Proizvodnja električne energije iz OIE porasla za skoro pet odsto od 2020. Do 2021.

photo: Vecteezy.com

Od 2020. do 2021. godine, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije porasla je za skoro pet odsto. U istom periodu ipak, zbog ekonomskog oporavka nakon ukidanja ograničenja usled korona virusa, porasla je i bruto potrošnja električne energije, piše Eurostat.

U odnosu na to, učešće obnovljivih izvora energije u bruto potrošnji električne energije u Evropskoj uniji poraslo je za samo 0,1 odsto, sa 37,4 odsto u 2020. na 37,5 odsto u 2021. godini.

Energija vetra i hidroenergije činile su više od dve trećine ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora (37 odsto i 32 odsto). Preostala jedna trećina električne energije dolazi iz solarne energije (15 odsto), čvrstih biogoriva (sedam odsto) i drugih obnovljivih izvora (8 odsto).

Izvor: energetskiportal.rs

Related articles

Photo Vecteezy

STARI ZABORAVLJENI ZANATI: Čime su se bavile abadžije, mutavdžije, rabažije, opančari, kujundžije

1. Abadžija Abadžija je zanatlija, koji od abe- jako grubog vunenog materijala, sukna- pravi narodne nošnje. 2. Grnčar Grnačarstvo je jedan od najstarijih zanata kojima se čovek bavio još od davnina. Ove zanatlije biraju odgovarajuću vrstu žemlje, koju potom mešaju sa vodom, a zatim je mese. Ovim postupkom dobijaju testastu masu od koje prave najrazličitije […]

Photo Vecteezy

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

Španska multinacionalna kompanija Iberdrola pustila je u rad trenutno najveće solarno postrojenje u Evropi kapaciteta 590 MW, saopšteno je na sajtu kompanije. Elektrana “Francisko Pizaro” nalazi se u pokrajini Ekstremadura u Španiji i najveće je postrojenje ovog tipa kojim grupacija Iberdrola upravlja u svetu. U projekat je uloženo 300 miliona evra, a elektrana će sa svojih 1,5 miliona solarnih […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *