POSLE 800 MRTVIH PTICA STRADALE I SRNE Pronađeno 19 uginulih srna u ataru u okolini Kikinde

KIKINDA: U ataru u okolini Kikinde proteklog vikenda pronađeno je 19 uginulih srna.

„To je milionska šteta, ali je šteta mnogo veća u ekosistemu i lovištu uopšte. Istraga će pokazati šta je uzrok, a i da dobijemo taj novac, ne možemo ih vratiti niti ih kupiti. To su dugotrajne posledice po lovačko društvo“, dodao je Banjac.

Samo nedelju dana ranije, u ataru u okolini Nakova kod Kikinde pronađeno je 800 mrtvih ptica. Katastrofalne slike za kratko vreme do sada nisu bile svojstvene prostoru severnog Banata.

„Ovakav maskar nad prirodom do sada nikad nije viđen na ovim prostorima. Atak na prirodu je i atak na čoveka, odnosno na njegovo zdravlje. Sada su odreagovale životinje, ptice i srne, što ne znači da u jednom momentu neće odreagovati i čovek. Sva nedela ka prirodi kao bumerang se vraćaju upravo čoveku“, istakla je Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

O uzroku uginuća životinja još je rano govoriti. Lovci ističu da će nemili događaji, poput ovog, u budućnosti biti sprečeni samo uz adekvatne mere zaštite životne sredine.

 

Radio televizija Vojvodine

Related articles

GDE SMO NA ENERGETSKOJ MAPI EVROPE: Srbija će ostati stabilna, iako će energetska kriza tresti svet i u 2022

Iako energetska kriza trese gotovo ceo svet, a cene struje i gasa su dostigle astronomske vrednosti, Srbija se i pored nedavnog kolapsa u proizvodnji električne energije i problema vezanim za isporuku plavog energenta, neće naći u društvu onih država koje uvode restrikcije, ali ni onih kojima će računi biti drastično uvećani. To se odnosi i […]

KAKVI SU IZGLEDI ZA OSTVARENJE CILJA UTROSTRUČENJA OIE POSTAVLJENOG NA COP28?

Na ovogodišnjoj Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP28), postavljeni su ambiciozni ciljevi, a među njima našao se i izazov koji nalaže da je do 2030. godine potrebno da se kapaciteti obnovljive energije utrostruče. Neka istraživanja ukazala su na vrlo dobar napredak kada je reč o razvoju ovakvih kapaciteta, što dalje pruža pozitivne pretpostavke o postizanju cilja […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *