PUNO POLENA U VAZDUHU ZBOG RANIJEG CVETANjA DRVEĆA Počinje sezona alergije

Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana Mitrović i Vojislav Đurić.

Alergolog Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine objasnila je da je zima bila jako blaga, a onda je došao februar sa temperaturama od 15 do 20 stepeni, što je prouzrokovalo da odjednom procvetaju sve vrste drveća.

– Prethodnih godina smo imali dve do tri vrste polena u vazduhu, ali ove godine se pojavilo deset polenovih zrna odjednom i to preko graničnih vrednosti. Agencija za zaštitu životne sredine prati od 1. februara do 1. novembra, svakoga dana, sve alergene na 28 različitih mesta na teritoriji Srbije – rekla je Mirjana Mitrović za K1 televiziju. Ona je objasnila da su tise i čempresi već preko dve nedelje u crvenoj zoni, bio je tu i lešnik, a sada su u crvenoj zoni jasen i brest.

Foto: Pixabay.com
Tise i čempresi više od dve nedelje u crvenoj zoni; uz lešnik, sada su u crvenoj zoni jasen i brest

– Ovakvu situaciju sa polenom nismo imali poslednjih godina – rekla je ona i dodala da se desi da krene sezona cvetanja, koja počne sa dva do tri zrna polena, pa prvo drveće koje cveta, jova, lesak, čempresi i tise, ali koja ne budu odmah u nekim prekograničnim vrednostima.

– Beležili smo kretanje cvetanja, gde je bilo prisutno pet, šest, deset polenovih zrna, a sada su te vrednosti tise i čempresa preko 500, a kažemo da je granična vrednost 60 polenovih zrna po kubnom metru vazduha. I onda kada se tu, umesto tri, pojavi deset, zajedno sa zagađenjem vazduha koje je prisutno i za koje se polenske čestice vežu u gradskoj sredini, simptomi su mnogo izraženiji. U ruralnim mestima, iako ima više zelenila, manja je alergičnost upravo zbog zagađenja vazduha – rekla je Mitrović.

Related articles

pixabay

Prekinuta potraga za crnim panterom kod Apatina: Svedočenja i nedovoljno jasan video snimak isuviše “klimavi” dokazi koji bi opravdali dalje angažovanje

pixabay Nakon višednevne pretrage Prigrevačke šume u okolini Apatina i tamošnje Banje Junaković, kojoj je bio cilj da demistifikuje vesti o pojavi crnog pantera, odnosno leoparda ili jaguara crnog krzna, dronovi i termalne kamere koji su tom prilikom korišćeni, spakovani su, a potraga za navodnom velikom divljom mačkom je do daljnjeg suspendovana. Prema izjavi Nemanje Ivanovića, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *