Prozori kao solarni paneli

Photo Vecteezy

Solarna energija, u trenutku velike energetske krize, postaje jedan od glavnih izvora sigurne, ekološki čiste i besplatne energije. Zato i nije čudno što tehnologija izrade solarnih panela veoma brzo napreduje donoseći velike promene u ovoj oblasti. Na tržištu se pored svima poznatih solarnih panela, mogu naći i solarni crepovi i šindre, a kako se čini, uskoro će svima biti dostupni i stakleni solarni paneli.

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu razvili su transparentne solarne kolektore (TLCS) koji se mogu postavljati poput prozora. Oni su napravljeni tako da skupljaju solarnu energiju bez uticaja na nivo propuštanja svetlosti. 

Tehnologija providnih solarnih panela zasnovana je na primeni organskih molekula koji apsorbuju svetlosne talase, poput infracrvenih i ultraljubičastih. Svetlost se transportuje do oboda panela gde se pretvara u električnu energiju pomoću tankih traka fotonaponskih solarnih ćelija.

“Realnosti klimatskih promena znače da moramo da pronađemo više načina za korišćenje obnovljive energije. Providno solarno staklo proširuje mogućnosti za korišćenje solarne energije i menja način na koji razmišljamo o proizvodnji iste. Više ne postoji kompromis između estetike i obnovljive energije. Pomoću ovih panela biste skoro svaku površinu zgrade ili nekog drugog objekta mogli da pretvorite u “skupljača” sunčeve energije”, kaže Ričard Lunt, docent za hemijsko inžinjerstvo i nauku o materijalima.

Photo Vecteezy
Photo Vecteezy: nterior empty room 3D rendering

Kako istraživači ističu energija dobijena na ovaj način može se koristiti za osvetljenje ili napajanje kućnih aparata, ali ne i za potpunu energetsku nezavisnost objekta.

Zato još treba raditi na što boljoj efikasnosti ovih panela, jer što je ploča transparentnija, to je manje produktivna.

Kako bi u potpunosti ispitali efikasnost ovih panela postavili su ih na jednoj od zgrada Univerziteta u Mičigenu, procene su takve da će proizvoditi energiju dovoljnu za napajanje osvetljenja u samom objektu.

Klasični solarni paneli još uvek imaju veću efikasnost, dok bi providni solarni paneli to mogli da nadoknade većom rasprostranjenošću.

Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

SPAS ZA INSEKTE BEZ KOJIH NE BI BILO CVEĆA, DRVEĆA I VOĆA : PMF-ovci osmislili važan projekat!

Fond za nauku Republike Srbije, u okviru programa IDEJE, prepoznao je neophodnost sistematičnog praćenja brojnosti i raznovrsnosti insekata oprašivača na području Srbije i odobrio projekat SPAS (Serbian Pollinator Advice Strategy – for the next normal) u trajanju od tri godine, koji će potpomoći uključenje Republike Srbije u Evropski sistem monitoring oprašivača i značajno doprineti Evropskoj […]

Konferencija „Srbija na energetskoj mapi Evrope“ – predstavnici energetske scene o izazovima i alternativama

Prolaskom „Turskog toka“ kroz Srbiju, naša zemlja dobila je energetsku stabilnost koja ojačava kako ekonomsku tako i geostratešku poziciju Srbije u regionu. Imajući u vidu i činjenicu da je Srbija u situaciji da može da proizvede dovoljno struje, slobodno se može reći da bi sve to, našoj zemlji na energetskoj mapi Evrope, moglo obezbediti status […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *