Počinje izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

Photo Vecteezy

Uskoro će početi izgradnja najveće bifacijalne solarne elektrane na zemlji u privatnom vlasništvu u Srbiji. Solarna elektrana “DeLasol” snage 9,913 MW prostiraće se na 12 hektara i biće izgrađena na području opštine Lapovo.

“Dobijena je građevinska dozvola, kao i sve druge neophodne dozvole i izgradnja bi trebalo da počne 1. septembra ove godine. Nadam se da će sve ići po planu i da će solarna elektrana “DeLasol” u potpunosti biti završena do početka marta 2023. godine”, rekao je investitor Miloš Kostić.

Ova solarna elektrana biće priključena na trafostanicu u Lapovu i na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati.

Izgradnja elektrane “DeLasol” poverena je kompaniji MT-KOMEX koja je lider u izgradnji solarnih elektrana u našoj zemlji. Do sada su izgradili i isporučili opremu za veliki broj solarnih elektrana na zemlji i na krovovima, ukupne instalisane snage 60 MW.

Prema rečima investitora na specijalno napravljene konstrukcije SONNEN biće postavljeno 17.980 panela.

Photo Vecteezy
Photo Vecteezy

“Oprema je počela da stiže, čekamo konstrukcije i uskoro će sve biri spremno za početak gradnje solarne elektrane”, dodaje Kostić.

Za bifacijalne solarne panele se odlučio jer oni imaju mogućnost da prikupljaju sunčeve zrake koji se odbijaju o podlogu i proizvode struju efikasnije od elektrana sa monofacijalnim panelima.

Izvor: energetskiportal.rs

Related articles

EPIDEMIJA MALIH BOGINjA Registrovano 40 slučajeva morbila

U Srbiji je registrovano 40 slučajeva morbila do 22. marta, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. – Na teritoriji Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22. februara, registrovana su 33 slučaja morbila. Među obolelima je desetoro dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je devetoro bilo nevakcinisano, a jedno je […]

Rešenje za transfuziju, naučnici napravili univerzalnu krv

Problem sa transfuzijom mogao bi uskoro da bude rešen. Naučnici su naime na korak da otkriju i patentiraju da svaka krva grupa odgovara svima. Enzimi koje proizvode crevne bakterije mogu ukloniti duge lance šećera u krvi tipa A i B, što dovodi do poboljšane kompatibilnosti sa tipom O. Naučnici su koristili crevne bakterije da bi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *