PRILAGOĐAVANJE PREHRAMBENIH SISTEMA KLIMATSKIM PROMENAMA

U Kongresnom centru Master u Novom Sadu, povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, u a u okviru 90. Poljoprivrednog sajma, održan je Nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenih sistema u Srbiji.

Dijalog je organizovan u saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu – FAO, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Nacionalne asocijacije Serbia Organika.

Panelu je prisustvovala Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kroz dijalog su promovisane mere i aktivnosti koje se tiču agroekologije, lokalne proizvodnje hrane, očuvanja autohtonih sorti biljaka i podrške poljoprivrednicima u primeni održivih praksi. Istaknuto je da je važno uspostaviti ravnotežu između poljoprivredne proizvodnje i očuvanja prirodnih resursa, kako bi se osigurala održivu budućnost za sve.

Pored toga, govorilo se i o neophodnosti prilagođavanja prehrambenih sistema klimatskim promenama.

Posebna pažnja posvećena je značaju organske proizvodnje, koja promoviše održivost i zaštitu biodiverziteta. Diskutovalo se i o važnosti očuvanja zemljišta kao resursa za poljoprivredu ali i o uticaju upotrebe pesticida na biodiverzitet, pri čemu su predstavljeni izazovi i prilike za očuvanje životinjskih i biljnih vrsta.

Energetski portal

Related articles

PRE PET GODINA, BEOGRAD JE USVOJIO AMBICIOZNI PLAN KOJI PREDVIĐA DUPLIRANJE NJEGOVIH ZELENIH POVRŠINA. DA LI ĆE SE ON IKADA OSTVARITI?

Uz pomoć savremenih pristupa uređivanju zelenih površina, plan koji je Beograd usvojio 2019. mogao bi drastično da poboljša životne uslove u prestonici. Ana Šabanović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, za Klima101 objašnjava kako je takvo povećanje uopšte moguće, i šta je neophodno da bismo transformisali sliku beogradskog zelenila. Po Planu generalne regulacije (PGR) sistema zelenih površina Beograda, […]

POČEO RAMAZANSKI POST, muslimanski vernici 30 dana PO STROGIM PRAVILIMA

NOVI PAZAR: Za muslimanske vernike širom sveta počeo je mesec Ramazana i danas je prvi dan ramazanskog posta. Muslimanski vernici će se u narednih 30 dana od svitanja do sumraka suzdržavati od hrane i pića. Ramazan je najsvetiji mesec za muslimanske vernike, jer je u njemu počela objava Kurana, svete knjige muslimana, a tokom ovog […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *