POČELE KONZERVACIJA I RESTAURACIJA ČUVENE SLIKE „BLAGOVEŠTENSKI SABOR” Briga o važnom delu za istoriju i umetnost

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture juče je počela realizacija projekta konzervacije i restauracije čuvene slike akademika Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861”.

Vlasništvo Muzeja Vojvodine „Blagoveštenski sabor” postao je 1953. kada je otkupljen od Gige Stojnova iz Beograda. Slika je bila izložena u okviru stalne postavke stilskog nameštaja u Dvorcu u Čelarevu, depadansa Muzeja Vojvodine, od njenog otvaranja za javnost 1968. godine pa sve do 28. novembra 1993. godine, kada je ukradena zajedno sa još tri slike. Pune tri decenije kasnije, zahvaljujući zajedničkoj akciji švajcarskih i naših organa, ukradena slika je pronađena i napokon vraćena Muzeju Vojvodine.
Foto: dnevnik.rs
Međutim, pre ponovnog izlaganja ovog dela, koje predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za našu zemlju, jer  je vizuelno svedočanstvo o jednom od ključnih istorijskih događaja vezanih za Srbe u Austrougarskoj monarhiji, slika se mora detaljno ispitati, a potom je nužno uraditi i njenu konzervaciju i restauraciju, tim pre što su uočena oštećenja, koja su  nastala tokom njenog prinudnog boravka van  matične kuće. U saradnji Muzeja Vojvodine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture definisan je  i pomenuti projekat, koji u prvom koraku predviđa  rentgensku radiografiju, nakon koje će uslediti specijalna fotografska  snimanja (vidljiva i infracrvena reflektovana te ultraljubičasta fluorescentna), nakon koje će  uslediti i serija analiza u.Laboratoriji za ispitivanje materijala, Tehnološkog fakulteta  Univerziteta u Novom Sadu. I tek kada sve te analize budu završene, uslediće faza konzervacije i restauracije.

Plan je da ceo poduhvat bude završen do 10. maja, kada će Muzej Vojvodine prirediti izložbu u čijem će fokusu biti upravo Vlaho Bukovac i njegov „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861”.

Related articles

ŠTA ZNAČE PAMETNA BROJILA I KO IMA PREDNOST DA ZAMENI STARE STRUJOMERE

U Srbiji ima više od 3.780.000 brojila, a samo je 150.000 pametnih mernih uređaja. „Projekat pametnih brojila“ za godinu dana omogućiće zamenu još 470.000 starih strujomera. Šta znače pametna brojila i ko ima prednost u zameni? Stanari zgrade u ulici Jovna Cvijića 132 u Beogradu su tražili zamenu jer su im brojila neobezbeđena, u drvenom ormariću, koji […]

POČINjU TRETMANI PROTIV KRPELjA U 29 OPŠTINA Akcija pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine

Akcija zaštite zdravlja građana od krpelja na području Vojvodine počinje danas i trajaće do 30. aprila. Akcija će obuhvatiti uređene zelene javne površine u 29 lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine. Tretmani će se odvijati i na definisanim lokalitetima NP Fruška gora. Iza ovog posla stoji Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *