OTKRIVENO 59 NOVIH EGZOPLANETA „U BLIZINI“ SUNČEVOG SISTEMA Četiri bi mogle da budu naseljive kao Zemlja

Foto: shutterstock

Modernim teleskopom Karmenas, naučnici u španskoj Almeriji otkrili su 59 egzoplaneta, od kojih bi četiri mogle da budu „naseljive kao Zemlja“.

Egzoplanete su nebeska tela koje kruže oko zvezda, a nalaze se van Sunčevog sistema.

Naučnici su teleskopom posmatrali najbližu solarnu galaktičku okolinu u potrazi za „mogućim stanarima“.

Glavni autor studije Injasi Ribas rekao je da je njegov tim, nakon posmatranja 362 obližnje zvezde, tzv.crvene patuljke, otkrio najtačniji broj planeta koje ih prate i koje su slične Zemlji.

„Da je naša galaksija grad, tražili smo samo u našoj stambenoj zgradi, nismo čak ni izašli da istražimo komšiluk“, rekao je Ribas.

Kako je naveo, dve od potencijalno naseljivih planeta, nalaze se u zvezdanom sistemu Tigarden, 12,5 svetlosnih godina od Zemlje, dok druge dve kruže oko zvezde GJ 1002, udaljene manje od 16 svetlosnih godina.

„Ove četiri planete – one iz Tigardena i one iz GJ 1002 spadaju u svetove sa najvećim indeksom sličnosti sa Zemljom“, kazao je on.

Osim navedenih egzoplaneta, tim je prikupio i hiljade visokokvalitetnih zapažanja koje drugi specijalisti u ovoj oblasti mogu da koriste za svoja istraživanja.

„To je neka vrsta kovčega sa blagom. Imamo 20.000 visoko preciznih merenja napravljenih sa Karmenesom koje stavljamo na raspolaganje svetskoj naučnoj zajednici“, naglasio je Ribas.

U istraživanju je učestvovalo više od 200 specijalista iz 11 španskih i nemačkih institucija, kao što su Centar za astrobiologiju, Institut za astrofiziku Andaluzije, Institut za astrofiziku Kanarskih ostrva i Univerzitet Komplutense iz Madrida, kao i Špansko-nemački astronomski centar Maks Plank.

Izvor: Alo.rs

Related articles

SRPSKI TRAKTOR IZ BAČKE PALANKE uskoro na njivama, mašina za 21. vek IMA I KLIMU i 12 brzina

Foto: T. Pačić Traktor koji proizvodi „Majevica servis doo“ iz Bačke Palanke, prvi traktor proizveden u Srbiji nakon skoro dve decenije, za tri do četiri meseca naći će se u prodaji.  Kako za naš list otkriva Radovan Komad iz odeljenja prodaje ove kompanije, traktor „Majevica 90“ prodavaće se zajedno sa šest priključnih mašina, tako da […]

KRALJICA BEOGRADSKIH PIJACA: Zeleni venac- od turskog groblja do spomenika kulture

Svi putevi (Beo)grada vode na Zeleni venac. Već skoro čitav vek svi prestonički putevi ukrštaju se na pijaci smeštenoj u samom srcu grada decenijama ukrašenoj specifičnim kariranim krovovima. Titulu kraljice ovo gradsko srce pazara ipak nije dobilo samo zbog dobre lokacije. Svečano otvorena 1926. godine, po zatvaranju prve beogradske, „Velike pijace“ koja se nalazila na […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *