OPROŠTAJ OD OCA SUDOKUA: Kum popularne ukrštenice preminuo u 69. godini

Čovek poznat kao „kum“ ili „otac“ Sudokua zbog uloge u popularizaciji matematičke zagonetke i igre koju obožavaju miloni, preminuo je u 69. godini.

Maki Kađi umro je u svom domu 10. avgusta od raka. Kađi bio je poznat kao kum Sudokua i voleli su ga ljubitelji zagonetki širom sveta, objavio je izdavač Nikoli. Vrstu matematičke ukrštenice Sudoku izmislio je švajcarski matematičar Leonard Ojler u 18. veku.

Moderna verzija je formirana u SAD, ali se Kađi smatra glavnim popularizatorom. Smatra se i da je on osmislio naziv Sudoku, što je skraćenica japanske fraze „svaki broj mora biti pojedinačan“.

Sudoku zahteva od igrača da stavi brojeve od jedan do devet u okvir sastavljen od 81 kvadrata, tako da se nijedan broj ne ponavlja u bilo kojoj od devet vertikalnih ili vodoravnih linija.

Kako bi se stvari dodatno zakomplikovale, rešetka je takođe podeljena na devet blokova koji sadrže devet pojedinačnih kvadrata, a svaki blok mora da sadrži i brojeve od jedan do devet. Uprkos svom japanskom imenu, izvorni koncept latinskih kvadrata – rešetke u kojoj se svaki broj ili simbol pojavljuje jednom u svakom redu – osmislio je Ojler u 18. veku.

Nikoli je uočio verziju u američkom časopisu u 1980-ima pa ju je lansirao u Japanu, gde je Sudoku rođen. Nekoliko decenija kasnije, Sudoku se proširio u Evropi i SAD-u. Kađi je za BBC 2007.godine izjavio da je stvaranje nove zagonetke bilo poput „pronalaska bogatstva“.

„Nije reč o tome hoćete li zaraditi, već o tom uzbuđenju dok pokušavate da rešite“, kazao je tom prilikom.

Related articles

Delegacija Novosadskog sajma u poseti Poljoprivrednom sajmu u Češkoj

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i Izvršni direktor za sajamsku delatnost, Boris Nadlukač, posetili su međunarodni poljoprivredni sajam Zemlja hraniteljka (Země živitelka), koji se održava u Češkim Buđejovicama, od 25. do 30. avgusta. Tom prilikom, generalni direktor Sajma, Slobodan Cvetković imao je susret sa ministrom poljoprivrede Republike Češke, Zdenek Nekulom, kao i sa rukovodstvom […]

Photo Vecteezy

EU odobrila Srbiji 223,7 miliona evra za sedam projekata

Evropska unija odobrila Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture. Jadranka Josimović, ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator, kaže da su ova sredstva odobrena u okviru šestog poziva za podnošenja […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *