Poljaci uvrstili domaću mačku u „invanzivnu vanzemaljsku vrstu“: Poljske mačke ubiju140 miliona ptica godišnje!

Photo Vecteezy

U odluci, koju je ovog meseca donela državna Poljska akademija nauka, navodi se šteta koju domaće mačke nanose pticama i drugim divljim životinjama, navodi Asošiejted pres. Mačke u Poljskoj ubiju oko 140 miliona ptica svake godine, istakao je biolog Vojčeh Solac. 

Prema Solarcu, institut je naveo preko 1.780 vrsta kao invazivnih u nacionalnoj bazi podataka koju vodi Institut za zaštitu prirode i nikada nije dobio primedbe na ove oznake – sve dok nisu dodali mačke na listu.

Institut je takođe naveo da se „Felis catus“, naučni naziv za kućnu mačku, smatra stranim Evropi „sa strogo naučne tačke gledišta“ s obzirom na to da je vrsta pripitomljena pre nekoliko hiljada godina na drevnom Bliskom istoku.

Poljska akademija nauka preporučila je vlasnicima mačaka da ograniče vreme koje njihovi ljubimci provode na otvorenom tokom sezone razmnožavanja ptica kako bi smanjili štetan uticaj mačaka na biodiverzitet, navodi AP.

nsuzivo.rs

Related articles

IMA NADE ZA SRPSKU POLJOPRIVREDU: Mladi talenti napravili bolju i duplo jeftiniju prskalicu od evropskih!

Domaća industrija mehanizacije zadaje udarac strancima svojim novim izumima! Dva mlada momka,poljoprivredna inženjera sa smera poljoprivredne mehanizacije, Aleksandar Labanac i Lazar Turšijan, konstruisala su izum koji može biti konkurentan po kvalitetu, ali i ceni stranim proizvođačima poljoprivrednih mašina. Reč je o poljoprivrednoj prskalici! Kada su svojevremeno nestali giganti IMT i IMR sa njima kao da […]

Da li ste među njima? Najinteligentniji znaci Zodijaka

Evo o kome je reč Blizanci Ovaj horoskopski znak uvek upija nove informacije – bilo da se radi o besomučnom pretraživanju internet portala ili skupljanju svih dogodovština koje je neko ispričao u kancelariji. Znakom Blizanaca vlada planeta Merkur koja je simbol svih vesti, komunikacije, istraživanja, ali i tračeva. Zato se nemojte čuditi ako vaš prijatelj […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *