POKRENUTA PETICIJA „POŠUMIMO VOJVODINU“

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ pokrenula je peticiju kojom se traže izmene nekoliko zakona. Ove izmene otkloniće deo problema koji pošumljavanje u Vojvodini onemogućavaju ili ograničavaju.

Predlozi za izmene zakona o šumama, o poljoprivrednom zemljištu i o naknadama za korišćenje javnih dobara utemeljeni su u rezultatima istraživanja, koje je mreža sprovela krajem 2022. godine. Istraživano je kako se planira i koliko finansira pošumljavanje u Vojvodini na pokrajinskom i lokalnom nivou, piše na sajtu cekor.org.

Peticija “Pošumimo Vojvodinu” može se potpisati radnim danom u prostorijama CEKOR-a u periodu od 10-15h, na adresi KORZO 15/13 u Subotici.

Cilj je da se prikupi najmanje 10.000 potpisa građana.

“Primarna je klasična peticija „u papiru“, a pokrenuta je i onlajn peticija, kao način da se dopre i do internet dela javnosti. Potpise će skupljati udruženja građana koja su članice mreže, ali i sva druga udruženja i pojedinci koji žele da se uključe i doprinesu ovoj akciji”, navodi se na sajtu CEKOR-a.

Pokrajinski fond za šume ubedljivo najviše finansira izgradnju šumskih puteva, dok se najmanje izdvaja za podizanje novih šuma. Sredstvima Fonda podignuto je samo oko 1100 hektara novih šuma u poslednjih devet godina, jer na konkursima za pošumljavanje ima samo po nekoliko prijava godišnje. Zato najveći deo novca planiranog za ovu aktivnost ostaje neiskorišćen. To pokazuje da novac nije presudan, već da postoje drugi, sistemski problemi, koji pošumljavanje onemogućavaju ili ograničavaju.

Onlajn peticiju možete pronaći ovde.

Izvor: Energetski portal

Related articles

NOVOM TRAVOM SPREČAVAJU BAHATO PARKIRANjE U VRŠCU Lepše i uz sveže cveće u žardinjerama

Radnici JKP „Drugi oktobar” počeli su sa sejanjem trave na oštećenim delovima zelenih površina. Ujedno su počeli sa postavljanjem žardinjera koje će biti popunjene sezonskim cvećem. Osim ulepšavanja, cilj je i da se spreči dalje parkiranje na zelenim površinama. – Ovih dana radilo se na Bulevaru Miloša Obilića, a sledeće ulice koje će se raditi […]

Dame prošetale visoke potpetice na Novosadskom sajmu: Pogledajte kako je izgledala konferencija “Biznis na štiklama”

Tradicionalna šesta po redu međunarodna stručna konferencija “Biznis na štiklama 2022”, u Master centru Novosadskog sajma. Fokus konferencije bile su teme u vezi sa ženskim preduzetništvom i njihovim poslovanjima.  Konferencija je posvećena promociji i unapređenju ženskog preduzetništva, pa su se tako pred damama našle teme iz oblasti marketinga, porodičnih preduzeća, finansija, a govorile su iskusne […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *