POČINJE SAJAM KNJIGA! Od sutra knjige, obrazovanje i “Art Expo” pod kupolom Novosadskog sajma

Na Novosadskom sajmu od 3. do 10. marta biće održani Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti “Art Ekspo”, dok će Sajam obrazovanja “Putokazi” trajati dva dana, 9. i 10. marta.

Na današnjoj konferenciji su pored organizatora i urednika različitih programskih celina govorili predstavnici pokrajinskih sekretarijata, Ministarstva kulture i informisanja, kao i članica Gradskog veća za obrazovanje.

Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković izrazio je nadu da su predstojeće sajamske manifestacije najava post-kovid perioda kada će ovakvi događaji moći da se organizuju u punom kapacitetu.

– Bez obzira na otežane okolnosti mi ćemo ipak na ovim Sajmovima imati preko 180 izlagača iz šest zemalja. Pripremljeno je više od 150 programa na 10 000 kvadrata. Prvi put radimo u Hali 1, u Auli i u Masteru. Na prva dva mesta održavaće se programi koji su deo projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture. Očekujemo veliki broj značajnih književnika i svetskih bendova koji će dopuniti sve ono što mi organizujemo. Osim toga, ove godine biće održan Sajam obrazovanja „Putokazi” najveći u poslednjih deset godina. Izložba umetnosti „Art expo” će tradicionalno okupiti kako umetnike tako i poštovaoce umetnosti. Nagrada „Sava Šumanović” koja se dodeljuje za domete u likovnom izrazu biće dodeljena novosadskom umetniku Stevanu Kojiću, a noseća izložba manifestacije predstaviće dela Jovana Soldatovića, Jožefa Ača i Boška Petrovića- izjavio je mr Slobodan Cvetković.

Članica gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić istakla je da je vrlo važno da u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture uspemo da organizujemo ovakve manifestacije koje promovišu književnost, umetnost i obrazovanje.

– Grad Novi Sad kontinuirano pomaže manifestaciji “Putokazi”. Svake godine oko milion dinara izdvajamo za ove potrebe. Kao što ste upoznati, putem ove manifestacije na 16 štandova učenicima završnih razreda osnovne škole omogućeno je da se upoznaju sa obrazovnim profilima srednjih škola. Grad Novi Sad ulaže u obrazovanje mladih, smatrajući da su oni stub našeg društva, tako će ostati i u budućnosti – istakla je Vučinić.

Takođe, na Novosadskom sajmu će, sve do 13. marta biti održan i program “Seobe duša” i drugi kulturni sadržaji u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, a organizatori najavljuju 12 sati programa dnevno u multimedijalnom paviljonu od 10.000 kvadratnih metara. Centralni događaj programske celine predstavlja istoimena izložba sa podnaslovom Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu čiji je nosilac Gradska biblioteka. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 3. marta u 17 časova.

Književni paviljon Seobe duša okupiće najaktuelnije savremene pisce kao što su Rumena Bužarovska, Milica Vučković, Damir Karakaš, Kristian Novak, Darko Cvijetić i Miljenko Jergović.

U okviru Sajma knjiga, publici će se predstaviti i dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade Milena Marković, kao i Ante Tomić i Slobodan Vladušić.

Radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova. Ulaz je besplatan za sve programe, osim za događaje koje u Hali 1 organizuje Fondacija „Novi Sad- Evropska prestonica kulture”. Ulaznice za te događaje prodaju se preko prodajne mreže „Gigstix”.

Related articles

ZNATE LI ŠTA JE „ZELENO ZLATO“ ? Za 10 ari kornišona do 3.000 evra zarade!

Kornišoni novi izvozni adut. Kornišoni iz Srbije nalaze se na policama prodavnica celog sveta, a prihod koji dolazi od njihovog uzgajanja broji se u hiljadama evra. Narednih dana počeće berba „zelenog zlata“ – krastavaca kornišona širom Srbije. Jedno od naselja usmereno ka proizvodnji ovog povrća su Gospođinci u opštini Žabalj. Mešutim, teško ćete tamošnje kornišone […]

Photo vecteezy

ALARMANTI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Evropsko poljoprivredno zemljište moglo bi biti najveći svetski rezervoar mikroplastike

Naučnici sa Univerziteta u Kardifu iz Velike Britanije u svojoj studiji sugerišu da bi evropsko poljoprivredno zemljište moglo bi biti najveći svetski rezervoar mikroplastike, izveštava Science Daily. U svom istraživanju su procenili da se između 31.000 i 42.000 tona mikroplastike (ili 86 – 710 milijardi mikroplastičnih čestica) godišnje nanese na i u zemlju, što povećava njenu koncentraciju u vodama […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *