PRIRODA, TRADICIJA, UMETNOST I ROMANTIKA U JEDNOM MESTU: Upoznajte etno selo Babina reka

“Ako još ne znaš gde se krije, zemaljski raj koji te čeka, dovedi svoje najmilije, u etno selo Babina reka”, rekao je naš slavni književnik Dobrica Erić.
Skriveno mesto u srcu Šumadije, okruženo netaknutom prirodom, savršen je ambijent u kojem možete da se odmorite, okrepite i udahnete snagu prirode.
Etno selo Babina reka nalazi se između Lazarevca i Aranđelovca, u selu Trbušnica, 70 kilometara od Beograda.
Slaviša Živković je pre mnogo godina poželeo da napravi miran kutak u kome bi mogao da se posveti slikanju, vajanju i fotografiji. Međutim, pročulo se da u selu Trbušnica postoji divno mesto za predah i ljudi su počeli da dolaze. I tako je, malo po malo, nastao je turistički kompleks Babina reka gde su svi gosti dobrodošli.


Imanje Živkovića okružuju brda, planine, potoci, reke i šume. Na samo pedeset metara od kompleksa nalazi je jezero na kojem možete pecati, uživati u šetnjama pored njega ili iz prelepog restorana odmarati posmatrajući odsjaj na njegovoj površini. Pored jezera protiče potok u narodu poznat kao Babina reka, po kome je ovaj kompleks i dobio ime.

Za sve one koji vole da budu malo aktivniji tu su tereni za mali fudbal, košarku i stoni tenis. Na letnjoj vrućini možete se opustiti u mini bazenu koji se nalazi u samom dvorištu.

Etno selo Babina reka odiše i romantikom
Usudite se da prođete kroz kapiju iznad koje piše „Ko prođe da se zaljubi“, prošetajte se „Sokačetom dobrodošlice“ i ispratite sunce na zalasku sedeći na „Klupi za zaljubljene“.

Prva građevina koja je ovde nastala danas je galerija-restoran, ukrašena uramljenim slikama starih kuća Srbije i motiva Šumadije koji predstavljaju autorska dela Slaviše Živkovića. Tu je i kamin koji, posebno u zimskim mesecima, stvara prijatnu atmosferu za oko tridesetak gostiju. Teško je odoleti „Bunaru želja“, „Zid poznatih“, kafanskim stolovima sakrivenim u velikim buradima ili raznim kućnim alatima kojih ima svuda po dvorištu.

Srpska tradicija u Babinoj reci

Inspiracija za umetnike
“Život nisu minuti ni sati koji prolaze, život je ideja… Babina Reka je nastala tako što nisam vajao u drvetu i slikao na platnu, nego sam je stvarao u prostoru. Trudio sam se da je arhitektonski uskladim po mojoj zamisli i da svaki detalj bude na svom mestu”, rekao je Slaviša Živković, slikar, umetnik i idejni tvorac etno sela Babina Reka
Mnoštvo slika, skulptura i umetničkih dela inspirisaće i zadiviće umetničke duše.

U dvorištu ponosno stoje mermerne skulpture Bogosava Živkovića. Dok budete šetali, stihovi Dobrice Erića mamiće vaše poglede i uzdahe.

Domaćinski specijaliteti
Gastronomska ponuda etno kompleksa Babina reka garantuje uživanje u tradicionalnoj, domaćoj i kvalitetnoj hrani. U kompleksu se nalaze restorani Galerija, Bakina ljubav i Terasa, iz kojih puca pogled na divno zasađenu baštu, na okolne zelene predele, jezero, šume ili na žuboreću fontanu.

Netaknuta priroda Šumadije, udoban smeštaj, romantika, umetnička dela i gastronomski specijaliteti obećavaju da ćete ovde provesti vreme koje je će biti ispunjeno mirom i spokojem.

Ukoliko želite detaljnije da saznate o etno selu Babina reka, sve informacije možete pronaći na sajtu Babina Reka.

Related articles

SPREČIMO TROVANJE PČELA

Poljoprivredni proizvođači, korisnici sredstava za zaštitu bilja i pčelari, Počinje period cvetanja voća, ali i povećanog rizika od trovanja pčela! Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja ne samo da opada prinos, već se i smanjuje kvalitet plodova (manje učešće plodova […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *