POREMEĆAJ OD KOJEG PATI SVAKA TREĆA OSOBA NA SVETU Evo još jedne bolesti modernog doba

Nesanica je poremećaj spavanja, ukoliko nedostatak sna traje najmanje sedam dana. Normalno je da se spava od šest do osam sati, a spavanje kraće od šest sati tokom sedam noći je – nesanica.

– Piju se i čajeve i suplementi, razni preparati. I tek kada uvide da to ne daje rezultate, tek onda nam se pacijenti jave. A i tada neki nam se jave odmah, a neki tek nakon pet-šest meseci – naglašava dr Šakić. – Problem je nesanica koja drugo traje, više od mesec dana, i kad se ne reaguje na terapiju. To je simptom druge bolesti, mentalne ili fizičke, kao što je, na primer bolest štitne žlezde.

Foto: Freepik

Lečenje nesanice zavisi od njenog uzroka. Ako je druga bolest uzork, onda se ta bolest prvo leči i lečenje traje dok dok se ta bolest ne izleči.

– Najvažnije je da se promene životne navike, da postoji adekvatna higijena spavanja i kontrolisano uzimanje lekova – ističe dr Šakić. – Nažalost, ima i onih koji godinama pate od nesanice i pored ambulantnog lečenja. U tim slučajevima treba da se promeni terapija ili da se postavi dodatna dijagnoza.

 

Dnevnik.rs

Related articles

Photo Vecteezy

PUTNICI ŠIROM PLANETE PRESUDILI: Istanbul proglašen najboljom destinacijom za provod u Evropi

Ugledni američki turistički časopis “Global Traveler” proglasio je Istanbul “najboljom destinacijom za provod u Evropi”. Pobednici za 2022. godinu proglašeni su na ceremoniji dodele nagrada u Njujorku. U sklopu dodele nagrada “Best Leisure Lifestyle Awards” (Nagrade za najbolji stil života), koju već 10 godina organizuje časopis “Global Traveler”, jedan od vodećih časopisa za putovanja i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *