28 °C Belgrade, RS
5 jula, 2022

OPROŠTAJ OD OCA SUDOKUA: Kum popularne ukrštenice preminuo u 69. godini

Čovek poznat kao „kum“ ili „otac“ Sudokua zbog uloge u popularizaciji matematičke zagonetke i igre koju obožavaju miloni, preminuo je u 69. godini.

Maki Kađi umro je u svom domu 10. avgusta od raka. Kađi bio je poznat kao kum Sudokua i voleli su ga ljubitelji zagonetki širom sveta, objavio je izdavač Nikoli. Vrstu matematičke ukrštenice Sudoku izmislio je švajcarski matematičar Leonard Ojler u 18. veku.

Moderna verzija je formirana u SAD, ali se Kađi smatra glavnim popularizatorom. Smatra se i da je on osmislio naziv Sudoku, što je skraćenica japanske fraze „svaki broj mora biti pojedinačan“.

Sudoku zahteva od igrača da stavi brojeve od jedan do devet u okvir sastavljen od 81 kvadrata, tako da se nijedan broj ne ponavlja u bilo kojoj od devet vertikalnih ili vodoravnih linija.

Kako bi se stvari dodatno zakomplikovale, rešetka je takođe podeljena na devet blokova koji sadrže devet pojedinačnih kvadrata, a svaki blok mora da sadrži i brojeve od jedan do devet. Uprkos svom japanskom imenu, izvorni koncept latinskih kvadrata – rešetke u kojoj se svaki broj ili simbol pojavljuje jednom u svakom redu – osmislio je Ojler u 18. veku.

Nikoli je uočio verziju u američkom časopisu u 1980-ima pa ju je lansirao u Japanu, gde je Sudoku rođen. Nekoliko decenija kasnije, Sudoku se proširio u Evropi i SAD-u. Kađi je za BBC 2007.godine izjavio da je stvaranje nove zagonetke bilo poput „pronalaska bogatstva“.

„Nije reč o tome hoćete li zaraditi, već o tom uzbuđenju dok pokušavate da rešite“, kazao je tom prilikom.

Related articles

Photo Vecteezy

NIŠVIL UGOŠĆAVA NAJZNAČAJNIJEG KOMPOZITORA DANAŠNJICE: Džez pijanista Džordž Kejbls pred niškom publikom u avgustu!

Ovogodišnji Nišvil džez festival upriličiće jedan od najznačajnijih pijanista i kompozitora današnjice, Džordž Kejbls koga će niška publika biti u prilici da posluša u petak 12. avgusta na nekom od stejdževa. Kako navode organizatori, Džordž Kejbls nastupiće u kvartetu čiji je kolider italijanski saksofonista Piero Odorici. Članovi kvarteta su i renomitrani američki džezeri kontrabasista Darryl Hall i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.