Otkriveno zašto se Tesla nikada nije oženio! Postojao je jedan veliki problem, ovako je mislio o ženama

Život Nikole Tesle, slavnog naučnika isprepleten je velikim otkrićima i misterijama, a jedna od njih je zašto se nikad nije ženio.

Foto: Vikipedija

Kada čovek koji je stekao ime namerno odluči da ostane neženja, svet je prirodno radoznao da sazna koji su ga razlozi naveli na ovaj izbor. Brak je postao prirodna stvar za svakog normalnog muškarca, i kada neki istaknuti muškarac pokaže čvrstu rešenost da ga zaobiđe, svi se pitaju da li mu je njegova superiorna inteligencija otkrila neke fatalne nedostatke u instituciji braka koji nisu očigledni prosečnom čoveku.

Ali radoznalost javnosti u ovom pogledu retko je zadovoljena. Većina uglednih neženja svoje neženje pokušava da odabere kao šalu, govoreći da to nije stvar izbora, već zato što nikada nisu uspeli da nađu ženu koja bi ih oženila. Po pravilu, one su potpuno nesklone da navedu bilo kakve ozbiljne razloge za neuspeh da postanu muževi.

Nikola Tesla, veliki naučnik i pronalazač, upadljiv je izuzetak od ovog pravila. Nedavno je otkriven intervju koji je Tesla dao za teksaski list “Galveston dejli njuz”, 1924. godine, pod nazivom “Gospodin Tesla objašnjava zašto se nikada neće oženiti”. Zanimljiv pogled na žene i feminizam koji je tada bio u usponu.

– Oduvek sam mislio o ženi – kaže g. Tesla, kao da poseduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je činili u ovim aspektima daleko superiornijom od muškarca. Stavio sam je na uzvišen pijedestal, figurativno rečeno, i rangirao je u nekim važnim atributima znatno višim od čoveka. Klanjao sam se pred nogama stvorenja koje sam uzdigao na ovu visinu i, kao svaki pravi obožavalac, osećao sam se nedostojnim predmeta svog obožavanja.

Foto: Vikipedija

– Ali sve je ovo bilo u prošlosti. Sada je nežna žena tihog glasa mog poštovanja gotovo nestala. Na njeno mesto je došla žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu u tome da se što više liči muškarcu u oblačenju, glasu i postupcima, u sportu i dostignućima svake vrste.

– Žene postaju jače od muškaraca, i fizički i mentalno. Svet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju, najveća tragedija od svih jeste trenutna ekonomska situacija u kojoj su žene protiv muškaraca, i u mnogim slučajevima uspevaju da uzurpiraju njihova mesta u profesijama i industriji. Ova rastuća tendencija žena da zasene muškost znak je civilizacije u propadanju – tvrdio je Tesla 1924. godine.

– Ženska odlučnost da se takmiče sa muškarcima u biznis svetu ruši neke od najboljih tradicija  stvari koje su se pokazale kao pokretački faktori u ovom sporom, ali osetnom napretku sveta.

– Praktično, sva velika dostignuća čoveka do sada su bila inspirisana ljubavlju i posvećenošću prema ženama. Muškarac je težio velikim stvarima samo zato što je neka žena verovala u njega, zato što je želeo da zadobije njeno divljenje i poštovanje. Iz ovih razloga, on se borio za nju i rizikovao svoj život, iznova i iznova.

 

U tim rečima veliki električni genije sažima razloge zbog kojih je ostao neženja.

 

 

 

Informer

Related articles

IMATE LI PRAVO NA PONOVNO ODREĐIVANjE PENZIJE Evo da li novi iznos važi retroaktivno

U poslednje tri godine zabeležen je trend povećanja broja zahteva za ponovno određivanje penzije. Pravo na ponovno određivanje penzije ima korisnik prava koji istovremeno ima i status osiguranika u periodu od najmanje godinu dana za koji je plaćen doprinos, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske. Korisniku starosne ili invalidske penzije […]

OGLASI PUNI PONUDA ALI VOZAČA I DALjE NEDOVOLjNO Fali nam 20.000 ljudi za volanom autobusa i kamiona ČAK NI PLATA OD 3.500 EVRA NIJE DOVOLjAN MAMAC

Već duže vreme u Srbiji kadrova pojedinih struka nema, a među njima su, svakako, i profesionalni vozači i to je problem s kojim se suočavaju i mnoge druge zemlje u Evropi. Procenjuje se da u našoj zemlji nedostaje između 15.000 i 20.000 vozača kamiona i autobusa, a da je tako potvrđuje i to što su sajtovi za […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *