PREDVIĐANJE RAZVOJA TRŽIŠTA SOLARNIH SISTEMA 2024-2027

Nakon uspešne 2023. godine za tržište solarnih panela u Evropskoj uniji, postavlja se pitanje da li će se ovakav trend nastaviti i u narednim godinama? Izveštaj ,,EU Market Outlook 2023-2027’’ koji je objavio Solar Power Europe, objavio je analizu u kojoj se predviđa dalji razvoj ovog tržišta za period 2024-2027.

U prethodnih nekoliko godina, sektor solarne energije imao je stopu rasta od preko 40 odsto, a glavna predviđanja su da će u godinama pred nama porast i dalje beležen, ali umerenije. Kako se navodi u Izveštaju, postoje izazovi koji zahtevaju hitnu pažnju donosioca odluka.

Značajan razvoj ovog sektora usledio je nakon porasta cena električne energije. S obzirom na to da se energetska kriza stabilizuje, predviđanja su da će solarna energija posebno da se razvija u zemljama koje imaju posvećene strategije za solarnu energiju i one koje će nastaviti da proširuju podršku za ovakvu energiju. U tom smislu, reč je o Nemačkoj ili, recimo, Autriji u kojoj oslobođenje od PDV-a za solarnu energiju stupa na snagu u ovoj, 2024. godini.

Related articles

SOMBOR OBELEŽIO 275 GODINA STATUSA GRADA Priznanje novinarima „Somborskih”

SOMBOR: Centralni događaj trodnevne proslave Dana grada bila je u subotu Svečana akademija „Sombor – priča o gradu koji traje 1749-2024”. Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković istakao da je duga i iscrpljujuća bila borba za slobodu grada, od sticanja titule 1749. godine, pa sve do modernog doba. U skladu sa ustaljenom tradicijom, bila je ovo prilika […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *