Proizvodnja električne energije iz OIE porasla za skoro pet odsto od 2020. Do 2021.

photo: Vecteezy.com

Od 2020. do 2021. godine, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije porasla je za skoro pet odsto. U istom periodu ipak, zbog ekonomskog oporavka nakon ukidanja ograničenja usled korona virusa, porasla je i bruto potrošnja električne energije, piše Eurostat.

U odnosu na to, učešće obnovljivih izvora energije u bruto potrošnji električne energije u Evropskoj uniji poraslo je za samo 0,1 odsto, sa 37,4 odsto u 2020. na 37,5 odsto u 2021. godini.

Energija vetra i hidroenergije činile su više od dve trećine ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora (37 odsto i 32 odsto). Preostala jedna trećina električne energije dolazi iz solarne energije (15 odsto), čvrstih biogoriva (sedam odsto) i drugih obnovljivih izvora (8 odsto).

Izvor: energetskiportal.rs

Related articles

Photo Vecteezy

Promenama navika do uštede – kako do čak 20 odsto manjeg računa za struju

Ministarstvo energetike predložilo je niz mera štednje za lokalne samouprave, javna preduzeća, privredu i domaćinstva. Državni sekretar u resornom ministarstvu Zoran Lakićević kaže za RTS da je ključ u promenama navika. Ističe da je sa samo četiri uređaja u domaćinstvu moguće uštedeti čak 20 odsto energije. Zoran Lakićević kaže da je Ministarstvo energetike još prošle […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *