PAORIMA JEFTINIJI KREDIT Banke već odobravaju subvencionisane zajmove poljoprivrednicima; EVO KOLIKA JE KAMATA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine subvencioniše najpovoljnije kredite za poljoprivredne proizvođače, za šta je u budžetu opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva je 15. oktobar, objavilo je resorno ministarstvo.

Foto: dnevnik.rs

Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica, odnosno zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova, mikro i mala pravna lica.

Fizička lica i preduzetnici mogu ostvariti pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do šest miliona dinara, a pravno lice pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 18 miliona dinara.

Fiksna kamatna stopa je tri odsto na godišnjem nivou, odnosno jedan odsto za fizička lica sa prebivalištem na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, za žene, za one koji ove godine navršavaju najviše 40 godina života, a na kredite za nabavku đubriva ne plaća se kamata.
Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je ovaj vid finansiranja namenjen investicionim ulaganjima u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, za nabavku životinja, razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, investiciona ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, kao i za nabavku hrane za životinje.

Subvencija se sastoji u tome što država plaća razliku između komercijalne kamate i one od tri ili jedan odsto. Pojedine banke, sa kojima je ministarstvo završilo postupak potpisivanja ugovora, već su počele sa prijemom zahteva i isplaćivanjem prvih kredita poljoprivrednicima.

NLB Komercijalna banka, članica NLB Grupe, isplatila je prvi agro kredit iz ovogodišnjeg programa subvencija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede klijentu iz sela Rastine, u opštini Sombor, koji će sredstva iskoristiti za razvoj stočarstva. Kredit podrazumeva fiksnu kamatu od tri odsto na godišnjem nivou, uz dodatnu pogodnost u vidu polise osiguranja kupljenih grla, za koju troškove snosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, navodi se u saopštenju banke.

Spisak banaka

Da bi paori mogli da dobiju jeftinije zajmove, Ministartvo poljoprivrede je potpisalo ugovore s bankama, a to su Inteza, NLB komercijalna banka, Pro-kredit bank, Unikredit banka, Halkbanka, Otp banka, Poštanska štedionica i Rajfajzenbanka.
To znači da već danas paori mogu da odu u ove finansijske kuće i podnesu zahteve za subvencionisane kredite.

Subvencionisani agro krediti odobravaju se u iznosu do šest miliona dinara za fizička lica ili preduzetnike, odnosno do 18 miliona dinara za pravna lica, uz fiksnu kamatnu stopu i rok otplate do 60 meseci, u zavisnosti od namene.

Cilj im je da podstaknu investiciona ulaganja u razvoj stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, kao i da kroz posebne pogodnosti dodatno podstaknu gazdinstva na područjima sa otežanim uslovima rada, osobe do 40 godina starosti, kao i žene, nosioce poljoprivrednih gazdinstava.

Related articles

NA TRŽIŠTU NEKRETNINA NEMA NAJAVLjENOG POJEFTINjENjA Stanovi preskupi, pa se ljudi skuće u lokalima i garažama EVO KOLIKO KOŠTA NAJMANjI „STAN“ U NOVOM SADU

Na tržištu nekretnina u Novom Sadu ovih dana se mogu naći i krajnje minimalistički stanovi, čija veoma mala kvadratura je sve što mnogi sebi mogu da priušte. U ponudi više od 80 stanova koji su do 20 kvadrata, a cene su im od 70.000 do 25.000 evra, dok je najmanji među njima onaj od 11 […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *