BUENOS AJRES: Predviđa se da će potražnja za govedinom u Argentini ove godine da padne na ispod 45 kilograma po osobi, što je najniži nivo još od 1914. godine, navodi se danas u izveštaju zasnovanom na vladinim podacima.
Potražnja za govedinom u Argentini dostigla je istorijski minimum, što predstavlja značajan pomak u prehrambenim navikama i ekonomskim okolnostima zemlje. Postoji nekoliko ključnih faktora koji su doprineli ovom smanjenju potražnje:

- Ekonomska kriza: Argentinska ekonomija suočava se s teškom krizom, koja je smanjila kupovnu moć stanovništva. Visoke stope inflacije i smanjenje realnih prihoda doveli su do toga da mnogi Argentinci traže jeftinije alternative za svoje obroke.
- Promena prehrambenih navika: Sve više ljudi u Argentini prelazi na prehranu koja uključuje manje mesa, uključujući govedinu. Ovo je delom zbog povećanja svesti o zdravlju i uticaju konzumacije crvenog mesa na zdravlje, kao i rastućeg trenda vegetarijanstva i veganstva.
- Visoke cene mesa: Cena govedine u Argentini značajno je porasla, što je dodatno smanjilo potražnju. Povećanje cena mesa učinilo je govedinu luksuzom koji mnogi građani ne mogu priuštiti, što ih prisiljava da se okrenu jeftinijim izvorima proteina kao što su piletina i svinjetina.
- Politika i regulacija: Promene u politici i regulacijama koje se odnose na proizvodnju i izvoz govedine takođe su uticale na domaće tržište. Povećanje izvoza može dovesti do smanjenja dostupnosti mesa na domaćem tržištu i rasta cena, što dodatno smanjuje potražnju.

Autor: Deensel
Ovaj fenomen ima značajne implikacije na argentinsku ekonomiju, s obzirom na to da je zemlja tradicionalno jedan od najvećih proizvođača i izvoznika govedine. Dok se tržište prilagođava novim uslovima, poljoprivredni sektor će morati da pronađe načine da se nosi s promenama u potražnji i proizvodnji.
Mirodjija