PROSLAVA HRAMOVNE SLAVE U VETERNIKU Molitveno obeležili praznik

Žitelji Veternika molitveno su proslavili svoju hramovnu slavu na praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog juče, a nakon jutarnje liturgije, vernici su obeležavanje praznika nastavili na svečanom ručku.

Foto: dnevnik.rs

Velik broj meštana obeležava dan Svetog Simeona i kao krsnu slavu.

Interesantno je da već duži period Veterničani na dan hramovne, pa i mesne slave, ne organizuju nikakav vašar niti manifestaciju, što je potpuno drugačije od običaja koji se praktikuju u drugim selima u okolini Novog Sada.

Sveti Simeon Mirotočivi veoma je značajna ličnost za srpski narod. Osim što je kao veliki župan Stefan Nemanja bio rodonačelnik i ujedinitelj srpske države, pred sam kraj života se zamonašio i postao veliki ktitor pravoslavnih hramova, među kojima su manastiri Hilandar, Studenica i Đurđevi stupovi.

Related articles

NOVA ŠANSA ZA JEFTINE LETOVE: Air Serbia oglasila novu akciju – možete putovati za 39 evra do najpoznatijih evropskih metropola

Kao odgovor na prethodno izuzetno interesovanje na promo letove, srpska avio kompanija Air Serbia ponovo je oglasila popuste na promotivna putovanja. Ponuda je dostupna do 9. aprila a važi za putovanja u periodu od 15. aprila do 26. oktobra 2024. godine.   Kompanija je odlučila da određeni broj sedišta na pojedinim letovima ponudi po atraktivnim cenama, počevši od 39 evra […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *