećava njenu koncentraciju u vodama […]

Photo Vecteezy

KURTI PROTIV ENERGETSKE RAZMENE: Priština odbila predlog Srbije da menjaju “struju za ugalj”

Premijer u Prištini Aljbin Kurti odbio je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obave razmenu električne energije za ugalj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je pre dva dana Prištini da joj isporuči električnu energiju u zamenu za ugalj, ali i da ugalj plati novcem. Aljbin Kurti je izjavio da se sada umesto teritorije Kosova traži ugalj. On […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *