PRILAGOĐAVANJE PREHRAMBENIH SISTEMA KLIMATSKIM PROMENAMA

U Kongresnom centru Master u Novom Sadu, povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, u a u okviru 90. Poljoprivrednog sajma, održan je Nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenih sistema u Srbiji.

Dijalog je organizovan u saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu – FAO, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Nacionalne asocijacije Serbia Organika.

Panelu je prisustvovala Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kroz dijalog su promovisane mere i aktivnosti koje se tiču agroekologije, lokalne proizvodnje hrane, očuvanja autohtonih sorti biljaka i podrške poljoprivrednicima u primeni održivih praksi. Istaknuto je da je važno uspostaviti ravnotežu između poljoprivredne proizvodnje i očuvanja prirodnih resursa, kako bi se osigurala održivu budućnost za sve.

Pored toga, govorilo se i o neophodnosti prilagođavanja prehrambenih sistema klimatskim promenama.

Posebna pažnja posvećena je značaju organske proizvodnje, koja promoviše održivost i zaštitu biodiverziteta. Diskutovalo se i o važnosti očuvanja zemljišta kao resursa za poljoprivredu ali i o uticaju upotrebe pesticida na biodiverzitet, pri čemu su predstavljeni izazovi i prilike za očuvanje životinjskih i biljnih vrsta.

Energetski portal

Related articles

Zanimljivosti o Staroj planini koje verovatno niste znali

Lepote istočne Srbije su nadaleko poznate zahvaljujući netaknutoj prirodi Stare planine. Ovaj visokoplaninski masiv sa velikim turističkim potencijalom čini prirodnu srpsko-bugarsku granicu. Jedna od najlepših srpskih planina krije brojne zanimljivosti koje je svrstavaju u omiljene zimske destinacije, ali i one koje pružaju kvalitetan odmor i relaksaciju tokom letnjih meseci. Stara planina kao inspiracija za naziv […]

photo: Vecteezy

Španija domaćin Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše

Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše obeležava se svakog 17. juna od 1994. godine, kada je i usvojena Konvencija UN za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD). Konvencija predstavlja jedini pravno obavezujući međunarodni okvir u ovoj oblasti, a čini je 197 članica. Domaćin globalnog obeležavanja ovog dana za 2022. godinu biće Španija. Ujedinjene nacije i Vlada Španije 16. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *