OVU BILjKU IZ BANATA VOLE U SLOVAČKOJ I DOBRO JE PLAĆAJU Poljoprivrednik iz Padine uzgaja mak bez morfijuma po strogim standardima EU

Sušna jesen i topao oktobar doprineli su da oko 30 odsto semena maka posejanog jesenas propadne, što će se odraziti na prinose kada se krajem juna i početkom jula mak bude skidao sa njiva u Padini, na području opštine Kovačica u Banatu.

Veliki proizvođač maka Miša Hromčik iz Padine naglašava da su domaće sorte još više stradale zbog sušne i tople jesenje klime u odnosu na mak češke sorte namenjen samo kupcima u Slovačkoj, kojeg osim njega u Padini seje još sedam-osam proizvođača.

Koliko će domaćeg maka biti ove godine Hromčik ne daje procene jer ističe da radi za slovačko tržište po uputstvima i standardima koji važe za tržišta EU.

Foto: dnevnik.rs

U Padini češka sorta se seje na oko 200 hektara isključivo za poznatog kupca koji ga oktupljuje i obezbeđuje repomaterijal.

 

Sve se radi po EU standardima, a to, između ostalog, podrazumeva i da mak nema morfijuma (Miša Hromčik)

Lane je, naglašava Hromčik, 75 tona maka izvezeno za Slovačku sa banatskih polja, ali kao poluproizvod, očišćen samo od čaura jer se kao čist ne može izvoziti.

– Sve radimo po EU standardima a to, između ostalog, podrazumeva i da mak nema morfijuma – naglašava Hromčik. – Zbog klimatskih promena i sve nižih cena ratarskih kultura, okrenuli smo se proizvodnji maka. Ali smo se prvo povezali sa maticom Slovačkom, od njih smo čuli priču i pokrenuli posao koji se pokazao kao odličan izbor, zbog sigurnog tržišta i dobre cene.

Related articles

NAJMLAĐI NARODNI HEROJ OTIŠAO U ISTORIJU U SELU JABUKA KOD PRIJEPOLjA Njegov spomen dom danas propada (FOTO)

PRIJEPOLjE: Jedno od najlepših sela u Srbiji smešteno na samoj srpsko-crnogorskoj granici ima ogroman, aki nažalost nedovoljno iskorišćen turistički potencijal. Vreme kad je Jabuka bila među top destinacijama lokalnog turizma koji se ubrzano počeo razvijati, u Prijepolju pamte tek oni u poznim godinama života. Ipak, to mesto je prava istorijska riznica jer je upravo na […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *