OVAKO SE VOLE SVOJ GRAD I REKA Pribojci zavrnuli rukave i od smeća očistili priobalje Lima

PRIBOJ: Možda kao građani i pojedinci ne možemo promeniti sistem upravljanja otpadom u mestu u kome živimo ali umesto pasivnog posmatranja i eventualnog izražavanja nezadovoljstva po društvenim mrežama povodom nepovoljnog stanja u našoj životnoj sredini, možemo zavrnuti rukave,ukloniti neki papirić sa staze pored Lima kojim se toliko ponosimo i poslati poruku da ipak može da se napravi neki pomak.

Foto: RINA

To su i učinili građani Priboja, pedesetak njih, koji su se u nedelju priključili kampanji “Zavrni rukave”. Sa rukavicama, kesama, po prilično hladnom vremenu, očistili su obalu Lima od smeća koje svi mi proizvodimo.

Nakon što su se prošle godine na inicijativu udruženja Hrast, pridružili kampanji “Zavrni rukave” i uspešno očistili par lokacija, Pribojci su i ove godine u nedelju zavrnuli rukave i očistili obalu Lima, između mostova u Novom Priboju, od smeća.

-Zadovoljna sam odzivom. Možda nam baš vreme ne ide na ruku ali zanemarićemo to jer je u prirodi uvek lepo. Imamo dosta mališana što je super, jer od malih nogu mogu da se uče nekim pozitivnim primerima. Ekipa nam je super – priključili su nam se radnici Komunalnog preduzeća, planinari, prosvetni radnici. Samo je važno, za početak, uključiti se i razvijati svest o problemima u ekologiji- kaže za RINU Milica Mališić, vođa akcije.

Učesnici akcije poručuju da nije važno ko organizuje ove skupove sve dok se nešto radi i podiže svest o tome da ako ništa, ne treba da prljamo našu okolinu.

-Prošle godine smo čistili na inicijativu udruženja Hrast, ove godine nas je Milica pozvala i priključili smo se. U krajnjoj liniji, nebitno je ko je organizator. Uglavnom se radi o istim ljudima. Nadamo se da ćemo našim činjenjem doprineti tome da nas bude više ili još bolje – doprineti tome da se manje prlja. Bude lepo mesec dana nakon čišćenja, dok traje malo ta griža savesti a onda se sve vrati na isto- objašnjava Saša Bjelić, učesnik akcije.

Odgovornost je na svima nama, ističe Emir Vražalica koji je imao važnu poruku za sve svoje sugradjane i to pre svega za one najmlađe.

– Čistite, ovo je vaš grad. Znam da ste ljuti, buntovni, ali pokažite bunt tako što ćete smeće baciti u korpu. Nastavnici: razumem da su plate možda male i da ste nezadovoljni, ali pričajte klincima, organizujte akcije čišćenja, pošumljavanja. Radnici komunalnog: radite svoj posao, nema vas dovoljno, okej, tražite više radnika, veće plate…Opština : dobili smo novu vlast, hajde u narednih 4 godine da imamo razloga da vas hvalimo…I ako ovo nije dovoljno, neka nam bar proradi inat : bio sam u Hrvatskoj, u Albaniji. Čistije je tamo nego kod nas. Hajde makar iz inata da očistimo, da ne bude kod njih čistije nego kod nas – kroz osmeh ali iz srca, zove Vražalica.

 

 

Dnevnik/RINA

Related articles

ZELENO DRUŠTVO NA ŠVEDSKI NAČIN: Ambasada obeležila Nacionalni dan Švedske

Ambasada Švedske obeležila je Nacionalni dan Švedske u Beogradu pod sloganom “Zeleno društvo – održivi način života”. Proslava je posvećena zelenim temama i podršci koju Švedska pruža Srbiji u zaštiti životne sredine. Predstavljajući svoj tim, ambasadorka Švedske u Srbiji Nj.E. Anika Ben David, ukazala je na to da se ambasada trudi da bude dobar primer […]

AVIOKOMPANIJA UKIDA VELIKI BROJ LINIJA Skoplje najveći gubitnik, a evo KAKO STOJI BEOGRAD

Skoplje, kao najveća baza kompanije Viz er u regionu, ovo leto će doživeti smanjenje ukupnog kapaciteta za 25,3 odsto u poređenju sa izvornim planom. Kompanija je uklonila 1,4 miliona sedišta sa tržišta u bivšoj Jugoslaviji ove letnje sezone prema svom prvobitnom planu, budući da je niskotarifni prevoznik prizemljio 20 procenata svoje flote zbog inspekcije koja […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *