PRIRODA, TRADICIJA, UMETNOST I ROMANTIKA U JEDNOM MESTU: Upoznajte etno selo Babina reka

“Ako još ne znaš gde se krije, zemaljski raj koji te čeka, dovedi svoje najmilije, u etno selo Babina reka”, rekao je naš slavni književnik Dobrica Erić.
Skriveno mesto u srcu Šumadije, okruženo netaknutom prirodom, savršen je ambijent u kojem možete da se odmorite, okrepite i udahnete snagu prirode.
Etno selo Babina reka nalazi se između Lazarevca i Aranđelovca, u selu Trbušnica, 70 kilometara od Beograda.
Slaviša Živković je pre mnogo godina poželeo da napravi miran kutak u kome bi mogao da se posveti slikanju, vajanju i fotografiji. Međutim, pročulo se da u selu Trbušnica postoji divno mesto za predah i ljudi su počeli da dolaze. I tako je, malo po malo, nastao je turistički kompleks Babina reka gde su svi gosti dobrodošli.


Imanje Živkovića okružuju brda, planine, potoci, reke i šume. Na samo pedeset metara od kompleksa nalazi je jezero na kojem možete pecati, uživati u šetnjama pored njega ili iz prelepog restorana odmarati posmatrajući odsjaj na njegovoj površini. Pored jezera protiče potok u narodu poznat kao Babina reka, po kome je ovaj kompleks i dobio ime.

Za sve one koji vole da budu malo aktivniji tu su tereni za mali fudbal, košarku i stoni tenis. Na letnjoj vrućini možete se opustiti u mini bazenu koji se nalazi u samom dvorištu.

Etno selo Babina reka odiše i romantikom
Usudite se da prođete kroz kapiju iznad koje piše „Ko prođe da se zaljubi“, prošetajte se „Sokačetom dobrodošlice“ i ispratite sunce na zalasku sedeći na „Klupi za zaljubljene“.

Prva građevina koja je ovde nastala danas je galerija-restoran, ukrašena uramljenim slikama starih kuća Srbije i motiva Šumadije koji predstavljaju autorska dela Slaviše Živkovića. Tu je i kamin koji, posebno u zimskim mesecima, stvara prijatnu atmosferu za oko tridesetak gostiju. Teško je odoleti „Bunaru želja“, „Zid poznatih“, kafanskim stolovima sakrivenim u velikim buradima ili raznim kućnim alatima kojih ima svuda po dvorištu.

Srpska tradicija u Babinoj reci

Inspiracija za umetnike
“Život nisu minuti ni sati koji prolaze, život je ideja… Babina Reka je nastala tako što nisam vajao u drvetu i slikao na platnu, nego sam je stvarao u prostoru. Trudio sam se da je arhitektonski uskladim po mojoj zamisli i da svaki detalj bude na svom mestu”, rekao je Slaviša Živković, slikar, umetnik i idejni tvorac etno sela Babina Reka
Mnoštvo slika, skulptura i umetničkih dela inspirisaće i zadiviće umetničke duše.

U dvorištu ponosno stoje mermerne skulpture Bogosava Živkovića. Dok budete šetali, stihovi Dobrice Erića mamiće vaše poglede i uzdahe.

Domaćinski specijaliteti
Gastronomska ponuda etno kompleksa Babina reka garantuje uživanje u tradicionalnoj, domaćoj i kvalitetnoj hrani. U kompleksu se nalaze restorani Galerija, Bakina ljubav i Terasa, iz kojih puca pogled na divno zasađenu baštu, na okolne zelene predele, jezero, šume ili na žuboreću fontanu.

Netaknuta priroda Šumadije, udoban smeštaj, romantika, umetnička dela i gastronomski specijaliteti obećavaju da ćete ovde provesti vreme koje je će biti ispunjeno mirom i spokojem.

Ukoliko želite detaljnije da saznate o etno selu Babina reka, sve informacije možete pronaći na sajtu Babina Reka.

Related articles

SRBIN kajakom savladao ekstremnu reku Saliven U KINI

KRALjEVO: Vožnja kajaka u Srbiji postaje se popularnija, a da je sve više mladih koji su strastveni kajakaši pokazuje i primer mladog Pavla Zdravkovića. Svaki brzak u gornjem toku Ibra, talas i krivine ove hladne planinske reke on dobro poznaje, jer su prvi kajakaški koraci napravljeni upravo u ovim vodama, a onda su na red […]

OVO SU CENE GORIVA ZA NAREDNIH SEDAM DANA: Skuplji i dizel i benzin

Ministrastvo trgovine utvrdilo je nove cene goriva koje će važiti narednih sedam dana. Litar evrodizela će na pumpama koštati maksimalno 203 dinar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 190 dinara za litar. Ako poredimo sa prethodnim iznosima, dizel je poskupeo za dva dinara a benzin za tri dinara. Cene goriva se objavljuju svakog […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *