POKAZNA VEŽBA VATROGASACA-SPASILACA U ŠKOLI “LAZA KOSTIĆ” Veliki broj učenika okupio se da nauči da zaštiti sebe i druge

Vatrogasni savez grada Novog Sada u saradnji sa Gimnazijom “Laza Kostić” danas je održao javno-pokaznu vežbu u dvorištu ove škole, kojoj je prisustvovao zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac kao i veliki broj đaka i nastavnika.

Ovaj događaj predstavio je simulaciju hitne situacije u kojoj je demonstriran koordinirani odgovor na eksploziju u kotlarnici škole. Scenario je uključivao evakuaciju svih učenika i dramatično spasavanje povređenih iz ruševina uz pomoć vatrogasnih ekipa i njihovog vernog psa spasioca, Zigija.

Takođe, bilo je prikazano oslobađanje povređenih osoba iz automobila zatrpanog ruševinama i efikasno gašenje požara koji nastaje usled eksplozije.

– Danas imamo sjajnu priliku da se upoznamo sa organizacijama koje se bave bezbednošću naših građana. Drago mi je što se danas nalazim u školi gde će učenici moći da nauče nešto o rizičnim situacijama u kojima potencijalno mogu da se nađu. Grad Novi Sad je u poslednjih nekoliko decenija bio pogođen ozbiljnim požarima, poplavama, snažnim nevremenima, a sve te situacije su dokaz da je važna preventiva i da su ovi ljudi i organizacije tu da nam u tim nevoljama pomognu. Stoga će Grad nastaviti da im pomaže i da ulaže u njih kako bi im obezbedio najbolje uslove za njihov težak i veoma odgovoran rad- rekao je Igor Crnobarac, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Foto: dnevnik.rs/V. Fifa

– Ovom prilikom, povodom 1. marta, kada se obeležava Međunarodni dan civilne zaštite, održaće se brojne pokazne vežbe širom gradova naše zemlje, kako bismo skrenuli pažnju javnosti na značaj i ulogu iste. Danas, pored pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, učestvuju i VSGNS sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Budisave, Petrovaradina i Kisača. Takođe, u vežbi učestvuju i pripadnici Crvenog krsta Novog Sada i drugi – rekao je zamenik načelnika Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, Ivan Radisavljević.

Ovom vežbom, svi prisutni dobili su priliku da se upoznaju sa herojskim naporima hrabrih vatrogasaca, spasilačkih timova i volontera.

(NSuživo)

Related articles

Photo vecteezy

U ČAŠU VODE SIPAJTE KAŠIČICU KURKUME I POPIJTE: Za ovaj napitak se smatra da smiruje 5 najtežih stanja

Kurkuma je poznata po svojim anti-upalnim i anti-kancerogenim delovanjima. Smatra se da voda sa kurkumom može da reši pregršt zdravstvenih problema. Još ako u nju dodate i malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju i lečenje! Naime, kurkuma i voda sa kurkumom imaju jaka anti-upalna i anti-kancerogena delovanja. Možda bi čak moglo da se […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *