PROTEST JER SU MAJCI ODUZETA DECA: Građani provalili ogradu Centra za socijalni rad (FOTO)

Oko stotinu građana okupilo se na protestu ispred novosadskog Centra za socijalni rad, negodujući i podržavajući Novosađanku Anu Mihaljicu koja tvrdi da su joj neosnovano oduzeta tri sina. Građani traže da se deca vrate majci.

Foto: dnevnik.rs

Skup obezbeđuje policija, ali su građani uspeli, nakon guranja, da provale ogradu i uđu u dvorište Centra za socijlani rad u Ulici Zmaj Ognjena Vuka. Deo građana je ostao ispred ograde, a deo je ispred glavnog ulaza u Centar za socijalni rad.

Podsetimo, troje maloletnika od tri, šest i 10 godina smešteni su u Sigurnu dečiju kuću od polovine novembra zbog, kako se navodi u rešenju Centra za socijalni rad, zanemarivanja i potencijalnog nasilja u porodici.

Međutim, advokat, majka i građani koji protestuju smatraju da Centar ovim krši propise.

Centar za socijalni rad kaže da je u ovom slučaju utvrđeno da roditelj grubo zanemaruje svoje roditeljske dužnosti.

Foto: dnevnik.rs

„To se ogleda u nemaru da se obezbede adekvatni životni uslovi, a u okviru razumno raspoloživih sredstava porodice i to u sledećim oblastima: zdravlja (higijenskog zapuštanja, nevakcinisanja dece po obaveznom kalendaru vakcinacije, nepostupanje u skladu sa preporukama lekara) ostavljanje dece bez nadzora, obrazovanja (nepohađanje obaveznog predškolskog programa u cilju socijalizacije dece i pripreme za školu) emocionalnog razvoja, ishrane, smeštaja (potpuno nehigijenski uslovi u kojima i najmanji požar predstavlja opasnost po opštu bezbednost dece), što narušava, ili može sa velikom verovatnoćom narušiti dečiji fizički, mentalni, duhovni, moralni ili društveni razvoj“, navode u CSR.

Foto: dnevnik.rs

Kako tvrde u Centru za socijalni rad, uočena su neprimerena ponašanja majke, koja su uznemirala decu. Osim toga, postojala je i nesaradnja sa organom starateljstva koji je sačinio plan usluga kojim majku obavezuje na preuzimanje određenih koraka kako bi se stekli uslovi za povratak dece u biološku porodici. Majka, kažu u CSR, nijedan od ovih uslova nije ispunila.

 

 

Dnevnik.rs/021.rs

Related articles

SVAKOG MINUTA NESTANE ŠUMA POVRŠINE 11 FUDABLSKIH TERENA

Foto unsplash Stopa krčenja  bila je ekvivalentna gubitku 11 fudbalskih terena u minuti, navodi se u izveštaju, pošto su delovi tropske šume iskrčeni za poljoprivredu, rudarstvo i druge komercijalne aktivnosti. Osim što ima razoran uticaj na divlje , ovo uništenje ima značajne posledice po klimatske promene, jer su tropske šume važna skladišta ugljen-dioksida. Količina zagađenja ugljenikom proizvedenog u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *