PROBLEM SA SINUSIMA NIKAKO NE LEČITE KOD KIROPRAKTIČARA Higijena nosa bitna, ali poslušajte OVE REČI

BEOGRAD: Otorinolaringolog Kliničkog centra Srbije Bojan Pavlović ukazao je danas na značaj higijene nosa i ocenio da lečenje upale sinusa može biti izazovno, a ako ona prepraste u hronični oblik, i posebno frustrirajuće za pacijente.

Probleme sa sinusima pacijenti ne bi trebalo da leče kod kiropraktičara, odnosno bez konsultacije sa lekarom, rekao je Pavlović u emisiji Uranak na TV K1 kada je posetio da je upala sinusa čest problem koji često uzrokuju virusi i alergeni, te da upala može biti akutna ili hronična, dok simptomi uključuju začepljen nos, bol u sinusima, glavobolju i opštu nelagodnost.

Na društvenim mrežama može svašta da se vidi, ali bih savetovao savremenu medicinu, rekao je Pavlović koji je u Uranku govorio i ovažnosti higijene nosa, kao i tome kako se upala sinusa leči, kako se živi s hroničnom upalom, zašto bol u sinusima može izazvati glavobolju, i kada je hirurški zahvat jedino rešenje.

Doktor je naveo da narodna medicina može da pomogne, ali ne i da izleči. Isto pravilo važi i za meleme. „Grejanje sinusa ili neke kesice soli mogu da olakšaju glavobolje i to je nešto što možemo da prihavtimo, kao i meleme za sinuse. Brojni lekovi potiču iz biljnih preparata, a veliki broj farmakoloških lekova je na biljnoj osnovi. To može biti od pomoći, ali moramo razgovarati o standardizovanim pristupima i pravilnoj upotrebi. Primarni cilj je da se pacijentu ne nanese šteta, jer ne možemo preporučivati nešto što nije provereno“, naveo je on.

Na pitanje kako sačuvati sinuse, kaže da bi bilo dobro živeti u sredini koja nije zagađena.

Foto: Freepik/Pixabay

Higijeni nosa podrazumeva redovno ispiranje nosa, kao što peremo lice ili zube. Najjednostavnije je koristiti fiziološki rastvor, ujutro i uveče.

„Sinuzitis je upala sluznice nosa i sinusa. Veoma često su udružene reakcije sluznice u samom nosu i sinusima, retko kada mogu biti odvojene, zbog čega ih nazivamo rinosinuzitisima. Oni mogu se pojaviti u akutnom obliku ili se ponavljati i dobiti hronični oblik bolesti. Simptomi uključuju pojačanu sekreciju, opstrukciju nosa, osećaj pritiska u licu, očima, glavobolje i gubitak mirisa“, rekao je on.

Na pitanje, kako da razlikujemo sinuzitis od alergije ili virusa, Pavlović podseća da  ulazimo u sezonu alergijskih bolesti, kada se povećava koncentracija polena, iako smo tokom čitave godine izloženi alergenima zatvorenog prostora, prašini, plesnima.

„U ovom periodu dolazi do povećane učestalosti simptoma alergijskog rinitisa, koji uključuju opstrukciju nosa, sekreciju, kijanje, svrab nosa i očiju. Naravno, u ovom prelaznom periodu imamo i učestale virusne infekcije, koje pored ovih simptoma mogu izazvati i opšte simptome poput povišene temperature i osećaja malaksalosti. To je najčešći razlog za razlikovanje alergijskih bolesti od virusnih“, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, mnogo faktora utiče na razvoj hroničnog sinuzitisa.

„Nije stvar samo u povišenoj temperaturi; stvar je i u promenljivosti mikroklimatskih uslova, kao što su promene u grejanju ili promene sredine u kojoj boravimo“, rekao je Pavlović.

Foto: Youtube printscreen/ Mogu Ja To Sama

Podseća da su prostori u nosu i sinusima prilično uzani, a kosti u tim strukturama obložene sluznicom određenih karakteristika.

Svaka provokacija sluznice, infekcija ili alergija dovodi do promena volumena otoka sluznice, što dodatno sužava ili čak zatvara otvore preko kojih sinusi komuniciraju s nosem. Na taj način se menjaju lokalni uslovi, pritisci gasova, a transport sekreta iz sinusa je onemogućen, što dovodi do razvoja upale“, rekao je on i dodao da ako takva situacija potraje malo duže, dolazi do hronične upale sinusa.

Pavlović je naglasio da se sinuzitis leči na različite načine.

„Svakako, eliminacija uzročnika je prvi korak. Imamo na raspolaganju različite medikamentne i farmakološke mogućnosti. Primenom različitih lekova i sredstava, neke oblike moramo lečiti hirurški. To je individualna procena koja zahteva analizu dužine trajanja tegoba, kvaliteta i karakteristika samih tegoba pacijenta, kao i koliko te tegobe remete pacijenta.

Naglašava da se odluka za hirurgiju donosi nakon određenih imidžing metoda, kao što su skeneri paranazalnih sinusa.

„Danas je zlatni standard za operaciju, endoskopski pristup tzv. FES hirurugija. Operacija se obavlja u opštoj anesteziji, sve intervencije se obavljaju kroz nos, endoskopom se ulazi i preikazuju strukture na kojima intervenišemo. Za to su nam potrebni posebni konstruisani instrumenti, jer su prostori fini, uzani pod različitim uglovima i pri samoj operaciji treba ukloniti samo patološke promene, sačuvati maksimalno sluznicu i koštane strukture“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, ta endoskopsa hirurgija je zamišljena kao minimalno invazivna sa što manje traume, da se pomogne maksimalno pacijentu, kako bi se on vratio brzo u svakodnevni život.

„Naravno, postoje i određeni rizici jer radimo u dubini glavo ispod baze lobanje, oko oka, velikih krvnih sudova i nerava, to znači da poznavanje anatomije i pozicioniranje važnih stuktura je jako bitna“, naveo je on i dodao da operacija traje u zavisnosti od samog problema, u proseku traje oko dva sata, to je uobičajeno vreme, ali može trajati kraće ili duže.

Pavlović je rekao da nakon operacije pacijenti idu kući nakon 24 sata. „Potreban je poštedni režim koji traje nekoliko dana. Dve nedelje nakon operacije, pacijenti ne smeju se izlagati intenzivnim fizičkim naporima niti ekstremnim temperaturama (visokim ili niskim)“, kaže doktor i objašnjava koliko su jake glavobolje kod sinuzitisa.

Otorinolaringolog kaže da sinusne glavobolje obično nisu jake i da se više opisuju kao tupi bol i osećaj pritiska.

U akutnim stanjima i pogoršanju hroničnog sinuzitisa, one mogu biti vrlo jake i obično su lokalizovane iznad očiju, ispod očiju, u dubini lica, kazao je on.

Related articles

photo: tara.rs

Za „srpskim Maldivima“ vlada opšta pomama, smeštaj se rezerviše godinu dana unapred

Smaragdno zelena voda i kućice na samoj površini jezera jedan su od najatraktivnijih prizora u Srbiji, pa jezero Perućac kod Bajine Bašte mnogi nazivaju srpskim Malidivima. Ova turistička destinacija iz godine u godinu postaje sve popularnija, a pravu ekspanziju doživela je tokom pandemije korona virusa. Od tada zainteresovanost gostiju za ovu lokaciju ne jenjava. Pre […]

Raspisan javni poziv za organsku stočarsku proizvodnju

Javni poziv za podsticaje za organsku stočarsku proizvodnju raspisan je danas, 31. jula i trajaće do 31. avgusta 2023. godine. Podsticaji obuhvataju: podsticaje za premiju za mleko proizvedeno metodama organske proizvodnje i podsticaje u organskom stočarstvu. Podsticaji se daju za: kvalitetne priplodne mlečne krave, kvalitetne priplodne tovne krave i bikove, krave za uzgoj teladi za tov, kvalitetne […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *