PREDEO IZUZETNIH ODLIKA „PLANINA CER“ – NOVO ZAŠTIĆENO PRIRODNO DOBRO

„Planina Cer“ nalazi se pod zaštitom kao prirodno dobro od međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja. Prema uredbi Vlade Republike Srbije Cer se svrstava se u prvu kategoriju zaštite, kao Predeo izuzetnih odlika.

Cer je najisturenija ostrvska planina južnog oboda Panonskog basena, sa najvišim vrhom Šančina nadmorske visine 689 metara.

Značaj Cera oglada se u raznovrsnosti kulturno – istorijskog nasleđa koje datira još od perioda praistorije, odnosno bronzanog i gvozdenog doba, pa sve do savremenog doba. Kao prirodno dobro međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja, svrstava se u Ι kategoriju zaštite, kao Predeo izuzetnih odlika.

„Planina Cer“ poseduje brojne prirodne i kulturne vrednosti. Ova, tipična horstna planina, nastala je utiskivanjem granita tokom paleozoika.

Raznovrsna geološka građa i dinamična morfogeneza uslovili su visok stepen predeone raznovrsnosti, što predstavlja idealnu podlogu za razvoj biodiverziteta. Ovo jedinstveno šumovito područje severozapadne Srbije dobilo je ime po, nekada, široko rasprostranjenim, gustim šumama cera.

Foto ilustracija: Pixabay

Na ovom području mogu se videti raznovrsne biljne vrste, čak 413 biljnih taksona, od kojih 131 vrsta ima nacionalni i međunarodni značaj.

Predeo izuzetnih odlika „Planina Cer”, se nalazi u severozapadnoj Srbiji, predstavlja najistureniju ostrvsku planinu južnog oboda Panonskog basena i obuhvata grad Loznicu sa katastarskim opštinama Donji Dobrić, Jadranska Lešnica, Joševa, Kamenica, Lešnica, Milina, Novo Selo, Tekeriš, Trbosilje i Čokešina i grad Šabac sa katastarskim opštinama Bela Reka, Desić, Dvorište, Petkovica, Radovašnica i Rumska.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

Mihajlović: Zelena agenda je važan deo evrointegracija Srbije

Ministarka Zorana Mihajlović razgovarala je sa Mehtildom Versderfer, zamenicom direktora Direktorata EK za energetiku, o procesu evrointegracija Srbije, energetskoj tranziciji, reformi javnih preduzeća u energetskom sektoru, zatim o investicijama u oblasti OIE, gasnoj diverzifikaciji, kao i o regionalnom povezivanju. Ministarka Mihajlović izjavila je da je politika Vlade članstvo Srbije u EU, zbog čega je donet i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *