Prozori kao solarni paneli

Photo Vecteezy

Solarna energija, u trenutku velike energetske krize, postaje jedan od glavnih izvora sigurne, ekološki čiste i besplatne energije. Zato i nije čudno što tehnologija izrade solarnih panela veoma brzo napreduje donoseći velike promene u ovoj oblasti. Na tržištu se pored svima poznatih solarnih panela, mogu naći i solarni crepovi i šindre, a kako se čini, uskoro će svima biti dostupni i stakleni solarni paneli.

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu razvili su transparentne solarne kolektore (TLCS) koji se mogu postavljati poput prozora. Oni su napravljeni tako da skupljaju solarnu energiju bez uticaja na nivo propuštanja svetlosti. 

Tehnologija providnih solarnih panela zasnovana je na primeni organskih molekula koji apsorbuju svetlosne talase, poput infracrvenih i ultraljubičastih. Svetlost se transportuje do oboda panela gde se pretvara u električnu energiju pomoću tankih traka fotonaponskih solarnih ćelija.

“Realnosti klimatskih promena znače da moramo da pronađemo više načina za korišćenje obnovljive energije. Providno solarno staklo proširuje mogućnosti za korišćenje solarne energije i menja način na koji razmišljamo o proizvodnji iste. Više ne postoji kompromis između estetike i obnovljive energije. Pomoću ovih panela biste skoro svaku površinu zgrade ili nekog drugog objekta mogli da pretvorite u “skupljača” sunčeve energije”, kaže Ričard Lunt, docent za hemijsko inžinjerstvo i nauku o materijalima.

Photo Vecteezy
Photo Vecteezy: nterior empty room 3D rendering

Kako istraživači ističu energija dobijena na ovaj način može se koristiti za osvetljenje ili napajanje kućnih aparata, ali ne i za potpunu energetsku nezavisnost objekta.

Zato još treba raditi na što boljoj efikasnosti ovih panela, jer što je ploča transparentnija, to je manje produktivna.

Kako bi u potpunosti ispitali efikasnost ovih panela postavili su ih na jednoj od zgrada Univerziteta u Mičigenu, procene su takve da će proizvoditi energiju dovoljnu za napajanje osvetljenja u samom objektu.

Klasični solarni paneli još uvek imaju veću efikasnost, dok bi providni solarni paneli to mogli da nadoknade većom rasprostranjenošću.

Energetski portal

Related articles

SVETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI, UŠTEDE UZ SUBVENCIJE DRŽAVE

Svetski dan energetske efikasnosti, koji se obeležava danas, ima za osnovni cilj podizanje svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti. Energetska efikasnost po aktuelnoj Strategiji razvoja energetike posmatra se kao „novi izvor energije’’. U Srbiji je potrošnja energije u odnosu na bruto domaći proizvod tri do četiri […]

Foto-ilustracija: Pixabay

REGIONALNA MREŽA EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA U ORGANIZACIJI WWF ADRIA POSETILA BRISEL

Svih šest država Zapadnog Balkana pokazalo je ograničen napredak u usklađivanju sa ekološkim politikama EU, zaključak je izveštaja o napretku u pristupanju EU, objavljenog prošlog meseca u okviru novog paketa proširenja za Zapadni Balkan i Tursku. U izveštaju se navodi i da postojeće politike i nivoi ulaganja nisu bili dovoljni za rešavanje nagomilanih ekoloških problema, koji direktno […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *