PRILAGOĐAVANJE PREHRAMBENIH SISTEMA KLIMATSKIM PROMENAMA

U Kongresnom centru Master u Novom Sadu, povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, u a u okviru 90. Poljoprivrednog sajma, održan je Nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenih sistema u Srbiji.

Dijalog je organizovan u saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu – FAO, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Nacionalne asocijacije Serbia Organika.

Panelu je prisustvovala Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kroz dijalog su promovisane mere i aktivnosti koje se tiču agroekologije, lokalne proizvodnje hrane, očuvanja autohtonih sorti biljaka i podrške poljoprivrednicima u primeni održivih praksi. Istaknuto je da je važno uspostaviti ravnotežu između poljoprivredne proizvodnje i očuvanja prirodnih resursa, kako bi se osigurala održivu budućnost za sve.

Pored toga, govorilo se i o neophodnosti prilagođavanja prehrambenih sistema klimatskim promenama.

Posebna pažnja posvećena je značaju organske proizvodnje, koja promoviše održivost i zaštitu biodiverziteta. Diskutovalo se i o važnosti očuvanja zemljišta kao resursa za poljoprivredu ali i o uticaju upotrebe pesticida na biodiverzitet, pri čemu su predstavljeni izazovi i prilike za očuvanje životinjskih i biljnih vrsta.

Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

PUTNICI ŠIROM PLANETE PRESUDILI: Istanbul proglašen najboljom destinacijom za provod u Evropi

Ugledni američki turistički časopis “Global Traveler” proglasio je Istanbul “najboljom destinacijom za provod u Evropi”. Pobednici za 2022. godinu proglašeni su na ceremoniji dodele nagrada u Njujorku. U sklopu dodele nagrada “Best Leisure Lifestyle Awards” (Nagrade za najbolji stil života), koju već 10 godina organizuje časopis “Global Traveler”, jedan od vodećih časopisa za putovanja i […]

PORED PUTA NAIŠLI NA GIGANTSKU ŽABU OD 27 KILOGRAMA – Sklonili je iz parka jer je predstavljala opasnost (FOTO)

Foto: Pexels Rendžeri u australijskoj državi Kvinslend bili su zaprepašćeni proteklih dana kada su naišli na gigantsku žabu koja je, kako se kasnije ispostavilo, teška čak 27 kilograma. Sve se dogodilo u Nacionalnom parku Konvej, a rendžeri su se zaustavili na putu kako bi propustili jednu zmiju da bezbedno pređe preko asfalta. U tom momentu, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *