Poljoprivrednici iz Kraljevca prvi put na Sajmu poljoprivrede u Veroni

U okviru realizacije mere Podsticaji promotivnih aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Grad Kraljevo je organizovao posetu poljoprivrednih proizvođača iz Kraljeva Sajmu poljoprivrede u italijanskom gradu Veroni.

„Grad je obezbedio sredstva da naši poljoprivrednici posećuju sajmove u zemlji, ali smo prvi put obezbedili novac da naši voćari, stočari, povrtari, pčelari izađu na međunarodni sajam“, rekao je gradonačelnik. Kraljeva, dr Predrag Terzić, i dodao da očekuje da će poljoprivrednici po povratku iz Verone moći da primene nova iskustva na svojim farmama.

Foto: Grad Kraljevo

Kako je istakao, veoma je važno da ovi vredni ljudi, pored rada na njivama, livadama, voćnjacima, imaju priliku da ulože vreme u učenje, savladavanje novih tehnika i mera i kupovinu novih mašina. Ova jedinstvena prilika omogućiće im da vide kako poljoprivrednici u inostranstvu obrađuju zemlju, šta primenjuju da bi imali što bolje prinose u voćnjaku ili povrtnjaku i tako saznaju nove i korisne informacije.

„Grad je ove godine obezbedio sredstva za 38, uglavnom mladih, ljudi koji idu na Poljoprivredni sajam u Veroni, a ako sledeće godine bude veće interesovanje, verujem da će grad obezbediti sredstva da dva, pa čak i tri autobusa autobusa kraljevački poljoprivrednici imaće priliku da odu na sajam u inostranstvo u zavisnosti od svojih interesovanja“, rekao je Terzić.

Prema rečima Milenka Jovanovića, poljoprivrednika iz Milakovca, s obzirom da se italijanska poljoprivreda veoma razlikuje od naše, kako po tehnologiji, tako i po mašinama i po samom procesu rada, očekuje da će imati priliku da vidi razne zanimljive novine u ponudi.

Foto: Grad Kraljevo

Milan Nikolić iz Mraća, koji je do sada posetio međunarodne sajmove u Nemačkoj i Francuskoj, gde je stekao značajno iskustvo, zahvalio je Gradu na prilici da se upozna sa novim trendovima u oblasti poljoprivrede. S obzirom na to da poljoprivrednici kod nas uglavnom obrađuju mnogo manje površine, razlike u snazi i veličini mašina koje se koriste u inostranstvu su ogromne, ali Nikolić veruje da će mu poseta Sajmu u Italiji zaista omogućiti da nauči nove savremene načine obrade zemlje koje moći će da se prijave kako bi unapredili svoj rad i proizvodnju.

Poseta Poljoprivrednom sajmu u Veroni organizovana je u skladu sa Programom podrške sprovođenju poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2023. godinu na teritoriji grada Kraljeva i Odlukom Gradskog veća grada Kraljeva, kojom doneta je oktobra 2023. godine, a kojom je data saglasnost za korišćenje dela sredstava za realizaciju mere Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Cilj putovanja je da poljoprivrednici sa teritorije grada Kraljeva imaju priliku da vide kako funkcioniše poljoprivreda van Srbije, kao i koje nove tehnologije, pronalaske i dostignuća nudi inostrano tržište.

 

Related articles

Sećate li se Sofronija Leghorna? Njegovo ime nosi jedna domaća životinja, evo po čemu se razlikuje od drugih

Ipak, domaća kokoška i dalje je najrasprostranjenija vrsta kokoške koja se gaji u Srbiji. Postoje različite pasmine domaćih kokošaka koje se uzgaju radi mesa i jaja. Neki primeri uključuju Starijačke, Babuške, Ravnogorce, Šumadinku, Kočiće i druge. Saseks kokoške su takođe popularne u Srbiji. Ova vrsta je srednje veličine, prilagodljiva različitim uslovima i karakteriše je dobra […]

ZAVRŠENO ISTRAŽIVANJE GEOTERMALNIH RESURSA U OKVIRU ZGRADE „PALATA SRBIJA“

  U partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije i u saradnji sa Upravom za zajedničke poslove republičkih organa i Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sproveo je istraživanje geotermalnih resursa na lokaciji zgrade „Palata Srbija“. Preliminarni rezultati potvrđuju da postoji potencijal za primenu geotermalne energije koji može da zadovolji značajan […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *