Prozori kao solarni paneli

Photo Vecteezy

Solarna energija, u trenutku velike energetske krize, postaje jedan od glavnih izvora sigurne, ekološki čiste i besplatne energije. Zato i nije čudno što tehnologija izrade solarnih panela veoma brzo napreduje donoseći velike promene u ovoj oblasti. Na tržištu se pored svima poznatih solarnih panela, mogu naći i solarni crepovi i šindre, a kako se čini, uskoro će svima biti dostupni i stakleni solarni paneli.

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu razvili su transparentne solarne kolektore (TLCS) koji se mogu postavljati poput prozora. Oni su napravljeni tako da skupljaju solarnu energiju bez uticaja na nivo propuštanja svetlosti. 

Tehnologija providnih solarnih panela zasnovana je na primeni organskih molekula koji apsorbuju svetlosne talase, poput infracrvenih i ultraljubičastih. Svetlost se transportuje do oboda panela gde se pretvara u električnu energiju pomoću tankih traka fotonaponskih solarnih ćelija.

“Realnosti klimatskih promena znače da moramo da pronađemo više načina za korišćenje obnovljive energije. Providno solarno staklo proširuje mogućnosti za korišćenje solarne energije i menja način na koji razmišljamo o proizvodnji iste. Više ne postoji kompromis između estetike i obnovljive energije. Pomoću ovih panela biste skoro svaku površinu zgrade ili nekog drugog objekta mogli da pretvorite u “skupljača” sunčeve energije”, kaže Ričard Lunt, docent za hemijsko inžinjerstvo i nauku o materijalima.

Photo Vecteezy
Photo Vecteezy: nterior empty room 3D rendering

Kako istraživači ističu energija dobijena na ovaj način može se koristiti za osvetljenje ili napajanje kućnih aparata, ali ne i za potpunu energetsku nezavisnost objekta.

Zato još treba raditi na što boljoj efikasnosti ovih panela, jer što je ploča transparentnija, to je manje produktivna.

Kako bi u potpunosti ispitali efikasnost ovih panela postavili su ih na jednoj od zgrada Univerziteta u Mičigenu, procene su takve da će proizvoditi energiju dovoljnu za napajanje osvetljenja u samom objektu.

Klasični solarni paneli još uvek imaju veću efikasnost, dok bi providni solarni paneli to mogli da nadoknade većom rasprostranjenošću.

Energetski portal

Related articles

ZA RAZVOJNE PROJEKTE U DEVET GRADOVA I OPŠTINA 1,4 MILIJARDE DINARA

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potvrdio je da je doneo odluku o izboru jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Ovčarsko-kablarske klisure, kao i na jugu i zapadu Srbije, kojima će biti ukupno dodeljeno 1,4 milijarde dinara iz budžeta radi sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata. On je precizirao da je za sufinansiranje razvojnih projekata u Ovčarsko-kablarskoj klisuri […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *