Prozori kao solarni paneli

Photo Vecteezy

Solarna energija, u trenutku velike energetske krize, postaje jedan od glavnih izvora sigurne, ekološki čiste i besplatne energije. Zato i nije čudno što tehnologija izrade solarnih panela veoma brzo napreduje donoseći velike promene u ovoj oblasti. Na tržištu se pored svima poznatih solarnih panela, mogu naći i solarni crepovi i šindre, a kako se čini, uskoro će svima biti dostupni i stakleni solarni paneli.

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu razvili su transparentne solarne kolektore (TLCS) koji se mogu postavljati poput prozora. Oni su napravljeni tako da skupljaju solarnu energiju bez uticaja na nivo propuštanja svetlosti. 

Tehnologija providnih solarnih panela zasnovana je na primeni organskih molekula koji apsorbuju svetlosne talase, poput infracrvenih i ultraljubičastih. Svetlost se transportuje do oboda panela gde se pretvara u električnu energiju pomoću tankih traka fotonaponskih solarnih ćelija.

“Realnosti klimatskih promena znače da moramo da pronađemo više načina za korišćenje obnovljive energije. Providno solarno staklo proširuje mogućnosti za korišćenje solarne energije i menja način na koji razmišljamo o proizvodnji iste. Više ne postoji kompromis između estetike i obnovljive energije. Pomoću ovih panela biste skoro svaku površinu zgrade ili nekog drugog objekta mogli da pretvorite u “skupljača” sunčeve energije”, kaže Ričard Lunt, docent za hemijsko inžinjerstvo i nauku o materijalima.

Photo Vecteezy
Photo Vecteezy: nterior empty room 3D rendering

Kako istraživači ističu energija dobijena na ovaj način može se koristiti za osvetljenje ili napajanje kućnih aparata, ali ne i za potpunu energetsku nezavisnost objekta.

Zato još treba raditi na što boljoj efikasnosti ovih panela, jer što je ploča transparentnija, to je manje produktivna.

Kako bi u potpunosti ispitali efikasnost ovih panela postavili su ih na jednoj od zgrada Univerziteta u Mičigenu, procene su takve da će proizvoditi energiju dovoljnu za napajanje osvetljenja u samom objektu.

Klasični solarni paneli još uvek imaju veću efikasnost, dok bi providni solarni paneli to mogli da nadoknade većom rasprostranjenošću.

Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

BORBE BIKOVA ODLAZE U ISTORIJU: Sud u Meksiko Sitiju trajno zabranio tradiciju dugu 550 godina

Najveća arena na svetu više ne slavi borbe bikova. Monumental Plaza de Toros de Meksiko zatvorio je svoja vrata do daljnjeg. Sud je 10. juna proglasio potpunu zabranu priredbi borbe bikova u meksičkoj prestonici. Zahtev je stigao iz udruženja Justicia Justa, na osnovu člana lokalnog ustava Meksiko Sitija koji garantuje “pravo na zdravu životnu sredinu” […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *